Luister
muziek
14 Juni 2025 21:22
Deel dit artikel:

Dit zijn de gehaktbalkoninginnen van Valkenswaard: 'Beste volle smaak en mooiste kleur'

'De beste gehaktbal van Valkenswird 2025' staat op de trofee die zaterdagmiddag in Café Barron aan de Dommelseweg 2 te winnen viel. Zes kandidaten strijden om de eer deze prijs in de wacht te slepen.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De gasten die vóórom komen, treffen een gezellig café aan waar men elkaar deze middag onmiddellijk herkent. De sfeer is al meteen ontspannen. Wie áchterom komt, ziet de rook uit enkele barbecue-schoorsteentjes komen en onder de overkapping staat Ron. Hij heeft de hulpmiddelen voor vanmiddag al in gereedheid: de barbecue, de oven en de magnetron, naar gelang de kandidaat wenst.

Ook de partner van Ron, Xaviera, komt naar de bak- en braadafdeling en presenteert een drankje. Pieter Mikkers van de organisatie: “Er waren heel veel enthousiaste mensen, maar er was een run op deze datum. Het was megadruk met allerlei activiteiten.” Dan blijkt dat ondanks alles om half drie tóch de eerste gehaktbal kan worden geserveerd. De driekoppige beoordelingscommissie zal dan een oordeel vellen over het eindproduct. “Het is de bedoeling dat de ballen anoniem worden geserveerd”, zo klinkt het. Ook het publiek kan elke keer meeproeven.

Anders dan Anders

De kandidaten kunnen allerlei technieken toepassen om de lekkerste gehaktbal aan te bieden. Thuis is de lekkernij meestal al voorbereid en enkele deelnemers zullen gebruik maken van een warmtebron. De wedstrijd is opgezet door Café de Barron en Carnavalsvereniging Anders Dan Anders. “Het is een zomerse bijeenkomst in ons programma, weer eens anders dan anders.”

Er blijkt nog een vrachtwagenchauffeur -die ook mee wilde doen- in Italië aan de grens te staan, beslist met Italiaanse ingrediënten voor een fabuleuze gehaktbal. Maar hij zal niet op tijd kunnen zijn om mee te doen. Er schijnen ook mensen te zijn die het te spannend vinden om deel te nemen en het daarom nog niet aandurven, deze eerste keer. Ook enkele leerlingen van keurslager Hans Adriaans haken af. “Maar sommigen hebben ook de naam van hun restaurant hoog te houden en wachten dus nog om mee te doen.”

Helpen met promotie

Ron legt uit dat hij voor iedere vereniging die in De Barron komt, een dag organiseert, net als deze. “Een mooie promotie voor de vereniging. Voor de Zware Jongens hadden we de bitterbal en nu dus de gehaktbal. De verenigingen hebben het al zwaar genoeg en zo kunnen we elkaar een beetje helpen met promotie.” Ook al zijn de gewenste elf deelnemers niet gehaald, de tweede wedstrijd in 2026 zal volgens de gastheer zeker meer gasten aantrekken.

De eerste kookpan wordt binnengebracht door Jasper, deelnemer vanuit de Raad van Elf. Hij lacht en zegt: “Dit is een Striepersgats recept, en een goede kok geeft zijn recept nooit prijs, hè!” Het reglement vereist volgens Jasper dat er acht à negen ballen klaargemaakt worden. De ballen van de eerste kandidaat Jasper zijn warm en klaar om te serveren. Inmiddels wordt in het café de jury opgetrommeld en elk van hen krijgt een koksmuts op. Hobbykok Ryonne van Asten, chef-kok Martijn Faassen en keurslager Hans Adriaans nemen plaats achter een tafel. De felbegeerde trofee maakt plaats voor paperassen en een mandje met stokbrood.

Meer en meer belangstellenden komen binnen en chef-kok Martijn Faassen, vroeger van restaurant De Broertjes, werkt nu in Eindhoven en is door Ron gevraagd om te jureren. “Ik kom hier vaker, want ik ben lid van het barbecueteam. We doen mee met wedstrijden en evenementen. Ik geef ook kookworkshops. En dit evenement vind ik leuk.” Martijn gaat samen met zijn collega’s extra letten op smaak, textuur, kleur en vorm. “Ook de presentatie van de gehaktbal vinden we belangrijk. Hij moet bovendien tussen de 90 en de 120 gram wegen. Ik let ook op hoe sappig de bal is.”

Er tegenaan!

Pieter Mikkers heet iedereen welkom en introduceert de vakjury. “We hebben twee jureringen: die van de vakjury en van het publiek. Het is de eerste keer in Valkenswaard en we hopen dat deze wedstrijd een vervolg kan krijgen.” Na het noemen van de sponsoren zegt jurylid Hans Adriaans: “We gaat erop letten dat de vorm goed is, dat de kleur van buiten en van binnen goed is en ook smaak komt ter sprake. Ik heb drie dagen niet gegeten, dus we gaan er tegenaan!”

Op de tv-schermen in de zaak draaien filmpjes waarop te zien is dat in een keuken gehaktballen worden voorbereid. De jurypapieren liggen klaar en de eerste gehaktbal wordt gepresenteerd. Op het bord ligt ook het nummertje 1, want de maker moet anoniem blijven. De drie juryleden kijken serieus naar het product. De één na de ander ruikt er voorzichtig aan en enkele bordjes worden gebracht zodat iedereen een stukje af kan snijden en enkele malen kan proeven. Er wordt ernstig gekeken en de eerste oordelen komen op papier.

Even later worden kleinere stukjes van de eerste kandidaat rondgedeeld in de zaak, en ieder heeft zo zijn oordeel over de smaak. Kandidaat twee haalt intussen het cellofaan van de bakpan, want hij wil zijn ballen nog even in de barbecue opwarmen. Zo volgt de ene na de andere kandidaat en tegen vijf uur maken de jury en het publiek hun stemmen bekend.

Trofee en speldje

Er zijn vier prijzen uitgereikt. De eerste prijs is voor Daniëlle Geldens en Janny Martens. Nummer twee werd Han de Jong, Jasper Driessen viel de derde prijs te beurt en de publieksprijs was voor Heidi Hof. Ron: “De andere kandidaten kregen een speldje wat speciaal voor deze gelegenheid is gemaakt.” De jury is van oordeel dat het winnende product de beste volle smaak heeft en de mooiste kleur. Even na de bekendmaking zet Paul Brugel feestelijke muziek in en de eerste polonaise trekt door de zaal.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie