Luister
muziek
2 juli 2020 - 15:25
Deel dit artikel:

Onderzoek naar uitweg basisschool Borkel en Schaft van start

In mei heeft scholenkoepel SKOzoK aangegeven dat zij het onderwijs op de basisschool Sint Servatius in Borkel en Schaft vanaf het nieuwe schooljaar 2021-2022 niet meer in de huidige vorm kan voortzetten. Vanwege de teruglopende leerlingaantallen blijkt voortzetting van de school voor de scholenkoepel niet duurzaam houdbaar. Nog vóór de zomervakantie gaat het onderzoek van start en loopt gedurende de zomervakantie door.

valkenswaard24
Advertentie

Gelet op het belang en de functie van de basisschool in het dorp, is de gemeente Valkenswaard samen met SKOzoK gaan kijken of, en op welke wijze het onderwijs in Borkel en Schaft in de toekomst georganiseerd kan blijven en wat de mogelijke alternatieven zijn. Begin juni heeft de gemeente samen met de scholenkoepel een onderzoeksuitvraag opgesteld die na afstemming met het Dorpsinitiatief en de Medezeggenschapsraad van de school zijn verstuurd aan enkele onderzoeksbureaus. Na de presentatie van het onderzoeksplan van aanpak op 23 juni aan bovenstaande partijen hebben gemeente, SKOzoK, de Medezeggenschapsraad en het Dorpsinitiatief besloten om verder te gaan met onderzoeksbureau ICS Adviseurs te Eindhoven.

Doel onderzoek
Doel van het onderzoek is dat de gemeente en SKOzoK op 31 oktober 2020 in het bezit zijn van een onderzoeksrapport waarin alle mogelijke toekomstbestendige scenario’s voor behoud van basisonderwijs in Borkel en Schaft worden beschouwd. Dit voor een periode van tenminste tien jaar, op basis van de pijlers financiële haalbaarheid, kwaliteit van onderwijs en leefbaarheid en sociaalmaatschappelijk belang voor de dorpskern. Een aantal kernbegrippen staan centraal: kwalitatief goed, toekomstbestendig, duurzaam, financieel haalbaar, realistisch.

Inzicht in huidige situatie en alternatieven
Het onderzoek dient primair inzicht te geven in:
- De huidige situatie van de basisschool op diverse terreinen, onder andere financieel, onderwijsinhoudelijk, kwalitatief, huisvesting, leerlingenprognoses, etc.;
- Effecten van behoud/sluiting van de school op de leefbaarheid/sociale aspecten in Borkel en Schaft;
- Overzicht met alternatieven/ oplossingsrichtingen voor behoud van basisonderwijs in Borkel en Schaft, waarbij alternatieven zijn beoordeeld (sterkte / zwakte), mede ten aanzien van de eerdergenoemde kernbegrippen

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie