Luister
muziek
23 Oktober 2024 21:55
Deel dit artikel:

Dit is De Kreijenbeek: 'We vinden dat er aan de groenstroken en woningen wel iets gedaan mag worden'

Deze week staan Els en Harry in De Kreijenbeek-schijnwerpers. Zij hebben recht van spreken als het over hun wijk gaat; inmiddels wonen ze 52 jaar op die stek. Tijdens een aangename ontmoeting komen er interessante details boven tafel.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De Kreijenbeek begint bij huisnummer 1 en eindigt bij 421. Er zijn 364 adressen en de wijk maakt deel uit van het gebied Turfberg-Noord. Het huis van Harry en Els ligt aan een voetpad en het voortuintje ligt er piekfijn bij. Een bordje naast de voordeur vertelt dat bij Harry (85, geboren in Maastricht en opgegroeid in Berg en Terblijt) en Els (84, geboren in Geulle) aan de deur niet wordt gegeven en niet wordt gekocht. Els Prickaerts – Hendrix maakt open en maakt een uitnodigend gebaar om binnen te komen. Harry zit prinsheerlijk in een fraaie zetel. Naast hem staat een boeket bloemen, alsof hij vandaag (extra) verwend is. Hij staat op en komt mee aan de tafel zitten in de achterkamer. Van hieruit heb je mooi zicht op de fraaie achtertuin met twee sierappel-boompjes.

Techniek en inkoop

Harry is oud-werknemer bij Philips. “Het was de tijd van de moet, nu is het de tijd van de mag.” Veertig jaar werkt hij bij het concern. De afdeling wordt op enig moment verkocht omdat die geen corebusiness meer is. “Ik zat bij de technische automatisering in een technische omgeving bij het ontwerpen van apparatuur. De laatste jaren deed ik inkoop. Maar ik ben nu al tweeëntwintig jaar thuis.” Els maakt intussen heerlijke koffie en komt er gezellig bij zitten, maar geeft duidelijk aan dat ze niet op de foto wil. “Ook bij 50 en 60 jaar huwelijk wilden we niet op de foto.” Harry gaat verder en zegt: “Na de overname bleef ik nog ruim tien jaar op dezelfde plek, op dezelfde bureau met dezelfde stoel en hetzelfde werk.”

Als Philipsmedewerker krijgen Harry en zijn vrouw in 1965 in Veldhoven een woning aangewezen. Na enkele jaren willen ze wat groter gaan wonen en melden ze zich bij het Woningbureau van Philips. Het is in de periode dat Philips de wijk De Kreijenbeek bouwt. Els meldt zich bij het kantoortje dat in één van de woningen gevestigd is. “Het was alsof we een paleis kregen! We moesten 320 gulden huur betalen.” Harry: “De eerste woningen werden in het najaar van 1971 door Philips verhuurd en wij kwamen in maart 1972, als één van de laatsten. Vanaf 2002 is een begin gemaakt met het kopen, waarbij de zittende huurders voorrang kregen.” Els en Harry zijn blij met hun nieuwe stek. “Achter ons zou een kleuterschool worden gebouwd en ook lagen er plannen voor de verlengde Poot van Metz. Maar beide programma’s gingen niet door”, zegt Harry. Els weet nog dat hun dochter Joyce, (geboren in 1968) naar de lagere school ging bij de Mariakerk, want basisschool De Smelen bestond nog niet.

Onderhoud laat te wensen over

Dan blijkt dat heel veel Philipsmensen naar De Kreijenbeek verhuizen en het echtpaar Prickaerts haalt nog enkele namen op uit hun geheugen. Els: “Toen we naar hier kwamen, hadden we vooraf ook veel naar de ruimte buiten gekeken; het was zo mooi. Het is nóg mooi. De wijk is heel ruim opgezet. Jammer dat het hier niet wordt bijgehouden. We vinden dat er aan groenstroken, de tuintjes en de woningen wel iets gedaan mag worden.” Als je vraagt hoe het echtpaar zich de wijk eigen heeft gemaakt, vertelt Els over de brigadiers van de lagere school. “Ik was coördinator en er waren meer dan tachtig oversteekmoeders. Hierdoor leerde ik heel veel mensen uit de wijk kennen.” Els is niet zo van het koffie drinken overal, maar had wel ’n vast moment in de week met enkele vrienden. “Maar ja, die zijn allemaal weer verhuisd of overleden.”

Harry wordt lid van de bewonerscommissie van De Kreijenbeek. “Wij onderhielden het contact tussen de bewoners, Philips, de Gemeente en de politie. Toen had ik ook nog een lijst van alle mensen die hier woonden. Maar dat is niet meer.” Harry maakt als neutraal lid vanuit de Bewonerscommissie ook deel uit van de Adviesraad voor Senioren in de periode van wethouders Piet Geldens en Regien Theus.

Potverdorie

Toegesneden naar de wijk zegt Els: “Ik vind het een hele mooie wijk, heel ruim. Volgens mij is er nergens zo’n wijk als hier.” Volgens Harry lange tijd de meest-gewilde en meest-groene wijk van Valkenswaard. “Maar”, zegt Els, “aan de huizen wordt niks gedaan door de verhuurder. Dat valt erg tegen, en dat vind ik heel erg zonde.” Even gaat het over de woningbeheerders en vallen namen als Philips Woonbureau, Hertog Hendrik van Lotharingen, Stichting SWS.Hhvl., Woonbedrijf en Wooniezie.

Wat vindt de familie van De Kreijenbeek? Els: “Zij vinden de wijk prachtig, de ligging prachtig, maar vinden ook dat de mensen zelf iets aan hun tuinen moeten doen. En dat wordt niet gedaan.” Volgens Harry zeggen verschillende mensen dat ze ons adres niet gevonden kunnen krijgen. “Gisteren nog komen ze uit Limburg en zeggen: ’t is toch potverdorie wel erg, terwijl ze al vaker hier geweest zijn. En dan zeg ik: het is maar één straat, hoor. Het is een soort hoefijzer. En er hangen bordjes met huisnummers, maar niemand kijkt erop.”

De afgelopen decennia heeft Els zich bekwaamd in schilderen en keramiek en haar kunstwerken sieren de kamer. Bovendien heeft ze haar eigen ring zelf gemaakt. “En we drinken op tijd graag een borreltje.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie