Er zijn gevallen waarbij je op een natuurlijke manier langzaam maar zeker gehoorverlies oploopt. Vaak komt dat door het ouder worden, soms is er een ziekte of afwijking in het spel. Steeds vaker echter is gehoorschade het gevolg van onvoldoende bescherming van het gehoor, dan wel van teveel blootstelling aan te harde en schadelijke geluiden. Tegen de natuurlijke manier van gehoorverlies is helaas weinig te doen, anders dan de symptomen te camoufleren met gehoorapparaten.
Maar tegen de niet natuurlijke manier is duidelijk wel wat te doen: goede gehoorbescherming. In dit artikel gaan we daar verder op in.
Het oor is een zeer ingenieus, maar ook zeer kwetsbaar orgaan dat ervoor zorgt dat we geluiden kunnen opvangen en dat deze door onze hersenen worden begrepen. Trilharen spelen binnen dat complexe geheel een belangrijke functie. De belangrijkste functie van trilharen in het oor is namelijk het omzetten van geluidstrillingen in elektrische signalen die naar de hersenen worden gestuurd. Hierdoor kunnen we geluid waarnemen. Raken deze trilharen beschadigd dan kan dat er toe leiden dat je tijdelijk of permanent minder goed, of in het ergste geval helemaal niet meer hoort. Beschadigde trilharen herstellen niet. Het is dus van groot belang om de onnatuurlijke oorzaken die tot beschadiging van de trilharen kan leiden te voorkomen.
Buiten natuurlijke redenen kun je gehoorschade als gevolg van onder andere schade aan de trilharen in je oor oplopen door plotselinge of langdurige blootstelling aan harde geluiden. De trilharen kunnen daardoor kapot gaan en daarmee hun functie verliezen. Dit kan tijdelijk zijn, maar vaak is het ook permanent. Het gevolg is dat je hoe dan ook gehoorschade oploopt. In het geval van een harde knal of explosie kan de gehoorschade acuut optreden, in het geval van langdurige blootstelling zal het een gelijk proces zijn. In welke mate er sprake is van schade en of dat wel of niet permanent is, hangt af van de situatie. In elk geval is het van groot belang om deze blootstelling zo veel mogelijk te voorkomen om daarmee het risico op gehoorschade te minimaliseren.
Bronnen van plotselinge of langdurige harde geluiden zijn bijvoorbeeld (te) harde muziek bij het uitgaan of het luisteren van muziek via oortjes of een koptelefoon. Ook klussen met lawaaierige machines of het (langdurig) werken in een lawaaierige omgeving is een bekende oorzaak van gehoorschade.
Zoals we al aangaven is gehoorschade als gevolg van ouderdom, waardoor de trilharen langzaam maar zeker minder goed gaan functioneren, niet te voorkomen. Maar gehoorschade als gevolg van te harde geluiden of versnelling van het natuurlijke proces door deze blootstelling is wel te voorkomen. Vrij goed en vrij simpel zelfs. Dit doe je doormiddel van oordoppen. Niet de oordoppen die je bij de drogisterij op de hoek haalt, maar oordoppen die door professionele audiciens, zoals Audika, worden verkocht. Er zijn universele oordoppen en er zijn oordoppen die op maat gemaakt worden. In beide gevallen zijn er oordoppen voor diverse gelegenheden. Want naast gehoorbescherming om gehoorschade te voorkomen zijn er bijvoorbeeld ook oordoppen die geluid dempen en daardoor bijdragen aan een betere concentratie of nachtrust. Check alle soorten professionele oordoppen op de website van audika.nl.
Onthoud altijd dat gehoorschade een onomkeerbaar proces is. Bescherming van je oren als je wordt blootgesteld aan harde geluiden is daarom van groot belang. Doe die met goede kwaliteit oordoppen. Je gehoor is kwetsbaar.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android