Luister
muziek
24 mei 2020 - 07:13
Deel dit artikel:

Bart Vervest uit Valkenswaard wint prestigieuze Tabasco-prijs: ‘Ik dacht: dat lukt nooit’

Enkele juryleden komen speciaal voor Bart Vervest naar Valkenswaard om de uitslag van de culinaire wedstrijd te brengen: winnaar van de prestigieuze juryprijs Hottest Chef. Als cadeau brengen ze onder meer de flesjes met alle Tabasco-smaken mee en zelfs een fles van 3,8 liter. Bovendien mag hij samen met partner Laura van den Berkmortel op bezoek bij de Tabasco-fabrieken in Avery Island in de Verenigde Staten.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
Advertentie

De postbode is net geweest en Bart opent de ene na de andere enveloppe met felicitatiekaarten. Op tafel een mooie bos bloemen en een fles wijn. Ballonnen maken het beeld compleet van iemand die net geslaagd is. “Laura en mijn zus Dorien stimuleerden me om mee te doen. Ik had de oproep wel voorbij zien komen, maar dacht: er zullen wel zo veel goede koks meedoen; dat lukt me nooit”, aldus de chef-kok, die uitlegt dat de opdracht het maken van een recept met streekproducten was.

Bart zoekt oude bekenden op, waaronder ambachtelijk slager Twan Ras aan de Vlassloot in Soerendonk. “Ik wilde iets gaan doen met asperges en zult. Zult is een mooi gerecht, maar te weinig bekend. Ik vind het belangrijk om het juist daarom onder de aandacht te brengen en haalde bij Twan de varkenskop”, zegt de gastheer, die zich herinnert dat hij tijdens zijn opleiding al rondleidingen kreeg op het bedrijf van Ras. Vervolgens haalt Bart in Eersel bij Adri Dijkmans aan de Spijkertsedijk extra dikke Brabantse asperges. “Ik vind die zelf superlekker; daar mag je me ’s nachts voor wakker maken”, lacht de prijswinnaar en vertelt verder over de wijze waarop het gerecht ‘Gegrilde Brabants Wit Goud’ tot stand komt.

Brem en brandnetels
Zijn inspiratie vindt Bart in de talloze kookboeken die in de huiskamer staan. “Het zultrecept komt van mijn ouders, die altijd een boerenbedrijf hebben gehad en zelf de zult maakten”, voegt hij eraan toe. In de natuur plukt hij brem vanwege de smaak. “Maar ook visueel is brem aantrekkelijk en samen met brandnetel heb ik de belangrijkste ingrediënten voor een bijzonder recept”, is zijn mening. Op een grill plaatst de kok een pan en verbrandt daarin wat hooi. Later worden in diezelfde pan de asperges gekookt, waardoor ze een typische smaak krijgen. Er wordt een zacht gegaard ei aan toegevoegd en slierten asperge worden opgerold om te vullen.

Zult en asperges
De zult wordt bereid door de varkenskop te reinigen, pekelen en te koken en het vlees draait Bart daarna door een authentieke gietijzeren vleesmolen. Van het hele proces voor dit gerecht wordt een filmpje gemaakt voor de jury. Op basis van het filmpje waarin je ziet dat de asperges worden gekocht, het vlees en de plantjes worden geplukt en het hooi verbrandt, wordt Bart uitverkoren tot winnaar. Vanwege de coronacrisis is het onmogelijk om fysiek te koken in het bijzijn van de jury. “Dat zal later nog wel gebeuren”, zo vertelt Bart, terwijl hij een speldenknopje van enkele Tabasco-sausjes laat proeven.

“Zorg dat je morgen om 10.00 uur niet in je pyjama zit”, zo luidt het deze week door de telefoon. Bart realiseert zich niet dat hij prijswinnaar is, maar als twee juryleden de volgende dag aan de deur staan met geschenken en vertellen dat hij gewonnen heeft, dringt het pas echt tot hem door. Samen met Laura zal hij volgend jaar naar de Amerikaanse Tobasco-bedrijven gaan. “Een mooie huwelijksreis”, zegt hij glunderend.

Op de afbeelding hieronder zie je Barts gerecht: Gegrilde Brabants Wit Goud

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie