De diamanten bruiloft van het echtpaar Van Dijk-Smets bestaat uit een weekend met de eigen kinderen en kleinkinderen. Bovendien nog een feestje met de hele familie. Sjaan en Bert kijken met Valkenswaard24 graag terug naar vroeger, hoe het allemaal begon.
Aan de muur in de huiskamer hangt een slaande klok met slinger, in een eikenhouten kast met een glaasje in de deur. Maar de tijd op het uurwerk staat stil. Ook hangt er een ingelijste tekening van de Borkelse windmolen Sint-Antonius Abt, met een gouden valk die voorbijvliegt. Buiten is het slecht weer en binnen zitten Bart van Dijk (Schaft 1939, bij Perjanneke rechts) en Sjaan van Dijk-Smets (Walik 1942) naar tv te kijken. “’t Is toch niet fijn, de hele dag regen”, zegt ze, “Kom maar zitten waar je wilt.” De tv wordt afgezet en als je vraagt naar de voornamen van de bruidegom, begint hij te lachen en zegt: Bartholomeus, Cornelis, Nicolaas, Jacobus, Maria. Prins Bernhard had er ook vijf, net als ik.” Sjaan moet het met minder doen: Adriana Antonetta, Francisca. Ze brengt lekkere koffie en presenteert een koekje. “We wonen hier nu zeven-en-een-half jaar en van tevoren zaten we op de Schafterdijk, dat heet nu Abdijweg.”
Bart wordt geboren op Schafterdijk 147, nu Abdijweg 3. “Ik werkte heel graag op de boerderij van mijn ouders en werd landbouwer, een deftige naam voor boer, hè.” In leren heeft Bart geen zin, en na enkele jaren Mulo volgt hij in Westerhoven de Lagere Landbouwschool. Het vee is zijn hobby en melken kan hij al als hij nog maar zes jaar is. Aanvankelijk met de hand, later met de machine. “Toen ik op hield met boeren had ik ruim dertig koeien. De romkaarrijer (de ophaler van de melkbussen) vroeg zich af waar ik toch alle melk vandaan haalde. Ik had zo ongeveer de meeste liters van de Schaft. Ik deed ook graag toersen (handelen in vee).” Aan zijn ouders vraagt hij dikwijls goede raad over vee houden. Ook zijn opa, een ‘duuvels mènneke’ geeft hem vaak gevraagd en ongevraagd aanwijzingen. “Ik moest voor hem altijd in de pas lopen, ook omdat ik naar hem genoemd was.”
Komt Bart uit een gezin van twaalf kinderen: vijf meisjes en zeven jongens, bij Sjaan thuis zijn vijf kinderen: twee meisjes en drie jongens. Haar vader is boer op Walik. “Thuis heb ik heel veel meegeholpen, want toen mijn moeder stierf, was ik nog maar vijf jaar oud. Ik heb ze dus nooit gekend. We hadden wel een meid in huis, zo heette dat vroeger, maar op mijn veertiende vertrok ze en kreeg ik na de Huishoudschool de zorg over het huishouden. Je wist niet beter. Het was in de tijd dat er bij ons nog tweemaal daags warm werd gegeten.”
Sjaan is zeventien als ze Bart leert kennen. Waar ergens? “Op het half-vasten-dansen in Borkel in café Dorpszicht bij Gieleke Govers.” Bart haakt aan en zegt: “Ik zag haar en dacht: dat is misschien wel iets voor mij.” Als hij met haar wil dansen is ze plotseling verdwenen. In Bergeijk treft hij haar opnieuw vraagt of hij haar naar huis mag brengen. Na enkele weken wordt Bart een beetje jaloers omdat Sjaan vaak met anderen danst. “Maar het is allemaal goed gekomen, en na vijf jaar verkering zijn we gaan trouwen.” Zijn schoonvader ziet Bart niet graag komen, want hij realiseert zich dat hij zijn dochter zal moeten gaan missen in het huishouden. Op 25 november 1964 wordt er desondanks getrouwd.
Op het gemeentehuis van de toen nog zelfstandige gemeente Riethoven worden op 25 november 1964 de nodige handtekeningen gezet onder de trouwakte en dezelfde dag wordt er om 10.00 uur getrouwd bij pastoor Van de Laar in de Willibrorduskerk van Riethoven. Het bruiloftsfeest vindt plaats in Café Het Zonneke in Riethoven. “Het koor van Borkel kwam zingen”, weet Bart nog te vertellen. Zijn ouders, de kinderen en opa Van Dijk van 94 vertrekken naar Valkenswaard en het jonge paar krijgt het rijk alleen op de boerderij. Bart ontpopt zich tot een echte paardenman en ook toersen en fokken wordt een passie voor Bart. Tegenover het ouderlijk huis laten Sjaan en Bart een nieuw huis met stal bouwen in 1970: Abdijweg 4, en de oude boerderij wordt verkocht. In diezelfde periode, Bart is 31, gaat hij werken bij de gemeente. Sjaan neemt de zorg van het huishouden op zich, want er worden twee jongens en twee meisjes geboren tussen 1965 en 1970.
Sjaan wordt lid van de korfbalclub van Riethoven om toch iets anders te kunnen doen dan werken, werken. “Onze dochters doen het ook en zelfs twee van onze kleinkinderen”, zegt ze trots.
Over zijn vrijetijdsbesteding kan Bart uitvoerig vertellen. Omdat hij muzikaal is, wordt hij lid van het kerkkoor van de St.-Servatiuskerk en maakt de zestig jaar vol. “Ik ging ook bij de harmonie, eerst met een bugel, later met een tuba of euphonium.” Hij sluit zich ook aan bij Valkenswaardse carnavalskapel De Brassers en heeft daar mooie herinneringen aan. “Ik ben ook nog motorrijder geweest en zat in de KBO, breng eten rond en rij de buurtbus.”
Het familieweekend zal worden bijgewoond door alle vier de kinderen en hun partners, en de zeven kleinkinderen. “Het ándere feest regelen de kinderen ook helemaal, wij hoeven alleen maar te betalen”, zo zegt het gelukkige diamanten bruidspaar.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android