In de zomer van 2024 ging 72 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder op vakantie. Gemiddeld maakten zij twee reizen en gaven daarvoor gezamenlijk 15,3 miljard euro uit. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS op basis van het Vakantieonderzoek. Hoewel vakanties vaker werden ondernomen en meer kostten, daalde het aantal overnachtingen ten opzichte van eerdere jaren.
De gemiddelde vakantieganger gaf in de zomer van 2024 zo’n 1.417 euro uit, wat neerkomt op 77 euro per vakantiedag. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2022, toen een vakantiedag gemiddeld nog 66 euro kostte. Ook het totaalbedrag per vakantie steeg: van 628 euro in 2022 naar 709 euro in 2024.
Ondanks de hogere uitgaven daalde het totaal aantal overnachtingen naar 177 miljoen – minder dan in 2022 en 2023, toen dit aantal nog op 184 miljoen lag. Ter vergelijking: vóór de coronapandemie lag het aantal overnachtingen in de zomerperiode nog ruim boven de 200 miljoen. Een zomervakantie duurde dit jaar gemiddeld 9 dagen. Rondreizen en toertochten waren met gemiddeld 16 dagen het langst, terwijl recreatieve vakanties, zoals shoppen of een attractieparkbezoek, gemiddeld slechts 6 dagen duurden.
Ruim de helft van de zomervakanties (55 procent) werd in het buitenland doorgebracht. Frankrijk was daarbij het populairst met 2,1 miljoen vakanties. Duitsland (1,8 miljoen) en Spanje (1,3 miljoen) volgden. België en Italië sloten de top vijf af met elk 1,1 miljoen vakanties. Over het gehele jaar was Duitsland de meest bezochte buitenlandse vakantiebestemming, gevolgd door Frankrijk – een trend die al jaren zichtbaar is.
Toch bleef een aanzienlijk deel van de Nederlanders thuis: 28 procent van de 15-plussers ging in de zomer niet op vakantie. Van deze groep ging een kwart (oftewel 7 procent van alle 15-plussers) wel in de winter op reis. Uiteindelijk gaf 21 procent aan in 2024 helemaal niet op vakantie te zijn geweest. De belangrijkste redenen hiervoor waren een voorkeur om thuis te blijven (32 procent), gezondheidsproblemen (30 procent) en financiële beperkingen (27 procent).
Hoewel de vakantiekosten in 2024 verder zijn gestegen, lijkt dit de reislust van Nederlanders niet te temperen. Wel kiezen zij gemiddeld voor kortere vakanties. Frankrijk blijft onverminderd populair als zomerse bestemming, maar de totale vakantieduur en het aantal overnachtingen nemen al enkele jaren af – een trend die mogelijk samenhangt met stijgende kosten en veranderende voorkeuren.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android