De Mariahoeve aan de Valkenswaardseweg tussen Valkenswaard en Heeze-Leende is al tientallen jaren in handen van familie Kuijlaars. Wat voorheen landbouwgrond was, wordt nu omgezet naar natuur waarbij Kuijlaars met een bijzonder concept komt op recreatiegebied met paarden. Hij en zijn adviesbureau Van Dun uit Someren voerden met Waterschap De Dommel afgelopen jaren intensief overleg. “Er is meer mogelijk dan je denkt, zeker als je zelf ook in actie komt en ideeën aandraagt.”
Overnachten met eigen paard, mooie bosritten maken en genieten van de prachtige natuur. Gelijk vanuit de accommodatie het pad afrijden en de bossen in gaan waar fiets- ruiter- en menpaden duidelijk zijn gemarkeerd met paaltjes. “Een uniek plekje; daar kan ik iets mee doen!”, dacht de eigenaar.
Broeden
Het ouderlijk huis staat in Westerhoven. Familie Kuijlaars heeft diverse gronden in de omgeving die al 40 jaar verpacht werden. De grond en boerderij de Mariahoeve aan de Valkenswaardseweg werd tot 2004 verpacht. Jarenlang broedde de zoon op verschillende mogelijkheden voor de grond en het pand. Ontelbare koppen koffie en vele inspirerende gesprekken verder kwam hij tot de conclusie dat hij een gastenverblijf en pensionstalling wil aanbieden op 10 hectaren.
Op onderzoek
“Vrienden gaven in gesprekken aan dat ze moeite hadden met het vinden van een goede groepsaccommodaties voor grote groepen. Dat zette me aan het denken. Ik ben daarom op onderzoek gegaan om te kijken wat de markt te bieden heeft op dit gebied”, vertelt hij. Dat bleek tegen te vallen. Zo ontstond het idee van een groepsaccommodatie, die met name gericht is op recreatie met paarden. “Je zit immers midden in een bosgebied, ideaal voor een heerlijke rit op paard!”
Gecharmeerd
Een gesprek samen met advies bureau Van Dun met de gemeente Heeze-Leende volgde. Die was gecharmeerd van Kuijlaars plannen en gaf al snel groen licht, omdat zijn plan ook naadloos aansluit bij de recreatieve ambities van de gemeente. Het gemeentebestemmingsplan werd aangepast zodat een groepsaccommodatie voor 100 personen met groot terras en horecavergunning mogelijk werd. “Het ging allemaal snel. Ik was eigenlijk nog niet klaar, want wilde mijn plan nog uitbreiden met zes vakantiewoningen en twee lofts”, aldus de eigenaar. De gemeente ging ook hiermee akkoord. Naast de groepsaccommodatie, de vakantiewoningen en lofts komen er op het terrein een binnen – én buitenrijbak. Ook aan opstal voor voer is gedacht. “Komt u terug van een mooie bosrit met uw paard, dan zijn er nette, frisse, schone stallen. De paarden krijgen een eigen wei. Onder de veranda van de vakantiewoning genieten…. met uitzicht over de weilanden. Ik wil veel privacy, rust en ruimte bieden. Voor mens én paard!” “Dat kwam hard aan. Maar beide partijen stonden open voor samenwerking om er het beste van te maken.”
Met de deur in huis
Als ondernemer kwam Kuijlaars kwam in gesprek met Waterschap De Dommel vanwege het project Tongelreep. Om waardevolle natuur te herstellen en te behouden, gaat Waterschap De Dommel het beekdal van de Tongelreep herinrichten. Er ontstond een vlotte en plezierige samenwerking. Hoewel de eigenaar wel schrok van het eerste gesprek tussen hem en het waterschap waarbij het waterschap met deur in huis viel en over drie opties praatte. “Dat kwam hard aan. Maar beide partijen stonden open voor samenwerking om er het beste van te maken. Ik stond er meteen positief in en zag een kans voor de greppel die het land doorkruist. Als ik toch aan de slag zou gaan en het waterschap ook, dan zou het mooi zijn als de greppel wat vloeiender in het land zou komen te liggen. Het waterschap dacht mee over inrichting van de watergang. Deze krijgt nu een nieuwe vorm waarbij het natuurlijk ingericht is”, aldus de ondernemer. Het past bij de schoonheid van zijn plan en het landschap dat hij daarbij voor ogen heeft.
Geen beren op de weg
Kuijlaars koos er bewust voor om zijn landbouwgrond om te zetten in natuurgrond en zelf werkzaamheden uit te voeren. Dit wordt ook wel zelfrealisatie genoemd. “Boeren zijn over het algemeen huiverig als het gaat om zelfrealisatie. Dat snap ik ook, omdat het voor veel boeren vaak niet allen hun bedrijf is maar ook prive / wonen en inkomen veel meer impact heeft dan als het, zoals bij mij, gaat om een zakelijk stuk grond.” Op de vraag welke tip hij heeft voor anderen, antwoord Kuijlaars: “Probeer in oplossingen te denken en open en constructief aan tafel te zitten. Je zult zien dat er misschien wel meer mogelijk is dan je denkt, zeker als je zelf ook in actie komt en ideeën aandraagt!” Met andere woorden: stel jezelf open en laat je niet leiden door beren op de weg. Hij vervolgt: “En ga naar informatieavonden van waterschap en gemeenten. Het is de ideale gelegenheid om met elkaar extra in gesprek te gaan, plannen te bespreken, aan te scherpen of zelfs punten op de i te zetten.”
Sudderen
De eigenaar van de Mariahoeve heeft zich niet verdiept in de plannen van het waterschap in grotere gebied. En heeft zelf zijn plannen nog niet in alle details uitgewerkt. Een tijdsplanning heeft Kuijlaars nog niet. Hij laat dingen sudderen en soms op zich af komen. “Door veel gesprekken te voeren, krijg je veel tips. Er komen soms kansen voorbij en daar probeer ik op in te haken.“
Stap voor stap
Hoe gaat hij nu verder? “Stapje voor stapje. Hopelijk kan in het voorjaar van 2021 de schop de in grond voor het aanpassen van de watergang. En dan maar eens verder met de realisatie van het totaalplan.”
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android