Luister
muziek
15 November 2024 21:42
Deel dit artikel:

In beeld: Dit is de geschiedenis van het 66-jarige Striepersgatse Hofkapel

Striepersgat blaost ‘m op, mee d’n Hofkapel vurop! Dat is de leuze van prins Arnoud d'n Urste. Zijn persoonlijke leuze verwijst nadrukkelijk naar zijn jarige hofkapel dat 66 jaar bestaat. De muzikanten die de Striepersgatse prins onafscheidelijk voorgaan bij iedere officiële stap van de prinselijke entourage en gevolg. En dat altijd onder het spelen van de klanken van 'Had Adam geweten'.

valkenswaard24
  / Karel Dollekens
  • Beeld - Petra Visser / Lianne Wijnen / Striepersgatse Hofkapel
Advertentie

'Had Adam geweten' is dus de titel van het lied waarmee de Striepersgatse Hofkapel de prins van Striepersgat ‘naar binnen blaast’. Het is een 'intrada', de openingsmuziek van een feestelijke gelegenheid. ‘Had Adam’ is van oorsprong een marslied uit 1929, gecomponeerd en geschreven door de Duitse componist Willi Ostermann. Onder de titel ‘Rheinlandmädel’ is dit jaren later als Rheinlands carnavalsnummer op vinyl geperst en zo ook in Brabant terechtgekomen.

De Valkenswaardse René Raijmakers van dansorkest de Bohemers heeft het opgepikt en herschreef het tot de Striepersgatse Vastenavondschlager van 1960. De oorspronkelijke tekst van het refrein is omgezet naar 'Had Adam geweten hoe een appelke smakt, dan had ie dé bumke nie aangerakt. Wa zouwe we treuren, der is niks zo fijn, dan mé vastenavond unne Strieper te zen.'

Geschiedenis

De jaren 50 en 60 is de periode waarin meerdere orkestjes livemuziek op dansavonden verzorgden. Onder andere bij Jan Lavrijssen, maar ook bij Jo (d’n Urste) van Leeuwen. Uit één hiervan, ‘The Actionaires’, een orkestje met de roots in de HBS, is de Striepersgatse Hofkapel ontstaan. Leo van de Ven, Henk Daams en Harrie van Winkel, vormden dit toen welbekend dansorkest. Aangevuld met enkele leden van de Valkenswaardse harmonie UNA, is dit de basis van de op 11 november 1958 opgerichte ‘Valkenswaardse Blaaskapel’. Hoewel aanvankelijk een gelegenheidskapel, de vriendengroep maakt goede muziek en bleek succesvol. Vanaf het eerste moment zijn veel carnavalsfeesten muzikaal opgeluisterd door deze kapel.

Verheven tot Hofkapel

Dat was niet onopgemerkt. Carnaval in Striepersgat kreeg steeds meer vorm. In 1962 wordt de Valkenswaardse Blaaskapel door prins Louis d’n Urste (Louis Hertroys) tot hofkapel verheven. De Raad van Elf had nog geen eigen orkest. Oprichter Leo van de Ven was hiermee de eerste ‘hofkapelmeester’. Hij schreef ook het huidige arrangement van ‘Had Adam geweten’. De outfit van de kapel was een eenvoudige boerenkiel. In 1969 wordt door prins Phil d’n Urste (Phil Reijnders) aan alle leden van de hofkapel een rood jasje met donkere revers en vest overhandigd. De figuurlijke ‘rode loper’ is geboren. Vanaf nu zullen de rode colberts van de Striepersgatse Hofkapel de loper vormen voor de prins en zijn gevolg.

Jubileumjaar

Dit illuster gezelschap bestaat nu dus 66 jaar, oftewel zesmaal elf jaar. Al meer dan anderhalf jaar is onder leiding van Rob Werson (als nestor) en Praeses (voorzitter) Sjors Uitjens een commissie bezig met de voorbereidingen om dit unieke jubileum op onvergetelijke wijze te kunnen vieren. Sjors vertelt aan Valkenswaard24: “Naast ons grootse jubileumfeest op zaterdag 16 november in Theater De Hofnar (uitverkocht, red.) nemen we ook deel aan het Groot Striepersgats Liedjesfestival op zaterdag 14 december met een eigen carnavalskraker.”

Hij maakt nu toch al reclame: "Op zaterdag 25 januari vanaf 20.11 uur organiseren we het blaaskapeltreffen 'Blaost 'm 6 x 11 Op' in Du Commerce. Tijdens carnavalszaterdag zijn we ook met een speciaal intermezzo te horen tijdens de carnavalsviering in de Sint-Nicolaaskerk in Valkenswaard. Natuurlijk zijn we buiten deze evenementen om altijd als muzikale rode loper voor de prins van Striepersgat op pad."

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie