29 juli 2020 - 16:30
Deel dit artikel:

FOTOTRIP: Pareltjes waar je voorbijfietst in Valkenswaard

Valkenswaard kent tal van hotspots. Je kunt ze vast zo oprakelen. Maar voor deze 25ste Fototrip door Valkenswaard legt verslaggever Evert Meijs de minder bekende eyecatchers vast. Mooie dingen die je zomaar voorbij zou kunnen fietsen zonder dat je het in de gaten hebt.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

#1
De gepolijste zwerfkei aan de Maastrichterweg, bij de ingang van landgoed Meelbergsven, is door Adri Verhoeven geslepen en gepolijst en heeft als titel Aankomst. De steen is tijdens de voorlaatste ijstijd, 150.000 tot 200.000 jaar geleden, met het ijs uit Scandinavië gekomen. “Gesoigneerd heet hij bezoekers welkom en zegt hij vriendelijk 'hallo' tegen passanten”, aldus de kunstenaar uit Kerkdriel.

#2
Op de schoorsteen van Leenderweg staat een bijzondere stier als windwijzer. De Osborne-stier was oorspronkelijk bedoeld als reclame-object voor de Spaanse cognac Veterano. Verspreid over Spanje zijn verschillende stieren geplaatst. Tegenwoordig staat het dier (14 meter hoog) symbool voor de Spaanse cultuur. De Valkenswaardse stier is een verkleinde kopie van het echte logo, gemaakt door Pierre, schoonzoon van de bewoners. Bewoonster Corry Meegdes: “Wij zijn altijd Spanje-fan geweest, vandaar.”

#3
Op het naambordje aan de Dorpsstraat in Borkel staat niet de Borkelse molen afgebeeld, maar de Napoleonsmolen van Hamont. Vreemd, zou je denken. Maar de bewoner meldt: “Toen ik hier kwam wonen had ik nog geen representatieve foto van de Borkelse molen en omdat ik deze molen (waarvan ik de foto al eerder gemaakt had) bijzonder van uiterlijk vond, alsmede de ligging, heb ik die gebruikt.” De Molenbuurt is volgens de bewoners de officiële benaming van hun buurt.

#4
Het hang- en sluitwerk van een woning aan de Zeelberg herinnert sterk aan de tijd dat ieder boerderijvenster werd gesloten met houten luiken. Daar werd verticaal een ijzeren stang overheen gelegd waarin onderaan een oog was gesmeed. Een ijzeren pin werd vervolgens door het gat gestoken en door een opening in het raamkozijn. Binnen werd een borgpen in de ijzeren pin gestoken, zodat de ijzeren stang niet kon worden verwijderd door vagebonden, bandieten of landlopers.

#5
De Dommelse Waterpomp wordt bekroond door een juweel van een ornament. De pomp is een ontwerp van Frans Vierstraten en werd door de Rabobank geschonken. De onthulling vond plaats op 28 juni 1987. De pomp is opgetrokken uit baksteen, met een natuurstenen top, waterlijst en voet. Ook de watermond en de zwengel zijn fraaie elementen van de pomp.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug