Luister
Live
14 mei 2020 - 19:44
Deel dit artikel:

Straatnaambord Frans Smets Boulevard voor directeur die Smeva succesvol uitbreidde

Op sommige plekken binnen de gemeente Valkenswaard tref je een straatnaambord aan met een naam die niet tot de officiële straatnaamgeving van de gemeente behoort. Zo’n bord is soms tegen de gevel van een pand aangebracht of heeft zelfs een eigen paal. Ze zijn te vinden op niet-openbaar terrein en vertellen vaak een stukje interessante historie. Deze week starten we deze miniserie met het bord Frans Smets Boulevard.

valkenswaard24 / Evert Meijs

Het straatnaambord staat bij de ingang van het jubilerende bedrijf Smeva, aan de John F. Kennedylaan. Dit familiebedrijf heeft meer dan 200 werknemers in dienst en is gespecialiseerd in het maken van koel- en vriescellen voor de versketen; voor vlees en groente tot supermarkten en benzinestations. Ook in België heeft het bedrijf een vestiging.

Deze week viert Smeva haar honderdjarig bestaan. Smeva is een samenvoeging van Smets en Valkenswaard. In 1920 richt Marcelis Smets Stoommeubelfabriek De Nijverheid op als timmerfabriek. Het bedrijfje groeit in een eeuw uit tot een toonaangevende onderneming in de koeltechniek. De zoon van Marcel, Charel, neemt de zaak over en zijn zoon Frans Smets komt als kleine jongen al werken in het bedrijf. Frans wordt later directeur-eigenaar en bouwt het bedrijf succesvol uit.

Goed idee
Initiatiefnemer voor het straatnaambord is Piet Wijnen, die met dit bord eer wilde betonen aan Frans Smets, die directeur is op het moment dat het bedrijf is verbouwd en de buitenbestrating geheel vernieuwd is. Wijnen: “Het zal geweest zijn in 2001 of 2002. Frans was toen directeur en eigenaar en iedereen op het werk vond het een goed idee om dit bord te plaatsen. Kleinkind Martijn Smets onthulde het straatnaambord”, herinnert de oud-werknemer zich nog. Volgens medewerksters aan de receptie van de jubilerende Smeva was Smets euforisch toen het bord tevoorschijn kwam.

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug