In de Zandstraat in Valkenswaard is onlangs Mace geboren. Iedereen mag dat weten. Want aan de voordeur hangt een levensgrote beschuit-met-muisjes. Blauwe muisjes, uiteraard. Waarom toch eigenlijk altijd muisjes bij een geboorte? Wij zochten het voor je uit.
Er gaan verschillende verhalen rond over de herkomst van muisjes. In Zuid-Frankrijk worden sinds mensenheugenis doopsuikers bij de geboorte gepresenteerd. Zij zouden oorspronkelijk de vorm van muisjes hebben.
Schrijver Arie van den Berg daarentegen komt tot de conclusie dat door de eeuwen heen de huismuis het symbool is geweest van vruchtbaarheid. Geen wonder dat je tijdens kraamvisites de uitspraak ‘Niet knoeien, want ván muisjes kómen muisjes’ hoort. Van den Berg schrijft verder dat de muisjes in de volksmond ook wel muizenkeutels worden genoemd.
Onderbuik
Volgens letterkundige Plinius werden de uitwerpselen van het knaagdier in het oude Rome gebruikt tégen de prikkel van de geslachtsdrift. Andere bronnen beweren dat menig Romeinse vrouw de onderbuik van haar slapende echtgenoot insmeerde met muizenkeutels, om de vrijages te beperken. In onze eeuw worden de muisjes in verband gebracht met de snelle voortplanting van het beestje, waardoor ze inderdaad symbool van de voortplanting zijn geworden.
Geel-wit en oranje
De firma De Ruyter zorgde in 1938 voor een grote publiciteitsstunt door bij de geboorte van Prinses Beatrix een groot blik oranje muisjes op paleis Soestdijk te brengen. Het werd destijds in alle filmjournaals getoond. De Katholieke Kerk bracht de ‘geboorte’ van de nieuwe paus Benedictus XVI extra onder de aandacht door te trakteren op beschuit met gele en witte muisjes: in de pauselijke kleuren. Op 23 april 2005 werden ze op verschillende plaatsen in ons land aangeboden.
Inmiddels zijn permanent de blauwe en witte muisjes beschikbaar als een jongetje geboren is, en roze-witte als een meisje het eerste levenslicht ziet. Proficiat met de geboorte van Mace en geniet van de muisjes.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android