Luister
muziek
22 Juli 2025 14:05
Deel dit artikel:

Politie biedt wederom excuses aan bij persfotograaf: 'Bodycam ten onrechte in beslag genomen'

De politie heeft excuses gemaakt aan persfotograaf Rico Vogels uit Dommelen, wiens bodycam ten onrechte in beslag is genomen door een agent. "Ik vind het daarnaast belangrijk om te vermelden dat we deze casus ook gebruiken om van te leren", zegt het hoofd van de communicatie van de politie tegen Valkenswaard24.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Wat is er precies gebeurd? Op 12 juni deed de politie in Dommelen onderzoek naar de vermiste Tijn. Daar werd de bodycam van persfotograaf Rico Vogels in beslag genomen door een agent. De politie liet destijds aan Valkenswaard24 weten: "De bestuurder (Vogels op zijn motor, red.) kreeg een stopteken maar maakte zich niet kenbaar als persfotograaf, waardoor collega's hem niet als zodanig beoordeelden. Ze zagen dat hij met een bodycam beeld- en geluidsopnames aan het maken was. Mede gezien de urgentie van de zaak werd besloten om de bodycam die hij bij zich droeg in beslag te nemen."

Veel politie op de been

Maar dat blijkt anders te zitten. Het hoofd van de communicatie van de politie laat nu weten: "Bij zo'n dag zijn verschillende collega's ter plaatse, die diverse rollen vervullen, waarbij er in verband met de vermissing ook collega's op straat ogen en oren zijn en alles nauwlettend in de gaten houden. Zeker ook omdat de minderjarige jongen op dat moment nog altijd niet gevonden was. Op dat moment is Rico Vogels op zijn motor de straat ingereden en ook weer deels teruggereden. In de geschetste context is Rico daarop staande gehouden." Aan Vogels is op dat moment die context niet geschetst. Ook is niet om zijn legitimatie gevraagd.

Onterechte inbeslagname

Nu concludeert de politie dat Vogels zich wel degelijk heeft kenbaar gemaakt als persfotograaf. Tweemaal. "Desondanks is de bodycam door onze collega in beslag genomen", zegt de politie. "Na de inbeslagname is (door Vogels, red.) geschakeld met een van onze woordvoerders en op basis van die interventie is de bodycam, met beschikbare beelden, teruggegeven."

Later volgde een persoonlijk gesprek tussen Vogels en de politie. Daarin heeft de politie aangegeven dat de bodycam niet in beslag genomen had mogen worden. "Daarom hebben wij onze excuses aangeboden." Daar voegt de politie aan toe: "Weliswaar is het voor onze collega's altijd helpend als een politieperskaart wordt getoond als wij persfotografen niet persoonlijk herkennen. In deze casus hebben de betrokken collega's op straat hier niet actief naar gevraagd."

Leren van deze casus

Deze casus wordt door de politie meegenomen om van te leren. "We hechten veel waarde aan het recht op persvrijheid en de mogelijkheid voor journalisten om informatie te verzamelen. Daar staat deze casus haaks op en dit had niet mogen gebeuren. We voegen deze toe in de voorlichtingen die we binnen onze organisatie geven aan onze collega's uit de operatie. In deze voorlichtingen informeren we hen over de rechten van journalisten en persfotografen en welke rol wij daar als politie in moeten spelen."

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie