Luister
muziek
18 April 2025 08:10
Deel dit artikel:

'Huurbevriezing sociale huur laat (toekomstige) huurders in de MRE in de kou staan'

De door het kabinet voorgenomen huurbevriezing van de sociale huren in 2025 en 2026 is nadelig voor huidige huurders en de duizenden woningzoekenden. Dat meldt Platform woningcorporaties MRE in een persbericht.

valkenswaard24
  / Betaalde content
Advertentie

De dertien woningcorporaties in de Metropoolregio Eindhoven (MRE) zien omvangrijke negatieve gevolgen voor de voorgenomen huurbevriezing in 2025 en 2026. Zowel woningzoekenden als zittende huurders worden hier de dupe van. Woningzoekenden moeten nog langer op een woning wachten en voor zittende huurders betekent dat verduurzamen van hun woning langer gaat duren. De 13 woningcorporaties in de MRE schorten per direct de overleggen op over de regionale afspraken over de woningbouw als de voorgenomen huurbevriezing voor 2025 en 2026 wordt afgedwongen zonder compenserende maatregelen.

Nationale prestatieafspraken

De Coalitie heeft nu aangekondigd dat zij voornemens is de sociale huren twee jaar lang te bevriezen. De woningcorporaties hadden echter over het aantal nieuw te bouwen woningen en de huurverhoging landelijk met het kabinet afspraken gemaakt tijdens de Woontop.

Deze afspraken zijn vastgelegd in de Nationale Prestatie Afspraken (NPA). De afgesproken maximale huurverhoging was al een verlaging van 6% naar 4,5% ondanks de eerdere afspraken daarover met het kabinet en de Woonbond.

Die afspraken zijn amper 5 maanden geleden met elkaar gemaakt en lijken nu al niets meer waard te zijn! Dit zou een grote deuk slaan in het noodzakelijke wederzijdse vertrouwen om te komen tot oplossingen op de woningmarkt. Door de woningcorporaties nu te dwingen om de huurverhoging twee jaar lang niet door te voeren valt de basis onder gemaakte afspraken weg en is er voor een groot deel van de afgesproken investeringsplannen ook geen geld meer. Denk dan bijvoorbeeld aan de duurzaamheidsopgave waarin de corporaties maatregelen nemen voor het terugdringen van energielasten van huurders.

Omdat de lopende prestatieafspraken met gemeenten zijn gebaseerd op landelijke afspraken over huurinkomsten, brengt het loslaten van die landelijke kaders ook de regionale lokale afspraken in gevaar. Dit besluit is voor de woningcorporaties daarom onbegrijpelijk en lijkt ondoordacht. Het heeft een grote impact op de mogelijkheden om bij te dragen aan de omvangrijke problemen op de woningmarkt. De huidige en toekomstige huurders zijn hier helaas direct de dupe van. Er zullen minder woningen verduurzaamd worden en minder nieuwe woningen bij komen. In beide gevallen staan de huurders dus letterlijk in de kou.

De afgesproken huurverhoging van 4,5% per 1 juli en de aanpassingen in de voorgaande jaren zijn lager dan de ontwikkelingen van de lonen en uitkeringen. Het aandeel wat sociale huurders kwijt zijn aan de huur is daarom de laatste jaren gedaald. Dat is ook de reden dat de meerderheid van de huurdersvertegenwoordigingen van de woningcorporaties in onze regio al akkoord zijn gegaan met de huurverhoging voor 2025. Huurders weten dat het voordeel van een lagere huur op korte termijn zich vertaalt in veel grotere nadelen op de langere termijn.

Het is de vraag of de woningcorporaties de huurverhoging voor 2025 nog kunnen terugdraaien. Woningcorporaties moeten namelijk uiterlijk voor 1 mei de huurverhoging aan hun huurders kenbaar maken.

En sommige huurders hebben de brief over de aanstaande huurverhoging al ontvangen. De eerste telefoontjes met vragen komen al bij de corporaties binnen. De coalitie maakt de huurder hier in alle gevallen blij met een dooie mus.

Lees ook de verklaring van Aedes, vereniging van woningcorporaties: Aedes: ‘Verbijsterd dat coalitie woningzoekenden aan hun lot over laat’.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie