Luister
muziek
9 mei 2020 - 12:05
Deel dit artikel:

Kristof Daskalovski zwaait voortaan de scepter in Dommelsche Bierbrouwerij

De nieuwe directeur van de Dommelsche Bierbrouwerij, Kristof Daskalovski (31), is trots op het bedrijf waar hij sinds enkele maanden de scepter zwaait. Samen met bierbrouwer Giel Margry steken ze de loftrompet over het personeel dat dagelijks in de weer is om drie merken pilsener te brouwen.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
Advertentie

Margry begint zijn verhaal als hoofd van dertien brouwers. “Zij werken op drie verschillende afdelingen: in het brouwhuis, in de gistkelder en op de filtratieafdeling. Vaak hebben zij de opleiding voedingsmiddelentechnologie achter de rug. Maar iemand die affiniteit heeft met bier, zaken snel oppakt en gemotiveerd is, kan bij ons ook terecht. Een enkeling studeerde procestechnologie, waarmee je hier ook goed uit de voeten kunt”, zo vertelt de brouwmeester. Natuurlijk zijn er niet alleen brouwers. “We hebben verschillende afdelingen, zoals de technische dienst, een laboratoriumafdeling, een packagingafdeling voor het verpakken van de producten en ook hebben we zo’n dertig chauffeurs die het bier bij de horeca bezorgen, meestal in tankwagens.”

Dan komt de enthousiaste directeur Daskalovski binnen. Vijf maanden geleden is hij in Dommelen aangesteld. Hij volgt zijn voorgangster Lieselotte Kruf op, die met zwangerschapsverlof is en daarna terugkeert. Daskalovski geeft leiding aan ongeveer 200 personeelsleden. “We hebben hier machines, installaties en een brouwerij. Maar het verschil zijn de mensen die de machines bedienen. Samen met de brouwerij wil ik bepalen waar we voor stáán, en waar we naar toe willen gaan in de toekomst. Belangrijk om te overleggen hoe we daar geraken en hoe we deze brouwerij kunnen behouden. Want het gevoel van authenticiteit is hier heel groot”, volgens de directeur, die voorheen werkte in de grotere brouwerijen van Leuven en Jupille. “Samen willen we de beste bieren brouwen, als één an de grote werkgevers van de regio. Dát is ons motto”, zegt hij.

Dagelijkse zorg voor het brouwproces
Vanaf dag één loopt de directeur met een grote smile door het bedrijf, als afgestudeerd werktuigkundige die sinds 2011de nodige ervaring heeft opgedaan binnen het moederbedrijf AB InBev. De Hasseltenaar is een bierliefhebber. Al vanaf zijn studententijd is hij verknocht aan het gerstenat. “Mijn vrienden probeer ik ook te motiveren om bijvoorbeeld speciaalbier te drinken als apéritief”, legt hij uit. Brouwmeester Margry verklaart vervolgens waarom het brouwproces elke dag opnieuw extra zorg verdient. “We gebruiken water, mout en hop als natuurproducten, die door de seizoenen van samenstelling veranderen. Omdat we het hele jaar een constante kwaliteit van ons bier willen, wordt het brouwproces continu gemonitord.”

“Het zijn niet de machines die het bier produceren, het zijn de mensen daarachter”, zegt de directeur, die fier is op de motivatie van het personeel. “En onze chauffeurs die het zogenaamde kelderbier bezorgen bij de klanten, fungeren als visitekaartje voor onze Dommelsche Bierbrouwerij.”

Om het brouwproces beter te begrijpen vertelt Margry over de unieke gist die in een reageerbuisje wordt aangeleverd vanuit de kluis op het hoofdkantoor. In Dommelen wordt dat kleine beetje gist vermeerderd, totdat er voldoende is voor de grote ketels. “De gistcellen worden gemengd met een soort suikerwater (wort) in grote tanks, eten de suiker op en produceren vervolgens koolzuur en alcohol en bepalen de smaak. We hebben voor ieder van onze drie pilssoorten (Dommelsch, Hertog Jan en Jupiler) een specifieke gist, die exact overeenkomt met de Hertog Jan uit Arcen en het Jupiler uit Jupille, die hier ook gebrouwen worden. Dit is trouwens de enige brouwerij die Dommelsch brouwt.”

Getrainde proevers
Terwijl een rondgang wordt gemaakt door de brouwzaal, vertelt Daskalovski dat in Dommelen geen 0.0-pils wordt gebrouwen. “Tegenwoordig brouw je geen alcoholvrij bier, maar mag de alcohol uit het gewone bier gehaald worden om 0.0 te verkrijgen. Daardoor blijft de smaak onaangetast.”

Via het laboratorium, waar dagelijks door getrainde proevers het water, het mout en de gist wordt geproefd of geroken, komt de ketelzaal in zicht. Er hangt een specifieke reuk in de zaal. “Deze geur hangt in iedere brouwerij”, zegt de directeur terwijl hij glimlacht. Aan de muur hangt een bordje met de tekst ‘Wortvoorlooptank’. Margry opent een deksel en in de ketel draait een lichtbruine vloeistof rond.

Gemeentelijk monument
In de volgende zaal staan koperen ketels, die ook vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. “Deze ketels worden niet meer gebruikt, omdat ze te dun zijn geworden. Maar ze horen bij het erfgoed van onze brouwerij en zijn beeldbepalend”, zeggen de twee heren, refererend aan het feit dat de brouwerij onlangs een plek kreeg op de gemeentelijke monumentenlijst. Volgens een wandbordje gaat het hier om beslagkuipen en klaringskuipen van 110 en 115 hectoliter.

Terwijl de stalen wenteltrap aan de buitengevel wordt gebruikt om weer beneden te komen, vertelt Daskalovski dat er niet alleen tanks met bier worden gevuld, maar ook flesjes, blikjes, grote petflessen, grote fusten en kleine fusten voor privégebruik. De nieuwe captain kan inderdaad trots zijn op ‘onze’ Dommelsche Bierbrouwerij.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie