Luister
Live
20 juni 2020 - 08:54
Deel dit artikel:

Bloedhete Handelse Processie vorig jaar een succes | TERUGBLIK

Het is bekend dat de Handelse Processie dit jaar is afgeblazen. Jammer voor veel wandelaars, die er elk jaar weer naar uitzien om de tweedaagse voettocht mee te maken. Valkenswaard24 kijkt terug naar het succes van de laatste pelgrimage: juni 2019. Vandaag zou de editie van 2020 plaatsvinden.

valkenswaard24 / Evert Meijs

Tijdens het Processieweekend gingen vele honderden voetpelgrims vanuit Valkenswaard naar Handel. Daar vond op zaterdag om 16.00 uur een samenkomst plaats in het processiepark, en ’s avonds een heilige mis in de kerk. Na een zondagmis in de openlucht, vertrokken de paar duizend pelgrims weer naar Valkenswaard, onder barre temperaturen.

De Stichting Broederschap der Handelse Processie schaart op zaterdagochtend om 06.00 uur misschien wel tweeduizend pelgrims op de been. Voordat het vaandel in beweging wordt gezet, verzamelen achttien paarden-met-huifkarren zich op en om de Markt. Bedevaartgangers leggen hun persoonlijke bagage op de karren en er worden weer liedboekjes te koop aangeboden. In de Nicolaaskerk nemen velen de moeite om nog een kaarsje aan te steken in de kapel van de Broederschap.

Om klokslag 06.00 uur begint de stoet te vertrekken. President De Kinderen loopt samen met enkele broedermeesters voorop en geeft ruimte aan de vaandeldraagster. Het is nog even wat schuiven en zoeken, maar voordat de sliert wandelaars de Antoniuskerk gepasseerd is, lijkt ieder zijn plekje gevonden te hebben. Langs de route staan veel mensen die het schouwspel gadeslaan. Want het is een schitterend gezicht; kinderen van 7, 8 of 9 jaar, ouderen van 80 en alles wat daartussen zit. De harmonie speelt liedjes uit de blauwe boekjes en de scouting draagt stoer verschillende vaandels met zich mee.

Broodjes en op weg naar Nuenen
Het gaat richting de bollen van de Eindhovense watertoren en na ruim 6 kilometer vindt de eerste pauze plaats. De dame en heer die als rolstoeler deelnemen aan de processie zijn positief over de komende 74 kilometer van dit weekend. Broodjes komen tevoorschijn, er wordt veel gebruik gemaakt van de toiletwagen en na ’n half uur wordt weer opgesteld en koers gezet naar Nuenen. Drie keer nog herhaalt zich een dergelijke pauze, waarbij de trekpaarden telkens ruimschoots voorzien worden van water, hooi en brokken. De pauze in Lieshout duurt bijna een uur en dat geeft de mogelijkheid voor verschillende wandelaars om een kroegje in te duiken.

Tegen 16.00 uur arriveert de bedevaart in Handel, gemeente Gemert-Bakel. Lieftallige bruidjes worden aan de processie toegevoegd, de geestelijkheid sluit aan en in het processiepark vindt het welkom plaats. Zeker duizend personen zijn getuige als het Mariabeeld naar voren wordt gedragen. Ook de processiekaars krijgt een plaatsje bij het altaar. Na enkele toespraken wenst de president iedereen een fijn verblijf in Handel. Alle aanwezigen waaieren uit over het Brabantse dorp. Een enkeling gaat terug naar Valkenswaard om de volgende dag weer op tijd terug te zijn in de bedevaartplaats.

Bomvol centrum
Als afsluiting van de dag vindt in de kerk een viering plaats, die ook wordt bijgewoond door vele tientallen ouderen die met touringcars naar Handel gekomen zijn. De ‘Handelse Harmonie’ luistert vanaf het koor de eucharistieviering op. Voor alle EHBO’ers is het nu even rust na een dag van sjouwen, blaren verzorgen en overige eerste hulp verlenen. Ook de politieagenten die meegefietst zijn en de verkeersregelaars krijgen gelegenheid om weer energie op te doen voor de komende terugtocht. Het centrum van het bedevaartsoord zit bomvol. Drankjes vloeien rijkelijk en de snackbars doen goede zaken.

Op zondag begint in het processiepark de heilige mis om 09.00 uur. ‘Wanneer ben jij een kind van Maria?’ is het thema van deze dagen. De stichting organiseert en faciliteert op perfecte wijze ook deze viering. De gildetrom en het gildevaandel geven een extra dimensie aan de mis. Terwijl op de achtergrond de paardenbellen al hoorbaar zijn, wordt de mis afgesloten en is het kerkplein inmiddels overladen met wandelaars. Na enkele malen om de kerk getrokken te zijn, vindt voor sommigen een emotioneel afscheid plaats en zet de stoet zich weer in beweging. Met ‘Kinderen van Maria’ wordt er een flinke pas in gang gezet. Ruim 4 kilometer tot de eerste stop in Gemert.

Vuurrode schouders
Onderweg wordt lied na lied ingezet. Ook al zijn de zinnen soms nauwelijks te begrijpen (‘Zendt mildelijk ons zegen vlietend uit uw Jezus’ bloed’), sommige mannen en vrouwen blijven onafgebroken zingen. Langs de weg staan bewoners met waterslangen. Sproeiers zijn op ladders gemonteerd en wordt er een plaatselijk regenbuitje nagebootst. Kinderen steken hun handen in emmers koud water en flesjes worden gauw gevuld. De temperatuur stijgt tot boven 33 graden. Zakdoeken worden op het hoofd gebonden en nat gemaakt. Onderbenen zijn verbrand, schouders vuurrood en ruggen en oksels drijfnat door transpiratie. Maar de tocht gaat door.

Tegen 21.00 uur komt er in Valkenswaard een seintje dat de beiaardier kan stoppen met zijn spel en dat de luidklokken zijn werk kunnen overnemen. Er staan heel veel mensen langs de weg. Ook al is de bedevaart geen prestatietocht, mensen zwaaien, lachen, steken duimen omhoog en feliciteren de pelgrims, waarvan sommigen een traantje wegpinken. Kippenvel is geen uitzondering, ondanks de warmte. In de kerk heeft de pastoor al enkele malen hét pelgrimslied ingezet. Als de harmonie binnen komt, davert het in de kerk van applaus en enthousiasme. Alsof de duizenden bedevaartgangers onderwerp zijn van een ontlading.

Bedankjes
De pastoor dankt iedereen en sluit zijn toespraak af met een gebed. Daarna neemt president De Kinderen het woord en dankt iedereen die heeft bijgedragen aan het slagen van de religieuze tocht. Voerlui, artsen, watermannen en natuurlijk de wandelaars zelf. Tweemaal een oorverdovend applaus valt de twee rolstoelers te beurt. Na het zingen van de twee meest-gekende gezangen van deze bedevaart, stroomt de kerk leeg, wordt bagage opgepikt en zoekt iedereen weer zijn weg.

‘Voor een jaar is er weer een einde gekomen aan een unieke verbondenheid van pelgrims van heinde en ver’, zo dacht men toen. We weten inmiddels beter.

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug