Luister
muziek
18 Oktober 2024 15:05
Deel dit artikel:

Hier komt het Marktpaviljoen te staan: 'We willen dat mensen straks zeggen: 'dit hadden we eerder moeten doen''

Over een paar maanden ziet de Markt in Valkenswaard er heel anders uit, als het langverwachte Marktpaviljoen wordt opgebouwd. Matthieu Groenewoud en Marianne Leemans, leden van de stichting die verantwoordelijk is voor het paviljoen, spreken vol enthousiasme over dit project. Het initiatief moet een laagdrempelige plek bieden waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten, deelnemen aan culturele activiteiten en bijdragen aan de gemeenschap.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Stijn van Mierlo / Margry | Arts Architecten
Advertentie

Het idee voor het Marktpaviljoen ontstond al in 2017, toen de eerste plannen werden gemaakt voor een kiosk. "Het idee kreeg in eerste instantie veel bijval, maar werd vervolgens toch iets te beperkt gevonden", vertelt Matthieu Groenewoud, voorzitter van de stichting. Na onderzoek onder de inwoners naar de wensen en behoeften, is uiteindelijk in 2023 een doorstart gemaakt en kreeg het Marktpaviljoen vorm. Hij benadrukt dat het paviljoen voortbouwt op een traditie die al in 1882 begon (zie de oude afbeelding hierboven in de fotoserie). De laatste kiosk op de Markt werd echter in 1965 afgebroken. "Uit het onderzoek bleek dat er meer behoefte was aan een plek die het hele jaar door beschikbaar is, voor meer dan alleen muziek."

De allereerste kiosk

Het bestuur van Harmonie UNA vond al zo'n 140 jaar geleden dat er een muziektempel (kiosk) moest komen voor hun optredens. 14 juli 1881: de Valkenswaardse gemeenteraad gaat (onder twee voorwaarden) akkoord dat er 'eene kiosk in de kom' van het dorp wordt gerealiseerd. Men vond een tweedehands exemplaar bij het 'Eindhovens Mannenkoor' in Stratum, Eindhoven. Later, in 1889, nodigt burgemeester Van Best een commissie uit 'ter verkrijging van eenen Muziekkiosk'. Een nieuwe.

Marianne Leemans legt uit dat het paviljoen niet op zichzelf staat, maar juist geïntegreerd wordt in bestaande evenementen op de Markt, zoals de weekmarkt en de ijsbaan. "Het zou een plek kunnen zijn waar we dan bijvoorbeeld de schaatsen verhuren of er kunnen proeverijen worden georganiseerd tijdens marktdagen." De locatie van het nieuwe paviljoen is bekend (zie bovenstaande illustratie voor de exacte plek) maar blijft flexibel, mocht de gekozen locatie toch niet ideaal blijken te zijn. "Dan kunnen we er samen voor kiezen om het te verplaatsen naar een andere plek op de markt", aldus Marianne. Het is echter wel een vereiste vanuit de provincie Noord-Brabant en de EU dat het paviljoen op de Markt komt te staan, omdat het een essentieel onderdeel vormt van het goedgekeurde projectplan.

Uniek in Nederland

Het Marktpaviljoen is een uniek concept. Het doel is om inwoners te betrekken bij de vormgeving van activiteiten. "Het wordt een plek voor dialoog in plaats van zenden, zoals bij een traditionele kiosk", zegt Marianne. Workshops, culturele bijeenkomsten en activiteiten die verbinding bevorderen, zoals muziek- en toneelvoorstellingen, maken allemaal deel uit van de plannen.

Sponsor of donateur worden van Marktpaviljoen Valkenswaard? KLIK HIER en op de knop 'Doneren'.

Er is al een team van zo'n zestig vrijwilligers geworven die zullen optreden als gastheren en gastvrouwen. Zij zullen het paviljoen dagelijks beheren en toezicht houden tijdens evenementen. Daarnaast zijn er huisregels opgesteld en wordt het paviljoen 's avonds afgesloten. Organisaties en verenigingen kunnen de ruimte gratis huren en alle voorstellingen en activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Samenwerking met de gemeenschap

Het Marktpaviljoen is vooral bedoeld voor en door de inwoners van Valkenswaard. "We faciliteren het, maar zijn niet de eigenaar," zegt Marianne. "Het is belangrijk dat iedereen zich betrokken voelt en zelf ook activiteiten en ideeen aandraagt.”

De initiatiefnemers hebben nauw samengewerkt met verschillende belanghebbenden, zoals de weekmarkt, de horeca en de gemeente. De horeca steunt het project, omdat het paviljoen zelf geen horecafunctie zal hebben. "We willen juist stimuleren dat mensen na een bezoek aan het paviljoen nog even napraten of een hapje eten bij de lokale horeca op de Markt ", aldus Marianne.

Veiligheid en duurzaamheid

Veiligheid is een belangrijk punt in de realisatie van het Marktpaviljoen. Het gebouw wordt uitgerust met speciaal glas, camerabewaking en goede verlichting. Ook is er contact geweest met BOA's en zijn we in gesprek met de horeca om de veiligheid te waarborgen.

Daarnaast komt er een digitale informatiezuil in het paviljoen, waarmee inwoners interactief hun mening kunnen geven over lokale kwesties en op de hoogte kunnen blijven van aankomende evenementen.

Een plaats voor iedereen

Het Marktpaviljoen belooft een bruisende ontmoetingsplek te worden waar iedereen welkom is. Van lokale artiesten en kunstenaars die willen optreden tot Valkenswaardse organisaties die het podium willen gebruiken als informatiepunt tijdens evenementen zoals het bloemencorso.

"Wij willen dat mensen straks zeggen: 'dit hadden we eerder moeten doen en dit willen we niet meer kwijt'", besluit Matthieu. Het Marktpaviljoen wordt in januari opgebouwd en in februari opgeleverd.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie