30 juni 2020 - 08:45
Deel dit artikel:

Initiatiefnemer Willem-Jan Schampers blijft achter plan voor kiosk op de Markt staan

Vanaf de houten zitbank bij het voormalige raadhuis vindt het derde interview plaats over de rode draad rondom de plannen voor een kiosk. De gemeenteraad zal er donderdagavond over spreken. Maar voordat het zover is, kijkt één van de initiatiefnemers, Willem-Jan Schampers, terug naar hoe het allemaal zo gekomen is dat er zo veel reuring is ontstaan over dit onderwerp.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs / Ruud Dubbeld

De kerkklok heit tien, donkere wolken hangen boven de Markt en de veegwagen ruimt modder op, naar aanleiding van de wateroverlast van afgelopen week. Willem-Jan vertelt zijn verhaal.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

“In 2016 mochten mensen tijdens themabraderie Hemelse Sferen hun wensen voor Valkenswaard kenbaar maken. Op een groot doek werd toen al een moderne kiosk getekend, bruikbaar voor allerlei mogelijkheden”, zo begint hij. Er wordt een groep samengesteld om het onderwerp op te pikken. Willem-Jan is enthousiast als hem gevraagd wordt ook deel uit te gaan maken van de stichting die een kiosk wil gaan realiseren.

“Van de ontwerpen die op tafel kwamen, werden er drie of vier uitgekozen. Tijdens een bijeenkomst waarbij we een aantal mensen uitnodigden, zijn de plannen uit de doeken gedaan en de mogelijke ontwerpen gepresenteerd.” Schampers reageert tussendoor op opmerkingen en meningen van het grote publiek of van individuele personen die hem ter ore zijn gekomen of via sociale media zijn geventileerd. “We hebben echt draagvlak gezocht voor de plannen, want dat was één van de voorwaarden om een burgerinitiatief te laten slagen. We hebben hoofdzakelijk positieve signalen ontvangen voor het plan, ook al bestrijden anderen dat.” Hij doelt op opmerkingen van Bart Jansens die zich openlijk afvraagt of er wel een goede dwarsdoorsnede is gemaakt bij een onderzoek naar steun voor het initiatief.

Gemeentelijke taak
Schampers benadrukt dat de stichting duidelijk aan alle eisen heeft voldaan die in de gemeentelijke verordening voor een burgerinitiatief zijn vastgelegd. “Mocht straks de kiosk worden afgeschoten, dan kunnen we onszelf niks verwijten”, verzekert hij. Maar volgens hem heeft de gemeente zelf ook een rol gespeeld in het zoeken van draagvlak. “Wij hebben bijvoorbeeld niet met het Bloemencorso gesproken, dat was een gemeentelijke taak en heeft de gemeente gedaan.” Daarna is subsidie aangevraagd bij de provincie om het plan te realiseren. 150.000 euro is beschikbaar gesteld voor dit plan. “Dus als iemand roept dat dit bedrag maar aan Groote Meer besteed moet worden of aan de Voedselbank, weten mensen niet dat dit subsidiebedrag alleen maar te krijgen is voor een project als dit. Wordt donderdag besloten dat de kiosk er niet komt, komt er ook geen geld.”

Nieuw filmpje
Ook koelinstallatiebedrijf Smeva uit Valkenswaard heeft subsidie beschikbaar gesteld. “Ik vind het laag dat tegenstanders van de kiosk meneer Smets gaan bellen met de vraag om het geld ergens anders aan te besteden. Dat vind ik onder de gordel,” verzucht Willem-Jan. Zo heeft ook de plek waar het bouwwerk moet komen, veel ophef veroorzaakt. Schampers: “Het is heel simpel; wij willen het alleen op deze plek. Er komt een nieuw filmpje waarop de zichtlijn naar het oude raadhuis duidelijk zichtbaar is. Het bouwwerk wordt acht meter groot, maar de Markt wordt straks enorm groot, waardoor de kioskafmetingen niet langer zo dominant zijn.”

Schampers vindt wel dat achteraf gezien de initiatiefnemers beter niet het woord kiosk hadden moeten gebruiken. “We praten nu meer over een podium. Het wordt ook een zitplaats, tijdens de weekmarkt kunnen er misschien bloemen verkocht worden: in principe is er van alles mogelijk. Het is niet in eerste instantie onze bedoeling om er een concertplek voor de harmonie van te maken”, volgens een enthousiaste voorvechter van het initiatief om zo’n 25 keer per jaar gebruik te maken van het nieuwe idee van een ontmoetingsplaats.

Vandalisme
Aan het einde van het gesprek blijkt duidelijk dat de voorbereidingsgroep van plan is om door te zetten. De plek van de kiosk is voor hen klip en klaar, het wordt geen bouwwerk op wielen en er zal een nieuwe commissie komen die het dagelijkse beheer voor haar rekening wil nemen. Willem-Jan snapt dat de gemeente niet zit te wachten op een langdurig protest van de bevolking, als donderdag wordt besloten om de plannen door te zetten. “Om hier dagelijks de wacht te moeten houden vanwege eventueel vandalisme kan toch ook niet de bedoeling zijn. Maar het kan ook nog zijn dat we door de raad met een andere opdracht heengezonden worden. Volgens mij is een meerderheid van de gemeenteraad vóór.”

Met onderstaande foto (vogelperspectief) willen de initiatiefnemers aantonen dat de kiosk goed samengaat met de weekmarkt en dat het zich op het oude raadhuis behouden blijft.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug