Luister
Live
17 augustus 2020 - 07:37
Deel dit artikel:

WK vierspan zet Valkenswaard wereldwijd in the picture

Ludo Hertroijs, voorzitter van Driving Valkenswaard International (DVI), is blij dat groen licht gegeven is voor de wereldkampioenschappen vierspan in Borkel en Schaft. Het evenement trekt naast deelnemers en entourage ook veel mondiale aandacht naar Valkenswaard.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

Het is 09.30 uur. De eerste klanten zitten aan de koffie in Café de Bel aan de Markt. Ludo Hertroijs is een half uur beschikbaar om aan Valkenswaard24 duidelijk te maken waarom een felicitatie op zijn plaats is, nu het wereldkampioenschap vierspan in oktober zal worden gehouden bij Klein Schaft. De voorzitter: “De mensport heeft zijn zwaartepunt in onze regio. De kampioenschappen passen dan ook in het beeld van de paardenboulevard, die Valkenswaard al zo bekend maakt.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Aanvankelijk, zo vertelt Hertroijs, zouden de WK in Kronenberg (Limburg) gehouden worden, maar moest worden gecanceld vanwege corona. Daardoor zou deze tweejaarlijkse wedstrijd moeten opschuiven naar 2022. “Dat zou zonde zijn voor de mensport, maar ook voor de sponsoren en de toeleveranciers. Daarom stelde ons bestuur voor aan de nationale bond KNHS om de sportwedstrijd op een later tijdstip in Valkenswaard alsnog te laten plaatsvinden”, zo vertelt een enthousiaste bestuurder. “Er kwam voldoende draagvlak en we kregen akkoord van de KNHS en van de overkoepelende bond Fédération Equestre Internationale (FEI) om in oktober het kampioenschap op touw te zetten.” Gezien de huidige maatregelen rondom corona is de organisatie van DVI zich nu nog aan het beraden of het evenement toegankelijk kan zijn voor publiek.

Drie-eenheid
“We hebben natuurlijk de afgelopen jaren ervaring opgebouwd. Bovendien bestaat ons bestuur uit personen met diverse specialiteiten, waardoor de organisatie van het evenement in korte tijd op de kaart gezet kan worden”, aldus Hertroijs en hij legt uit hoe feitelijk een kampioenswedstrijd is opgebouwd. “Er is een marathon die erg spectaculair is. Het vierspan met drie personen op de koets gaat in hoog tempo door (water-)hindernissen. Ook is er een onderdeel dressuur. Voor het publiek ietsje minder spectaculair misschien, maar zeer gracieus. De vaardigheid is onderdeel drie, waarbij behendig tussen pionnen moet worden gemanoeuvreerd.” Menner, navigator en backstepper zijn een drie-eenheid die de paarden zo goed mogelijk alle hindernissen laat doorlopen. Huidig wereldkampioen is Boyd Exell uit Australië, op wiens terreinen in Borkel en Schaft de WK zullen plaatsvinden.

Duizend man
Op de vraag wat de grote verschillen zijn tussen het organiseren van het normale evenement en de WK legt Hertroijs uit dat het profiel veel hoger is. “Deelnemers komen uit de hele wereld naar hier. Doordat het nu een wereldkampioenschap betreft, gaat het allemaal een stapje verder en komt alles op een hoger niveau. Zo wil iedereen in de wereld bijvoorbeeld de wedstrijden op tv of via het internet kunnen volgen. Alleen dát al maakt voor ons een groot verschil.” De ongeveer 500 sporters slapen hoofdzakelijk in hun eigen paardentruck. “We zorgen voor onderdak voor de juryleden en stewards. Er zijn talloze vrijwilligers uit de regio bij betrokken, zodat er op het parcours toch nog zo’n duizend mensen rondlopen of rondrijden op het terrein (tegenover Tops).”

Vertier voor iedereen
“Het is een plus voor Valkenswaard dat de WK hier plaatsvinden. In ons mooie dorp is veel te beleven en dit is een prachtige aanvulling. Als geboren Valkenswaardenaar ben ik blij en hoop dat de coronaperikelen achter de rug zijn, zodat we in volgende jaren ook weer publiek mogen ontvangen. Want voor groot en klein is er vertier en de toegang is gratis.” Voorzitter Hertroijs mag graag achterop de vierspan gaan staan maar is zeker geen menner. “We hebben een paard voor onze dochter”, besluit hij lachend.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug