Luister
muziek
19 Juli 2025 21:31
Deel dit artikel:

Frank wandelt voor kanker langs alle 342 gemeenten en was in Valkenswaard

Frank Boerebach uit Hoek (provincie Zeeland) zamelt op een originele manier geld in voor de stichting Roparun: voor mensen met kanker. Hij wandelt langs alle 342 Nederlandse gemeenten en hoopt met de 4500 kilometer flink wat geld op te halen voor inloophuizen, hospices en organisaties die (na)zorg verlenen aan mensen die kanker hebben of hebben gehad. Ook Valkenswaard doet hij aan.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Al vóór 11.00 uur arriveert Frank Boerebach bij het gemeentehuis op zaterdagochtend 19 juli. Hij is onmiddellijk herkenbaar aan zijn rugzak, al zit daar wel de Zeeuwse vlag op; geen Brabantse.

Locoburgemeester Rens Pijnenburg verwelkomt stapper, die er 175 dagen voor heeft uitgetrokken om zijn doel te bereiken sinds zijn vertrek op 21 februari in de plaats Hoek. Ook in Valkenswaard wil hij graag een gemeentestempel als bewijs van zijn bezoek, vanaf Heeze-Leende richting Bergeijk.

“Gisteren wandelde ik al van Leende naar Valkenswaard, aangezien ik hier mijn overnachtingsadres heb bij mijn dochter.” Dan nodigt de locoburgemeester de wandelaar en de aanwezige pers binnen in de burgemeesterskamer en al gauw is er koffie. “De kinderen van mijn school hebben twaalf provincievlaggen gemaakt, en de Brabantse ben ik vergeten op mijn tas te prikken”, zegt Frank, die onlangs met pensioen is gegaan als leerkracht in Eede. Hij heeft er nu 3700 kilometer opzitten, gemiddeld zo’n 25 kilometer per dag.

Slaapplekken

Heb je vooraf ooit gewandeld? “Nee hoor, wel hardgelopen. Ik heb daardoor een goede conditie. De Roparun heb ik zeven keer gedaan. In het begin had ik echt spierpijn van het wandelen, want het is toch een andere manier van je voeten neerzetten.” Rens Pijnenburg is erg geïnteresseerd in de bijzondere prestatie van de Zeeuw en vraagt hem het hemd van zijn lijf. Hoe ging het bij de andere burgemeesters in de regio? Hoe regel je je slaapplekken? Merk je veel verschil in de andere provincies? “Iedereen is erg hartelijk, zelfs op zaterdag, zoals hier vandaag.”

Bezoek je twee gemeentes per dag? Frank: “Soms wel, maar soms had ik er ook vier op één dag om een stempeltje te laten zetten. Als ik naar de Waddeneilanden moest, was het natuurlijk één eiland op één dag.” De routes heeft hij allemaal uitgeprint in pakketjes van dertig dagen, en Frank laat zijn routebeschrijving zien. “Het is doorgaans steeds de kortste route van gemeentehuis naar gemeentehuis. Soms zoek ik wel een stuk door de bossen, hoor. En de mensen bij wie ik slaap weten dan vaak wel de mooiste routes aan te wijzen voor de volgende dag. En gisteren kreeg ik mijn eerste worstenbroodje; eergisteren mijn laatste vlaai.”

Frank krijgt in maart een blaar; de enige tot nu toe. Wel heeft hij zijn voet verzwikt en zoekt in Valkenswaard een fysiotherapeut die zijn voet kan intapen. “Met hele natte dagen loop ik gewoon door. Ik heb het pas twee keer gehad dat ik een uur in de regen heb gelopen. Stortbuien duren vaak maar tien minuten, en dan schuil ik onder een boom of in een tunneltje. Toen ik op de Grebbeberg liep, was het de hele ochtend regen en trok in mijn regenpak aan. Maar ik heb geboft tot nu toe.”

Doneren via de QR-code

Natuurlijk moet het ook gaan over het doel van de tocht: geld bijeenbrengen voor mensen met kanker. “Mijn tussenstand is ongeveer 45.000 euro. Ik had gehoopt op het dubbele, maar ik ben er nog niet.” Een QR-code op zijn rugzak brengt je op de website van Frank, heelnederland.nl waarop je kunt doneren. “Ik had een streefbedrag van 128.000 euro, want dat is het aantal mensen dat in 2023 kanker kreeg en ook het jaar waarin mijn vrouw overleed.” Wandelaar Frank is desondanks erg blij met het resultaat-tot-nu-toe.

Op de vraag of het zijn eigen idee is om van gemeente naar gemeente te lopen, antwoordt Frank bevestigend. “Er is wel een fietser geweest die ze allemaal heeft bezocht, en bij die man heb ik ook geslapen. Hij woont in Helden. Hij had 66 verschillen de fietstochten gemaakt, maar niet aansluitend zoals ik.” Plots begint de routeplanner van Frank spontaan te spreken en wordt het apparaat snel uitgezet.

Eén van de bijzondere ontmoetingen is -zo vertelt Frank- dat een burgemeester hem uitnodigt voor een picknick in het park. Dat was in Scherpenzeel. Hij kwam in korte broek en met een kleedje onder zijn arm.

Boek

Dan komt het moment dat wethouder Rens Pijnenburg het reisboek van de Zeeuwse wandelaar voorziet van een korte tekst en er vervolgens een Valkenswaard-sticker bij plakt. Een stempel van de datum van 19 juli 2025 bevestigt officieel het bezoek aan het gemeentehuis. Frank is van plan om na afloop een boek te maken met daarin zijn ervaringen van de tocht. Eenmaal weer buiten loopt de wethouder een eindje mee ‘richting Bergeijk’. Frank draagt zijn rugzak van vijftien kilo weer met souplesse. “Ik voel me veel fitter dan toen ik vertrok. Je voelt je rugzak bijna niet meer, hoor. Alleen als je flinke zijwind hebt, moet je een beetje gaan hangen.” 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie