Luister
muziek
16 augustus 2020 - 09:46
Deel dit artikel:

Tonny Marcelis ruimt straatvuil op: ''Hedde werkstraf?', is me wel eens gevraagd’

Tonny Marcelis (77) woont in de Le Sage ten Broekstraat. Haar voortuintje ziet er piekfijn uit. Dat kun je verwachten bij Tonny, want alles wat vuil is en niet in het openbaar thuishoort, raapt ze op en verzamelt ze in vuilniszakken. Ze houdt Valkenswaard schoon.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Vorig was er voor vrijwilligers een schoonmaakactie onder de naam Sgôn Valkenswaard. “Ik heb daaraan meegedaan en we verzamelden 61 vuilniszakken met zwerfvuil”, vertelt Tonny. “Ik vond dat een leuke actie en ben sindsdien gewoon aan de gang gebleven.”

“Achter de kerk op de parkeerplaats ligt altijd veel vuil. Iemand riep me eens toe: ‘Hedde werkstraf?’ Maar daar kan ik wel tegen. De meeste mensen die langskomen steken hun duim in de lucht”, volgens Tonny Marcelis, die op haar iPad enkele foto’s laat zien van één van de schoonmaakacties in de buurt van het Were Di. “Op dit moment verzamel ik vooral blikjes, want dat heeft de schoonmaakgroep gevraagd. Ze willen die vermalen, geloof ik. Daar doen ze weer iets mee.”

De Valkenswaardse loopt regelmatig langs de Tienendreef. Gewapend met handschoenen, grijper en vuilniszakken verzamelt ze het zwerfvuil. “Maar ook tegen de heg aan de Beerenbrouckstraat bijvoorbeeld, lag pas nog heel vuil, zag ik toen ik met de hond wandelde. Ik denk: dat zal ik eens mooi opruimen. Er ligt nu weer één papiertje, heb ik gezien.” Tijdens haar wandelingen of fietsritjes houdt ze nauwlettend in de gaten waar ze later die week zwerfafval kan gaan opruimen. “Bij de speeltuin lag pas nog een hele grote pindakaaspot die ik opgeruimd heb.”

Oprapen
“Ik ga het liefst alleen op pad”, zegt Tonny. “Afgelopen week zag ik ergens niks dan plastic flesjes. Ik zeg tegen Toon: ‘die zal ik allemaal eens gaan oprapen’. Nadien heb ik ze in de gemeentecontainer gedaan”, legt ze uit. Ook in de Torenstraat is ze te vinden, want daar ligt volgens haar altijd wel afval.

In een hok op de binnenplaats pakt ze de volle vuilniszakken op elkaar. Toon vroeg haar al wanneer de zakken weggebracht konden worden. “Want straks kunnen ze niet meer in de auto”, volgens haar man.

Op de vraag wat Toon van haar bezigheid vindt, zegt ze: “Als hij de kaarsen verzorgt in de kerk, zeg ik daar ook niks van. Hij moet mij ook vrijlaten.”

In de gaten houden
Dan laat ze buiten een nieuwe grijpstok zien. Een ring heeft ze gekregen om de vuilniszak aan te maken, en binnen ligt een paar nieuwe handschoenen. In een schuurtje staan inderdaad talloze vuilniszakken, gereed om afgevoerd te worden. In de tijd die Tonny over heeft, zorgt ze voor de tuin en de vissen in de vijver. “Och ja, ge kunt mar iets doen”, zo besluit Tonny Marcelis het gesprek, terwijl ze twee jonge meisjes in de gaten houdt die tegenover haar huis in het gras zitten. “Ik ga straks even kijken wat ze achter hebben gelaten.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie