Luister
muziek
27 juni 2020 - 17:19
Deel dit artikel:

Kiosk gigantisch twistpunt onder Valkenswaardse bevolking

Het plan voor de nieuwe kiosk op de Markt houdt de gemoederen flink bezig. Het lijkt een splijtzwam in het dorp te worden. Voor- en tegenstanders debatteren op het scherpst van de snede. De rode draad wordt onzichtbaar; tijd voor een pas op de plaats om op een afstandje te aanschouwen hoe het nou eigenlijk zit.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
Advertentie

Eén van de houten zitbankjes bij het voormalige raadhuis is ingepalmd door de ondernemer van De Kunstkeuken. Het is de plek waar deze week op een ochtend gesprekken worden gevoerd over een bouwwerk dat straks een plek kan gaan krijgen als het centrum opnieuw is ingericht. Bart Jansens is de eerste in de rij die van meet af aan zijn ideeën over dit onderwerp ventileert. “Het initiatief om een kiosk op de Markt te plaatsen vind ik echt lovenswaardig. Zeven personen willen culturele activiteiten bevorderen en hebben de stichting BIMKV (Stichting Burger Initiatief Muziek Kiosk Valkenswaard) opgericht. Hun beleidsstukken zien er prima uit: iedereen wil meer activiteiten, meer beweging en meer muziek. Via een burgerinitiatief maken zij zich sterk om hun doel te verwezenlijken”, zegt Bart en hij trekt eens aan zijn leren hoed.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

De stichting is langs de eisen gelopen waaraan een burgerinitiatief moet voldoen. Bart: “Je moet voldoende handtekeningen verzamelen. Da’s gelukt. Maar de vraag voor mij is of die paar honderd handtekeningen het draagvlak van Valkenswaard vertegenwoordigen.” Ook moeten infoavonden georganiseerd worden volgens gemeentelijk voorschrift. Die hebben inderdaad plaatsgevonden. Maar volgens Jansens zijn daar geen tegenstanders verschenen, alleen voorstanders.

De gemeente wil ook een lijst van voorstanders op papier hebben met handtekeningen van stakeholders. “En daar zit de eerste fout; wij hebben die lijst met verschillende mensen gecontroleerd en die klopt niet. Bovendien zegt de stichting dat iedereen vóór is, maar wij horen andere geluiden.”

Daarna is volgens de Valkenswaardenaar een plan ontwikkeld, zonder steeds voeling te houden met de rest van Valkenswaard. Dan komen er twee dames aan die ook op de bank gaan zitten. “Ik vind het een afschuwelijk ding, als ik het mag zeggen”, zo merkt ze ongevraagd op. “Waarom niet een nostalgische kiosk? Ik ben verder een moderne vrouw, maar vroeger ging ik hier naar het concert. In Limburg staat de plaatselijke fanfare wekelijks op een kiosk. Frühshoppen!”, en ze gaat aan de andere kant van de bank zitten. Bart zegt dat het belangrijkste wat nog moet gebeuren, is het zoeken van draagvlak bij de bevolking. Ook bij de jongeren moet volgens hem geïnformeerd worden en bij meer groeperingen die niet benaderd zijn maar wel belanghebbend.

Eerst maar een huren
Tenslotte merkt Jansens op dat er maar vijf evenementen beschikbaar zijn op jaarbasis. “De stichting heeft wel een lijst van 25 evenementen, maar aan zo’n lijst heb je niks.” Volgens Jansens worden op pleinen steeds vaker een kiosk afgebroken omdat ze in de weg staan. “Begin met er één te huren zodra het nodig is”, propageert hij. “Zodra blijkt dat het tijd wordt voor een definitieve, kan dat alsnog.” Tenslotte zegt Jansens dat de stichting niet bereid is tot een dialoog. Vuilspuiterij op Facebook is niet van de lucht. “Als blijkt dat Valkenswaard op een kiosk zit te wachten, ben ik de eerste die blij zal zijn.”

Masterplan Centrum
Bram Bots, gemeenteraadslid voor Helden & Gedreven (H&G), neemt even later plaats op diezelfde bank en verhaalt ook over het burgerinitiatief. “Er zijn veel Facebookpagina’s in het leven geroepen om meningen te ventileren”, weet Bots. “Toen het op de raadsagenda kwam, hebben we het positief doorgeleid naar het college om er uitvoering aan te geven. Samen met de initiatiefnemers is het college aan de slag gegaan. Er is met ondernemers gesproken, er is bij de provincie subsidie aangevraagd en enkele inloopmomenten werden gepland om informatie te verstrekken.” In maart 2020 heeft het college besloten om het initiatief te vertalen in het Masterplan Centrum, volgens de opdracht van de gemeenteraad. Bots: “Vanaf dat moment kwam het dichter bij dat het ding er ging komen. Toen zag je dat er kritische tegenstemmen kwamen die aanzwollen tot een redelijk grote beweging.”

Het raadslid zegt dat ook in de politiek discussie is ontstaan over de vraag hoe verder. “Sommige partijen denken dat het goed is om het hele plan on hold te zetten. Anderen zeggen: ‘met een burgerinitiatief moet je zorgvuldig omgaan’. Op de volgende raadsvergadering van 2 juni moeten er goede argumenten op tafel komen van zowel voor- als tegenstanders.” Bots vindt het jammer dat het zo is opgeblazen. “Er vindt een verharding van de discussie plaats waarbij soms ook op de man wordt gespeeld. Dat maakt het moeilijk om er nog op een objectieve manier naar te kijken.”

En hoe moet het nu verder? Bram Bots denkt dat het inplannen in het Masterplan Centrum de enige juiste manier is om het initiatief te realiseren. “In samenhang met wat er op de Markt gebeurt, kijken of een dergelijk initiatief hier past en op die manier kunnen we ons daarover een mening vormen. Men moet wel naar objectieve argumenten kijken, in plaats van zeggen: ‘ik ben voor of ik ben tegen’.” Inhoudelijke argumenten moeten volgens Bots naar boven komen, zoals over de financiën of over de exacte locatie.

Multifunctionele ontmoetingsplek
“Er wordt trouwens veel ingestoken op het woord kiosk. Iets statisch en voor sommigen iets oubolligs. Maar het doel is uit het oog verloren: er moet een multifunctionele ontmoetingsplek komen op de Markt. Dát zouden we wat meer op de voorgrond moeten stellen. Daar treden niet alleen mensen op, maar kunnen allerlei andere activiteiten plaatsvinden. Zo kun je weerstand wegnemen”, besluit raadslid Bots, die alle 108 ingekomen brieven heeft doorgenomen die burgers over het initiatief schreven.
Op 2 juli kan het hele kioskplan eventueel alsnog van de kaart verdwijnen, is de mening van Bram Bots.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie