Luister
Live
29 mei 2020 - 06:50
Deel dit artikel:

Valkenswaardse puzzel als warme broodjes over de weekmarkttoonbank

Initiatiefneemster Inge Reijnders en tekenaar Arjen Vriezekolk staan diverse mensen te woord in de stand op de weekmarkt. Op de tafel talloze exemplaren van de splinternieuwe Valkenswaardse puzzel, die vanaf gisteren te koop is voor 14,95 euro. Op deze zonnige donderdagmiddag zijn er al ruim honderd over de toonbank gegaan. “En gisteren zijn er 150 verkocht in de VVV-winkel”, vult Reijnders aan.

valkenswaard24
  / Evert Meijs

“Wij zijn verschrikkelijk trots, maar ook de inwoners van Valkenswaard zijn trots op deze puzzel. De reacties van het publiek zijn geweldig. Iemand zei: ‘ik puzzel eigenlijk niet maar wil ’m tóch hebben’”, vertelt ze glunderend. De initiatiefneemster is van Valkenswaard en de tekenaar komt van Dommelen. “Dus een echt Valkenswaards product.”

De puzzel laat 45 highlights van de gemeente zien. Getekend in prachtige kleuren en vervaardigd in een grote puzzelfabriek waar ook merken als Jumbo hun producten bestellen. “Er zijn er duizend gemaakt, en op is op. Het gaat nu al sneller dan we verwacht hadden”, vertelt Reijnders. Op de puzzel zijn allerlei gebouwen te zien zoals de Nicolaaskerk, de Dommelse Watermolen, de bierbrouwerij, de windmolen van Borkel en de Achelse Kluis. Maar ook spelende kinderen zijn ingetekend, het Bloemencorso en wielrenners, autocoureurs, koetsen en volwassenen-met-helm op de solex.

Collage
Arjen Vriezekolk heeft zijn tekentalenten goed gebruikt. Sommige details, zoals het Weerderhuys, doen een beetje denken aan de strip van Suske en Wiske. “Je hebt zo veel gebouwen in Valkenswaard, dat het niet eenvoudig is om ze een plekje te geven. Ik heb daarom veel met foto’s moeten werken en heb eerst met die foto’s een collage gemaakt”, zo legt de tekenaar uit, die vandaag speciaal op de weekmarkt aanwezig is om de puzzels te signeren. “Er staan ook veel figuurtjes bij, want een gebouw begint pas te leven als er figuurtjes bij getekend worden.”

Kers op de taart
De opdracht kreeg Vriezekolk via een gezamenlijke kennis van Inge Reijnders en hem. “We zijn bij elkaar gaan zitten en het idee was snel geboren. Als je illustrator bent, is dit wel de kers op de taart”, voegt hij eraan toe. Het is een goede pr voor Visit Valkenswaard; het logo staat er prominent op. Zoals het ernaar uit ziet, zal binnen no time de laatste puzzel in de VVV-winkel worden verkocht.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug