Luister
muziek
26 mei 2020 - 06:48
Deel dit artikel:

Jan Eertink kreeg dit straatnaambordje toen hij 25 jaar schooldirecteur was

Op sommige plekken binnen de gemeente Valkenswaard tref je een straatnaambord aan met een naam die niet tot de officiële straatnaamgeving van de gemeente behoort. Zo’n bord is soms tegen de gevel van een pand aangebracht en heeft een eigen paal. Ze zijn te vinden op niet-openbaar terrein en vertellen vaak een stukje interessante historie. Deze week deel 2 in deze miniserie met het bord Jan Eertinkplein.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
Advertentie

Het straatnaambord hangt aan de oostgevel van basisschool ’t Smelleken aan de Emmalaan in Valkenswaard. De school heeft ruim 400 leerlingen en het is het derde schoolgebouw sinds de start in 1927. “De heer Rijnders was de eerste directeur van de school en ik was de zesde schoolleider”, aldus Jan Eertink die in 1981 vanuit Saoedi-Arabië solliciteerde voor de opvolging van Henk Jansen. “De baan zou voor één jaar zijn, en nadien zou de school opgaan in Openbare Basisschool De Belhamel”, zo legt Eertink uit, die werd benoemd en toen de school 26 leerlingen had. Door een geweldige pr-campagne groeide het aantal kinderen, kwam er zelfs een kleuterschool bij en gaf Den Haag het groene licht om door te gaan als zelfstandige school.

'Erg leuk'
Stond het eerste schoolgebouw volgens Eertink aan Geenhoven, het tweede gebouw was aan de Haagstraat en toen ook dat pand te krap werd, verrees aan de Emmalaan het huidige schoolgebouw. Hij legde daarvoor de eerste steen samen met wethouder Ruud van Dijk op 17 juli 2003. “Toen ik 25 jaar directeur was, werd dit straatnaambordje onthuld”, herinnert hij zich maar al te goed. “Ik vond het erg leuk, want ik had van de school mijn levenswerk gemaakt. Ik vind de 27 jaar dat ik er gewerkt heb als directeur best wel geslaagd”, zo besluit Jan Eertink enthousiast zijn terugblik.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie