Luister
muziek
18 mei 2020 - 12:01
Deel dit artikel:

Dit torentje siert de Unastraat en Sint-Antoniusstraat, maar wat is het?

Op de hoek van de Unastraat en de Sint-Antoniusstraat in Valkenswaard staat in de achtertuin een prachtige houten toren die de binnenplaats domineert, want hij is wel drie meter hoog. Opgetrokken uit hout, met een bel en aan vier zijden bloemen. Het lijkt alsof het ornament uit Oostenrijk afkomstig is. Even aanbellen.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
Advertentie

“Mijn man heeft dit torentje vijftien jaar geleden zelf gemaakt. Alle spullen daarvoor heeft hij gekocht in Oostenrijk”, zegt bewoonster Fria Jacobs. Dus tóch uit Oostenrijk. Het sierlijke torentje staat gewoonlijk op de traditionele huizen in Oostenrijk, als versiering. Maar er hangt ook een bel in. Die werd vroeger gebruikt om de landarbeiders te roepen als het eten klaar was. Bovenop de spits staat een metalen haan, die dienstdoet als windwijzer.

Bovenraampje
Volgens mevrouw Jacobs heeft het houten pronkstuk eerst op de camping gestaan. “Toen we daar vertrokken, hebben we het torentje meegenomen naar hier”, en ze wijst naar het bovenraampje van de berging. “Kijk, daar staat er ook één, dat hebben we zo gekocht.” Twee gezichten hangen ook aan de muur, uitgesneden uit hout, ook uit hun voormalige vakantieland.

Veertig jaar Oostenrijk
Op het dakje liggen houten plankjes, schaliën, met er onder houten versieringen. “Sommige zijn versleten, die moet hij nog vernieuwen”, en ze voelt aan de kleine plankjes. “Ik ben aan dit ding gewend, ik zie het nog eens niet meer”, aldus de bewoonster, die meer dan veertig jaar in Oostenrijk te vinden was tijdens de vakanties. “Bij mensen in huis, vorig jaar zijn ze nog hier geweest”, legt ze uit.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie