Luister
muziek
06 Juli 2025 17:48
Deel dit artikel:

De mobiele computer is helemaal ingeburgerd in de horeca

Wie vandaag de dag een horecagelegenheid bezoekt, loopt een grote kans om een bediende aan de tafel te krijgen met een mobiele mini computer. Op deze zogenaamde handheld wordt de bestelling ingevoerd. Niet alleen de drankjes maar ook wat je wilt eten met eventuele opmerkingen zoals geen tomaat op mijn broodje gezond of de saus bij mijn biefstuk graag apart.

valkenswaard24
  / Betaalde content
Advertentie

Met behulp van deze mobiele apparaten kan er veel efficiënter worden gewerkt en dat scheelt dus inzet van personeel, waar in deze sector een groot tekort aan is.

Snel bestellingen verwerken

In de horeca is het belangrijk om gasten snel te helpen. Ook als het druk is willen mensen hun drankje en hun eten niet pas over drie kwartier krijgen. Als gasten het naar hun zin hebben dan is de kans groter dat ze langer blijven hangen en dat er dus nog een extra rondje drankjes wordt besteld of een nagerecht. Door gebruik te maken van digitale apparatuur kan een bestelling snel worden doorgeven zodat de keukenbrigade ermee aan de slag kan. De gastheer of gastvrouw krijgt een seintje op de scanner als een bestelling klaarstaat om te worden uitgeserveerd. Een ander voordeel is dat je aan een scanner verschillende betaalopties kunt koppelen. De gast kan probleemloos betalen met een pinpas, een creditcard of met een op de smartphone of smartwatch opgeslagen kaart. Snel afrekenen wordt altijd erg gewaardeerd, zeker als het tegen sluitingstijd loopt en meer gasten tegelijk willen afrekenen en vertrekken. Hou wel een kassa aan de bar open, want er zijn ook nog steeds mensen die graag cash willen kunnen betalen.

Voorraadbeheer 2.0

Nog een belangrijk voordeel voor een horeca-eigenaar is dat de gegevens die de handscanner doorgeeft, ook meteen kunnen worden gekoppeld aan het voorraadbeheer. Een POSdata scanner kan op die manier zorgen voor een vlotte afhandeling van de boekhouding. De gegevens voor de btw-aangifte staan al klaar en kunnen direct worden ingevoerd voor de aangifte. En ook het voorraadbeheer kan worden gekoppeld. Het systeem krijgt door hoeveel uitsmijters er zijn besteld en weet dus wanneer de eieren en ham en kaas moeten worden bijbesteld.

Minder kans op fouten

Vroeger, toen de bestellingen in de horeca nog met de hand werden genoteerd, leidde dat soms tot misverstanden. Het handschrift was niet helemaal duidelijk en dus ging een bestelling niet goed. Daar moest de kok dan mee aan de slag om het de klant alsnog naar de zin te maken. Verkeerd ingeschonken drankjes verdwenen niet zelden in de spoelbak. Dat kost natuurlijk omzet en dat is zonde. Door gebruik te maken van scanners kan het aantal vergissingen worden beperkt en dat leidt automatisch tot minder extra werk en minder verspilling van eten en drinken. Daarom is het niet zo gek dat steeds meer horecabedrijven kiezen voor zo’n systeem. Het kan zelfs nog een stap verder gaan met een bestelzuil waar de kant zijn order zelf kan doorgeven en betalen. Maar dit gaat vaak wel ten koste van persoonlijk contact.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie