Luister
muziek
31 juli 2020 - 17:51
Deel dit artikel:

Verzamelkoorts: 33 duizend zeepjes in piepklein Valkenswaards huisje

Elvera Geurts verzamelt sinds midden jaren zeventig zeepjes. Inmiddels staan er ruim 33.000 verschillende stukken zeep op een piepklein kamertje in Valkenswaard. Haar collectie wordt ondersteund met allerlei boeken over zeep. Langs de trap hangen foto’s, schildjes en posters over zeep. Maar het museum is uit haar voegen gegroeid.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

“Als 13-jarige had ik op kinderen gepast en zou 30 gulden krijgen, maar het werd een zeepje. Dat was balen, zeker toen dat zeepje óók nog eens kapot viel. Ik had ervoor gewerkt, het rook lekker en was van het merk Kappus, gemaakt van sandelhout. Het zat ook nog eens verpakt in een rond cederhouten kistje. Ik ben alles af gaan zoeken om eenzelfde zeepje terug te kopen. Zo is mijn verzameling begonnen”, zegt de gastvrouw. Op de tafel liggen zeepjes in allerlei kleuren en maten.

Haar jongste zus was al dat gezoek beu en kocht een stuk rozenzeep aan een koord. “Dat heb ik nog wél”, lacht ze. Zo kwam de tweede start voor de collectie. “Mijn moeder was vrachtwagenchauffeur in Frankrijk en kocht her en der ook zeep voor me.” Er kwam een doosje vol, een plank vol en een kamer vol. Inmiddels heeft ze deelgenomen aan het SBS-programma ‘Verzamelkoorts’. Via SBS trof Elvera mensen die hun zeep-verzameling aan haar hebben overgedragen. “Ik wil geen verzameling kópen, het is een sport voor mij om er zo weinig mogelijk geld aan te besteden.”

Hotelzeep
Verschillende zepen in de verzameling zijn museumwaardig. “Mijn oudste stuk zeep is van 1919. Ook zeep die een oude uitstraling heeft, is bijzonder. Boven heb ik een houten kistje met zakhorloges van zeep. Diverse zeepjes uit de jaren zestig hebben een fantastische verpakking, die ook heel bijzonder is”. Dan pakt Elvera enkele boeken uit de kast, over zeep in het algemeen en in het bijzonder. Hotelzeep of gastenzeep? Wat is het verschil? Sommige zeepjes zitten met twee of met drie aan elkaar, sommige zijn piepklein, andere zijn 30 centimeter. lang. In één zeepje zit bladgoud.

Cellofaan er overheen
In de kast staan diverse mappen waarin alle zeepjes zijn opgeschreven. Een voorbeeld uit de map Griekenland: onverpakt rechthoekig zeepje, gekregen van Anja Velter, Griekse laurierzeep met laurierblad. De laatste tijd geeft ze elk stuk zeep een sticker, zodat ze precies weet welk stuk bij welke informatie hoort. “Ook haal ik ze uit de verpakking en trek er cellofaan overheen. Anders tasten verpakking en zeep elkaar aan en wordt het lelijk.”

Uit bijna alle landen van de wereld zijn zeepjes terechtgekomen in de Valkenswaardse collectie. Ze bezocht verschillende internationale zeepfabrieken en hield daar meestal wel wat zeep aan over.

Zeepkloppers
Dan gaat de ‘museumdirectrice’ naar boven en vertelt in de trappenhal over de afbeeldingen aan de muur. “Kijk, hier is de overgrootvader zich aan het scheren met zeep. Dat ben ik, als peuter in de wasteil.” Een mooie tekening van Sunlightzeep. Een baby van Palmolive en ook Persil ontbreekt niet. Op de overloop van haar woning liggen enkele ouderwetse zeepkloppers. Een schort van een zeepmerk en een Mondriaan-raamwerk van zeep. In het kamertje staan hoge torens met laatjes, die allemaal propvol liggen met stukjes zeep, op soort bij elkaar. Langs de wanden talloze open kasten met duizenden en duizenden zeepjes, ook per thema bij elkaar geplaatst.

Het ruikt lekker fris in het toonzaaltje, alsof je bij een ouderwetse drogisterij bent. Elvera laat de Nederlandse collectie zien. De Vergulde Hand heeft zeepjes in allerlei soorten en maten, bijna een plank vol. Ook Boldoot heeft een aparte plank gekregen. Ook 4711 is vertegenwoordigd en van allerlei andere landen staan de objecten bijeen. Een serie uilen, een stuk zeep als doorzichtige kerstbal met water en sneeuwvlokken en op de kast een bruidstaart. “Zelf gemaakt van zeep, want ik maak ook zeep op bestelling.” Soms koopt ze een stuk zeep van 5 kilo, smelt het vervolgens om er daarna een figuur van te maken.

Eenmaal weer beneden vertelt de verzamelaarster dat het steeds moeilijker wordt om aan zeepjes te komen. “Je ziet dat er steeds vaker vloeibare zeep wordt gebruikt. Ook wast men zich minder met een stuk zeep.”

Nieuw onderkomen gezocht
In de huiskamer staat een oranje voetbalschoen van zeep voor de televisie. Voordat ze de voordeur opent, doet ze een oproep aan iedereen om voor haar zeepjes mee te brengen. Alle maten en vormen zijn welkom. Ook onderstreept ze dat het hard nodig is om een nieuw onderkomen te vinden voor deze unieke collectie. Via e.geurts12@chello.nl hoopt Elvera op nieuwe zeepjes en een nieuwe plek voor haar enorme assortiment.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie