Luister
muziek
01 April 2025 22:01
Deel dit artikel:

Kiet Engelsman (16) speelt hoofdrol in theaterproductie op 4 mei

Dansschool LaToja presenteert op 4 mei twee voorstellingen rondom het thema oorlog, groepsdruk en buitensluiten. Een centrale rol hierin is weggelegd voor Kiet Engelsman. In een openhartig gesprek legt hij onder meer uit waarom juist hij op de planken de centrale figuur is.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Aan de ronde tafel in één van de ruimten van In De Sigarenfabriek zitten Geerten Linsen en Kiet Engelsman. Er komt koffie en thee en een kaarsje wordt aangestoken. Het onderwerp van gesprek is Namasté, een voorstelling die op 4 mei ’s middags en 's avonds zal worden gegeven door dansschool LaToja. Kiet (16) wordt gevraagd de hoofdrol te vertolken. Het theaterstuk is voor hem deels autobiografisch. Namasté is in India een gebruikelijke manier om te groeten en respect te tonen. Meestal worden daarbij de handen gestrekt met de palmen tegen elkaar tegen je borst of tegen het voorhoofd gehouden. Vaak wordt het hoofd daarbij lichtjes gebogen en sluit men de ogen

Pesten en diversiteit

Kiet studeert aan SintLucas in Boxtel. “Ik vind de opleiding erg leuk. Ik zit daar helemaal op mijn plekje bij Vormgeving en Ambacht.” Kiet gaat met dans en zang een grote rol spelen in wat hij af en toe een show noemt. “Het gaat daarin over pesten en diversiteit. We willen proberen te bereiken dat mensen het licht in elkaar zien.” Als je vraagt hoe de voorstelling tot stand is gekomen, vertelt Kiet dat Geerten een regisseur heeft benaderd en veel goede dansdocenten. “Zij hebben choreo’s in elkaar gezet. Met waar ik nu mee bezig ben kan ik zeggen: het wordt echt heel vet.”

Het zal volgens de hoofdfiguur een emotionele en intense voorstelling worden met een hele mooie boodschap. De dansen worden uitgevoerd door een grote groep. “Allemaal dansers van LaToja”, vult Geerten aan. “Alle dansers van de middelbare school die mee wilden doen, mochten deelnemen.” Kiet wordt gevraagd om de ster-rol voor zijn rekening te nemen. “Ik heb meteen ja gezegd, want ik vind het heel belangrijk om dit te doen. Deze boodschap wil ik heel erg graag naar buiten brengen. Want ik vind dat iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht sexualiteit of huidskleur. Omdat ik al veel meegemaakt heb, denk ik dat ik heel goed kan overbrengen wat ik heb gevoeld.”

Geaccepteerd

Kiet is er enkele jaren geleden achter gekomen dat hij op mannen valt. “Ik begon me anders te gedragen dan de norm, en kreeg daar veel commentaar op. Dat kwam erg binnen, maar toch heeft het me gemaakt tot wie ik nu ben. Ik ben blij met mezelf en waar ik nu sta.” Op SintLucas wordt Kiet helemaal geaccepteerd zoals hij is. “Ik omring me nu met mensen waar ik van houd en die van mij houden.” Hij stopt heel veel emotie in de combinatie van dans en muziek. “Dans is echt een uitlaatklep voor mij. In elke dansbeweging zit gevoel. Het is heel bijzonder dat je hierdoor je gevoel naar buiten kunt brengen. Ook de bijbehorende mimiek laat wat van je gevoel zien.”

De voorstelling bestaat uit muziek van tussen de zestiger jaren en van nu, via spotify, er wordt gedanst, er worden beelden geprojecteerd en Kiet en Romy Wolterink zingen een lied. Geerten: “Het draait er tijdens de voorstelling om hoe wij denken hoe je in het leven zou kunnen staan.” Ze verklaart Namasté als groet het licht in mij en in jou. Daarom zie je op de promotiefoto’s twee mensen, waaronder Kiet, die elkaar echt in de ogen kijken.

Dank aan de ouderen van nu

Tijdens de middagvoorstelling in Theater De Hofnar, die om 15.00 u begint, biedt LaToja specifiek alle ouderen van Valkenswaard en hun eventuele mantelzorgers een toegangskaart aan met een kop koffie of thee. Kinderen van de dansschool zullen koekjes en cake bakken. Middels deze middag willen de kinderen van dansschool LaToja de ouderen bedanken voor de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, die mede heeft gezorgd voor de vrijheid waarin zij nu kunnen leven.
Tijdens de avondvoorstelling, die om 19.40 uur aanvangt, zullen spelers en publiek om 20.00 uur samen een moment stil zijn om te herdenken én het licht in elkaar te zien: Namasté.

De voorstellingen hebben een duidelijke relatie tot de oorlog. Gaan de liedteksten over bombardementen, slachtoffers en geweren? Geerten: “Nee, ze gaan over hoe moeilijk mensen het vaak vinden om liefdevol naar zichzelf te kijken, dus ook niet in staat zijn om op een liefdevolle persoon te reageren.” De gastvrouw gaat ervan uit dat de voorstelling een bijdrage zal leveren, hoe klein ook, aan liefdevol reageren naar jezelf en naar anderen. “Het is best een heftig stuk, hoor.”

Emotie is een duidelijke link

Kiet is helemaal in zijn nopjes met de rol tijdens deze voorstellingen. “Ik ben van huis uit muzikaal opgegroeid en dans al sinds mijn zesde of zevende. Ik geniet ervan om me te kunnen uiten. Het voelt ook als een bijdrage leveren aan de mensen van de wederopbouw.”

Dan staat hij nog even stil bij zijn lhbtqia+-ervaringen. “Het blijkt dat veel mensen toch niet weten hoe het precies in elkaar zit.” De emotie van het uitsluiten van de lhbtqia+-mensen is een duidelijke link met de voorstellingen van vier mei. “Dat is nou net de boodschap die ik wil uitdragen.”, aldus Kiet.

De repetities vinden plaats op diverse locaties, terwijl de generale repetities uiteraard in het theater plaatsvinden. Hoe bereid je je voor op de voorstellingen? Kiet: “De avond van tevoren ga ik al op tijd naar bed om er de volgende dag al mijn energie in te kunnen gooien. Zodra ik op het podium sta en de muziek gaat aan, spring ik meteen in mijn rol, alsof een knop om gaat.

De voorstelling duurt ongeveer 45 minuten en tickets zijn binnenkort verkrijgbaar.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie