Luister
muziek
14 augustus 2020 - 13:20
Deel dit artikel:

Trudy Meijs kantklost er gepassioneerd op los aan de Bosstraat

Trudy Meijs vult haar vrije tijd meer en meer met het klossen van kant: kortweg kantklossen genoemd. De Valkenswaardse volgt les in Made en heeft in haar atelier aan de Bosstraat drie ronde kussens waarop ze de prachtigste kunstwerkjes laat ontstaan.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

“Toevallig kwam het kantklossen op mijn pad omdat een schoonzus uit Made me attendeerde op een kantkloslerares in haar dorp. Samen zijn we op les gegaan, nadat ik de nodige materialen en gereedschappen had aangeschaft.” Trudy vertelt dat ze via-via al materialen had gekregen van iemand die ermee was gestopt. Natuurlijk kreeg ze van lerares Joke Zwijnenberg de nodige adviezen over kussens, garens, klosjes en gereedschapjes.

Esdoornhout
Eens in de paar weken heeft ze samen met schoonzus Francien van Gageldonk privéles. “Er ligt nu een heel mooi patroon op het kussen en ik heb gekozen voor blauw garen”, vertelt Trudy, terwijl ze een doosje laat zien waarin allerlei kleuren garens zitten. 28 klosjes van esdoornhout verlegt ze behendig van rechts naar links en omgekeerd. Nauwkeurig volgt ze de lijnen van het papieren patroon dat op het kussen is geplakt met speciale kantklosfolie. Regelmatig steekt ze op verschillende plekken een knopspeld tussen de fijne draadjes.

Linnenslag en netslag
“Deze hobby ligt mij wel omdat het heel fijn werk is. Het is niet moeilijk maar eist wel veel concentratie. Want als je met je klosjes één slag verkeerd maakt, gaat de rest ook helemaal fout”, en de Brabantse kantklosster legt uit dat er vele soorten van slagen zijn, zoals onder andere de linnenslag, de netslag en de randslag. Trudy: “Soms heb je een patroon waarbij je wel honderden klosjes moet gebruiken.” Aan de kapstok in de werkkamer hangt een speciale tas waarin ze twee kloskussens kan meenemen naar de les. In een kleurrijke schoudertas zitten allerlei hulpmiddelen die ze tijdens de les gebruikt.

Kantklossschool
Als het kunstwerk helemaal klaar is, spuit ze het in met versteviger en krijgt het een plaatsje in een map. “Sommige mensen lijsten hun werkstukje in, hangen het voor het raam of naaien het op een kledingstuk.

Tijdens de uitleg laat ze een kort Polygoon-filmpje zien uit 1979 van een kantklosschool in het Friese Wijdenes. De meeste materialen die ze gebruikt, als knopspelden, een speldinduwertje of een haaknaaldje van een halve milimeter bestelt ze in het Groningse Beerta. “Boeiend om in Antwerpen een kantkloswinkel binnen te stappen, of een kijkje te nemen bij de kantklostentoonstelling die enkele maanden geleden in Waalre was opgezet.”

Erfenis
Dan gaat Trudy weer verder met klossen. Ze pakt een koevoetje om een knopspeld te verwijderen. Even later komt er een Lazy-Suzan-naald bij om een draad te laten inhaken in een lusje van een andere slag. Op tafel staan enkele apparaten, waaronder een klosopwikkelaar. “Deze heb ik gekregen uit een erfenis”, zegt ze. Op een ander kussen liggen de klosjes samengebonden zodat ze tijdens vervoer niet door elkaar komen. Het is al met al een bewerkelijke techniek waar Trudy Meijs veel plezier aan beleeft.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie