1 augustus 2020 - 08:28
Deel dit artikel:

Basketballers van Valkenswaard Falcons stellen ambities naar boven bij

Een plek in de tweede divisie, een nieuwe sportzaal én een topcoach. De Valkenswaard Falcons hebben alle ingrediënten om stappen te maken in het landelijke basketbal. De eerste training voorafgaand aan het nieuwe seizoen zit er inmiddels op.

valkenswaard24 / Stijn van Mierlo • Beeld - Michael van Tol

Bij de nieuwe sporthal van De Wedert staan speler Bjorn Damen en bestuurslid Joost Beerens ons te woord. Ze kunnen allebei nog niet al te veel vertellen over het komende seizoen. Hoe gaat de nieuwe coach zijn? “Ik ken ‘m niet echt, jij wel?”, vraagt Beerens aan Damen. “Ik ken hem van de verhalen”, is het antwoord van de basketballer.

Die nieuwe coach is Kendell Mack. De van oorsprong Amerikaanse coach oogt qua lengte dan wel niet als een basketballer, in de Nederlandse basketbalwereld is hij een grote naam. Als speler won hij in de jaren 90 landstitels met Den Bosch en Nijmegen en in de jaren daarna was hij verantwoordelijk voor menig landelijk jeugd- en seniorenteam. “Om een coach met aanzien te hebben is een verschil van hier tot ginder”, vertelt Damen. Beerens vult aan: “Het waren tot nu altijd gasten die je kent omdat je er bijvoorbeeld mee samen hebt gespeeld. Dat is eigenlijk gewoon een vriend van je. Dan is het toch anders als iemand als Mack aan het roer staat.”

Club erop afstemmen
Het binnenhalen van Mack is een van de facetten voor de Falcons om hoge ogen te gaan gooien. Ze hebben de ambities naar boven bijgesteld. “Het is altijd een kleine en gezellige club geweest, nog steeds wel”, aldus Beerens. “Maar als je altijd klein denkt, ga je nooit zo’n coach krijgen. Dit hebben we nog nooit eerder gehad. Dat is wel heel mooi.”
Het is vooral een kortetermijndoel. “We kunnen nu wel gaan zeggen dat we naar de eerste divisie willen, maar we moeten dan eerst zorgen dat de hele club hierop afgestemd is. Dus dat we coaches en scheidsrechters gaan opleiden. Dat we meer jeugd hebben en dit de standaard wordt. Want zoveel leden hebben we bijna nooit gehad. Het gaat er niet alleen om dat Kendell hier nu is.”

Doel
De stap naar de tweede divisie is gemaakt. “We gaan voor de middenmoot”, zegt Damen. Ook qua instelling is het verschil te merken bij een stap hoger. “In de eerste klasse speelden we tegen teams waarbij mensen zaten voor de gezelligheid en een keertje trainde en wedstrijdje speelde. Nu, in de tweede klasse, heb je dat soort teams niet meer. Alleen maar teams die vol gas gaan en willen presteren.”

Dat is misschien ook wel in switch in de mindset van Bjorn Damen. Hij werkt 40 uur in de week. “Daarnaast vind ik het lekker om ergens mijn energie kwijt te kunnen”, vertelt hij. Daarnaast motiveert ook de jeugd die wil aansluiten bij het eerste. Binnen de club dagen de spelers elkaar uit. “Als iemand niet presteert, staan er vijf anderen in de rij om hun plek in te vullen”, zegt Joost Beerens.

Start
Half september gaat de competitie van start. Voor die tijd wordt nog de definitieve selectie van de Falcons gevormd. Daar zullen voornamelijk mensen bijkomen die al bij de club spelen. “Want het blijft een Valkenswaardse club waar Valkenswaardse spelers spelen.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug