In januari en februari gaven wij weer aandacht aan vier blogs van het burgerinitiatief wieshensen.nl. In die vier blogs ging Els Leijs, de familiedetective van Nederland, in op de mogelijkheden om middels DNA-onderzoek eindelijk na 36 jaar toch naar boven te halen wie verantwoordelijk is voor de moord op de destijds 32-jarige Wies Hensen uit Budel.
Onderstaand verhaal is geschreven door burgerdetectives Joop Donkers en Sander Meyer, van initiatief wieshensen.nl.
De kans dat de dader gevonden wordt is groot. Immers, in 2019 kon het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) uit oud sporenmateriaal een bruikbaar DNA-profiel halen. Met dat DNA-profiel zou een DNA-verwantschapsonderzoek georganiseerd kunnen worden, zoals dat eerder al met succes is toegepast in de zaken van Nicky Verstappen en Marianne Vaatstra.
In dat geval gaat justitie in deze regio op zoek naar mannen die vrijwillig hun DNA willen inleveren. Door te testen op het Y-chromosoom, brengt iedere broer, neef, oom of achterneef in de vaderlijke lijn ons dichter bij de dader.
Een tweede optie is gebruik te maken van internationale DNA-databanken. Dit zijn databanken waarin personen vrijwillig hun DNA-profiel opslaan om meer te weten te komen over hun afkomst en verwanten. Mensen kunnen aangeven of hun DNA ook gebruikt mag worden voor het oplossen van ernstige misdrijven. De vijf grote genealogische DNA-databanken bevatten in totaal zo’n 40 miljoen deelnemers. Wereldwijd zijn al honderden cold cases op deze manier opgelost. De serie Genombrottet op Netflix beschrijft een van die opgeloste moordzaken.
Voor een DNA-verwantschapsonderzoek op het Y-chromosoom worden alleen mannen benaderd. Als gebruikgemaakt wordt van internationale DNA-databanken, dan worden zowel mannen als vrouwen benaderd. In beide gevallen geldt: hoe meer mensen meewerken, hoe groter de kans op een oplossing.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android