Marianne en Hans Scholten-Moormann kijken tevreden. Ze zijn nog steeds gezond, hebben genoten van het leven, maar hebben ook hard gewerkt. Met de twee kinderen is het altijd goed gegaan en ook op de vier kleinkinderen Elke, Lotte, Anne en Duco zijn ze maar wát trots. We gaan in gesprek met het echtpaar dat al zestig jaar getrouwd is.
Het gebeurt je niet alle dagen dat een Valkenswaards zestigjarig bruidspaar oorspronkelijk afkomstig is uit Amsterdam. Zelf vinden ze dat hun afkomst na vijf decennia Brabant nog verraden wordt door hun spraakaccent, maar dat valt reuze mee. Marianne (79, slagersdochter) en Hans (81, wiens vader bij de Economische Controledienst werkte, nu Fiod) maken een zeer vitale indruk. Voor een interview-afspraak worden de nodige hobbels genomen in de digitale agenda. “We hebben eigenlijk nog eens geen tijd”, zo klinkt het. Maar het lukt. De tafel in de achterkamer is voorzien van een fraai kleed en twee hele mooie kerst-dejeuneetjes sieren het geheel. “Nog een erfenis van mijn moeder”, zegt de gastvrouw, en ze haalt koffie en snijdt ‘n banketstaaf aan.
Zes decennia geleden trouwen Hans en Marianne op het Amsterdamse stadhuis aan de Nieuwezijds Voorburgwal, op 14 december 1964. “Zo kwamen we in aanmerking voor een urgentieverklaring voor een woning”, legt de gastheer uit. Het kerkelijk huwelijk volgt op 12 mei 1965 in de Agneskerk aan de Amstelveenseweg, in de buurt van het Olympisch Stadion. Nadien volgt een bescheiden feestje, waarbij de moeder van Marianne voor beide families kookt. “Weet je dat het centrum van de stad in al die jaren nauwelijks veranderd is? Zoals ik er toen rondfietste is het in principe nu nóg. Tramlijn 14 loop bij wijze van spreken nog steeds naar het Rembrandtplein.” Het echtpaar gaat inwonen bij een oude dame die niet meer zelfstandig zou kunnen blijven wonen en daarvoor moet Marianne haar baan opzeggen. “Maar we hadden een woning, een oud grachtenhuis; zij woonde in het achterhuis en wij in het voorhuis, aan de Amstel, met uitzicht op Carré. Superplek.”
De rode draad van de ontmoeting is toch wel dat de Dommelse bruid en de bruidegom in hun leven heel veel werk hebben verzet en dat beiden aan Mokum bijzondere herinneringen bewaren. “Amsterdam is totaal niet te vergelijken met Valkenswaard. Daar ken je weinig mensen uit je buurt, de mentaliteit is zó verschillend en iedereen is zó veel directer; recht voor z’n raap. Wij zijn ook wat vrijer en zijn er niet bang voor wat ánderen ervan zullen denken.” Volgens Hans was Nederland alleen maar Amsterdam voor haar inwoners. Marianne: “Een hele mooie, leuke plek voor jonge mensen, maar de wijk ontvolkte omdat je met kinderen (geboren in 1969 en 1972) graag een tuin wilt. We zaten op het bovenhuis zonder balkon. De kinderen konden niet buiten spelen, zo druk was het daar. En in een zijstraatje zaten heroïnehoertjes.” Het echtpaar wil met de kinderen daarom gaan verhuizen, weg van het bovenhuis.
Hans verdient zijn salaris aanvankelijk op de advertentieafdeling van de Volkskrant en vervolgens in de snelle reclamewereld. “We kwamen naar Brabant omdat de Rabobank één van de klanten was, met hoofdkantoor in Eindhoven. Mijn baas opende een dependance in Eindhoven en die moest ik gaan runnen.” De wens om te verhuizen en het voorstel van de werkgever vallen voor Marianne en Hans mooi samen. “Zo kwamen we in Dommelen terecht, in het Tranendal.” Huh? “Dat zijn de mannendalen. Voor Valkenswaardenaren waren in deze nieuwe wijk de huren gigantisch hoog, vandaar die naam. Wij waren in Amsterdam andere prijzen gewend en vonden het helemáál niet duur. Een heel huis in het Jorisdal voor jezelf, met voor- en achtertuin, inclusief een garage!” Voor de kinderen van vier en één was het volgens Marianne een eldorado.
De vestiging Eindhoven sluit, en op zijn vijftigste start Hans een eigen bedrijf in reclame, communicatie en zakelijke evenementen zoals grote openingen, jubilea, recepties en dergelijke. Na 25 jaar thuis gaat Marianne op datzelfde moment nog vijftien jaar werken bij Philips, tot aan haar pensioen. Tot zijn zeventigste is Hans druk met zijn zaak. Dan stapt hij over naar het beroep van pakketbezorger. “Ik wil bezig blijven. We gaan veel met de camper weg en ik kreeg daarom een nul-uren-contract. Zolang je maar actief blijft en onder de mensen, is de kans groot om gezond te blijven. Dat is onze overtuiging.” Maar als de bezorgdruk te groot wordt, stopt Hans na tien jaar op zijn negenenzeventigste. Dan stapt hij over naar ANWB Automaatje, en ervaart veel dankbaarheid van de cliënten. Marianne volgt als de kinderen groter worden pianoles en Franse conversatie. “Ik vond het een tijdje minder leuk dat je overal dezelfde mensen tegenkwam. Dat is echt dorps, beklemmend. Maar het is goed gekomen, hoor.”
Veel sport valt Hans en Marianne ten deel. Voor Ajax heeft hij nog steeds een speciale plek in zijn hart, zeker ook omdat hij als kwajongen altijd al voetbalde en voetbalde. Zij zit voor het huwelijk op atletiek. “Nu spelen we allebei tennis, al vanaf de oprichting van LTV Dommelen, 45 jaar geleden. Integreren vonden we daarbij ook belangrijk. We hebben niet alleen getennist, maar ook veel er omheen gedaan. Twee periodes ben ik ook nog voorzitter geweest”, zo legt Hans uit, waarbij ook de twee kinderen actief lid worden van de vereniging. “Daardoor hebben we veel mensen leren kennen.” Ook op het golfterrein is het echtpaar regelmatig te vinden.
Tegenwoordig worden veel vakanties gepland met de camper. Andalusië, Griekenland en Noorwegen zijn populair; zuidelijke landen zijn wel favoriet vanwege het klimaat. Marianne wil nog graag naar Schotland, maar Hans vindt dat te noordelijk, te koud en het verkeer… “Maar als jij wil…”
In ieder geval staat er nog een feest op het programma. “Tien jaar geleden hadden we honderd man bij Zaal Van der Heijden. Nu willen we met de kinderen een weekje naar een camping richting Spanje. Enneh: de kleinkinderen hebben ons overgehaald om vandaag in de publiciteit te treden vanwege ons huwelijksjubileum.”
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android