Luister
muziek
09 April 2020 14:00
Deel dit artikel:

Schooldirecteur Christ Mandigers van De Smelen en De Grasspriet heeft respect voor personeel en ouders

Al drie weken zijn de meeste kinderen thuis van school. Ze halen misschien even wat huiswerk op en zijn dan weer voor ’n week thuis. Hoe regelt de school dat allemaal? Waar loopt het personeel tegenaan? Schoolleider Christ Mandigers van basisschool De Smelen en De Grasspriet in Valkenswaard vertelt openhartig.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
Advertentie

Er zitten ongeveer 250 leerlingen op De Smelen en 140 op De Grasspriet. “We hebben ze allemaal in beeld”, verklaart Mandigers, omdat met elk kind regelmatig contact is via e-mail of videobellen. “Ook kunnen de leerkrachten zien of het digitale huiswerk wel of niet wordt gemaakt”, en hij vertelt dat er contact met een gezin wordt gelegd zodra het reguliere huiswerkverkeer stagneert. “Leerkrachten informeren dan bijvoorbeeld rechtstreeks per telefoon bij het kind en de ouders.” Beide scholen hebben een aantal Chromebook-computers in bruikleen gegeven om te zorgen dat elk gezin contact kan hebben met de school en het benodigde huiswerk kan maken.

De computer speelt voor de communicatie een cruciale rol. “Zelfs voor kleuters is het een uitkomst. De leerkracht kan filmpjes tonen of eigengemaakte opnames doorsturen. Ook ouders kunnen delen wat ze thuis aan het doen zijn door middel van foto’s en filmpjes. Ouders moeten dan natuurlijk inloggen terwijl een kind van groep acht dat geheel zelfstandig kan”, vertelt de directeur, die het liefst ziet dat na de meivakantie de school weer kan gaan beginnen. Maar alleen als de maatregelen dat toestaan. “Maar voor de resterende weken is het kamp al gecanceld en ook de musical kan misschien niet doorgaan”, zo zegt hij. “Voor beide activiteiten zijn we ons aan het beraden over alternatieven.”

Handen vol

De bijna dertig leerkrachten van beide scholen hebben een dubbele taak. “Enerzijds werken ze voor hun eigen groep; bereiden lessen en weektaken voor, kijken ingestuurd werk na, houden de vinger aan de pols, maken soms eigen instructiefilmpjes en ontwikkelen weer het lesprogramma voor de komende week. Anderzijds worden ze ook ingeschakeld voor opvang van kinderen waarvan minstens één ouder een vitaal beroep heeft”, aldus schoolleider Mandigers. Op de vraag hoeveel uur een fulltimer deze weken werkt, zegt hij: “Daar verschiet je nog van. Hadden we eerst een paar leerlingen per dag om op te vangen, nu kan het zelfs oplopen tot 18 leerlingen op De Smelen, dus meer personeelsinzet. Daarbij opgeteld de genoemde taken, dan heeft de leerkracht flink te werken”, en hij prijst zijn personeel voor de geweldige inzet in deze nare periode. De conciërge kan extra klusjes doen nu er geen kinderen zijn en Mandigers zelf werkt al aan de plannen voor 2020-2021.

Belangrijke signalen van het personeel: het is flink schakelen om onderwijs op afstand te geven. We missen het persoonlijke contact met de kinderen. Ouders staan verbaasd over de inhoud van het vak van leerkracht. Het digitale onderwijs heeft een enorme sprong gemaakt. Mandigers: “Ook teamoverleg gebeurt nu hoofdzakelijk per e-mail of videobellen.”

Zorgen

Christ Mandigers zelf heeft het behoorlijk druk in deze weken. “We moeten ons er nu al op voorbereiden wat ons organisatorisch en onderwijsinhoudelijk te doen staat zodra de kinderen weer naar school mogen. Er zal een startsituatie georganiseerd moeten worden om te kijken hoe ver elk kind is. De schoolteams maken zich zorgen: hoe groot zullen de verschillen in leerontwikkeling zijn zodra de jeugd weer naar school mag? Maar vooral ook: wat heeft het met kinderen gedaan? Misschien hebben ze familieleden verloren en ziekte van dichtbij meegemaakt. Voor ieder kind moet duidelijk worden hoe hij of zij ervoor staat.”

“Ook op leerkrachten gaat veel afkomen de eerste weken. Het is daarom belangrijk met z’n allen goed voorbereid te zijn. Van daaruit moet een vertrekprogramma gemaakt worden”, legt de manager uit. Hij houdt de gezondheid van het personeel nauwlettend in de gaten. “Maar bovenal respect voor hoe het personeel, ouders en kinderen van beide scholen omgaan met deze nieuwe situatie. Ik ben trots op ze.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie