28 juni 2020 - 16:07
Deel dit artikel:

Marter zorgt voor autoschade; monteurs geven tips

Wekelijks vallen in de regio meerdere auto’s ten prooi aan een marter. Het kleine roofdier brengt veel schade toe onder de motorkap, oplopend tot soms wel 800 euro. Valkenswaard24 informeert bij twee automonteurs en vraagt de monteurs naar hun ervaring.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs / Pixabay

“Er komen niet alleen maar auto’s vanuit de beboste gebieden, maar ook uit de bebouwde kom”, zegt automonteur Colin van Elderen. Hij ziet steeds frequenter de wagens binnenkomen met problemen. “Gewoon auto’s die ergens in een straat staan, worden aangevreten door het beestje”, zegt hij, en legt uit dat de marter een nestje wil maken van het isolatiemateriaal aan de binnenkant van de motorkap. Op de foto is duidelijk links op de accu de kop van een konijn te zien.

Wilgard van der Sanden is ook monteur en vertelt: “Behalve dat het isolatiemateriaal wordt gesloopt, wordt ook de bekabeling beschadigd. Pas nog werd een koelwaterslang kapotgebeten en raakte daardoor het koelwater op." Tijdens voorlichtingen aan klanten maakt hij vaak melding van het probleem.

Het blijkt dat marters soms ook hun prooi meeslepen naar een warm plekje bij de motor. “Pas nog lag er een dode duif bij”, zegt het verhaal. “Als de motor dan begint te draaien, stinkt dat natuurlijk ontzettend.” Ook een deel van een konijn is eerder al verorberd tussen de kabels, riemen en elektronica. Het is duidelijk dat de oprukkende marter een groeiend probleem is. Niet alleen voor deze regio, maar voor geheel autorijdend Nederland. Monteurs trekken tegenwoordig wat voorzichtiger de motorkap open dan vroeger.

Hoog geluid, marterspray en wc-blokje
Oplossingen voor dit probleem zijn voorhanden. Van Elderen: “Er zijn preventieve maatregelen mogelijk. Diervriendelijk is een apparaatje dat een hoog geluid maakt. Het kastje met het ultrasoon geluid vindt de marter niet fijn.” Alternatieven zijn er ook: “Er is een marterspray om het diertje weg te houden. Sommige mensen hangen ook een wc-blokje bij de motor. Dat schijnt ook te helpen”, zegt monteur Van der Sanden. Maar ook hij spreekt over een alarmapparaatje dat regelmatig op verzoek van de klant wordt geplaatst. “Soms ontdekken we de schade bij een service-beurt, soms knippert er een rood lampje, omdat er iets defect is geraakt door de marter”, zo besluit hij zijn reactie.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug