Luister
muziek
6 augustus 2020 - 17:42
Deel dit artikel:

'We willen geen stoffige VVV zijn'

Teamleider Inge Reijnders van de VVV in Valkenswaard windt er geen doekjes om: “We willen uitstralen dat we een modern informatiepunt zijn van een bruisend dorp. Meer dan standaard. Daar werken we hard aan.”

valkenswaard24
  / Evert Meijs
Advertentie

Het is weer een zomerse dag. Terwijl de jeugd op de Markt spelletjes doet met Spiderman en Bumba, is Reijnders juist bezig met het schoonpoetsen van één van de gedichtentafeltjes vlak bij het VVV-kantoor. Het thema van alle tafeltjes is ‘Beleef Het Gedicht’, en twee keer per jaar worden ze gesopt. “Deze staat zo kort bij onze winkel, dat ik die alvast een beurtje geef”, zegt de leidinggevende.

Gemotiveerde mensen
Even wordt er gebabbeld over dezelfde tafeltjes, maar dan in het groen, die de naburige gemeente heeft ‘gekopieerd’ van Valkenswaard. Al snel daarna blijkt dat de VVV-organisatie drijft op gemotiveerde vrijwilligers. Reijnders vertelt over de dertig personen die de VVV dragen, waarvan er veertien in de winkel staan. En die andere 16 dan? “Dat zijn bijvoorbeeld de gidsen, mensen voor de hand- en spandiensten, het bestuur, en personen die helpen als we ergens op een beurs staan”, zegt Inge, en ze neemt plaats op het bankje dat naast het gedichtentafeltje staat. De sopemmer verbergt ze onder de bank.

Samenstellen van het assortiment
In de VVV-winkel, die zich in het hartje van het dorp bevindt, bij het oude raadhuis, staan ongeveer 200 producten te pronken. Wandelkaarten, gadgets, boeken, folders, magneetjes en flyers die diverse ondernemers aanbieden. Als gevraagd wordt hoe zo’n assortiment wordt samengesteld, legt Reijnders uit dat dat een kwestie is van oren en ogen openhouden. “Als je ergens komt en denkt: hé, dat is iets voor Valkenswaard, dan ga ik daar achteraan.” Er blijken zelfs ‘Kuskes uit Valkenswird’ te koop te zijn.

Dan komt plots vrijwilligster Louisa aanlopen en vraagt hoe het moet met het aanslaan van de thee op de kassa. Tegelijkertijd maakt ze enkele foto’s van haar leidinggevende en de Valkenswaard24-correspondent. “Ik doe er verder niks mee, hoor”, zegt ze, en ze snelt weer naar de winkel om de kassa te bedienen vanwege de speciale thee die als promotie ook verkocht wordt.

Nieuwe puzzel
De bekende Heidehapjes gaan dit jaar vanwege corona niet door, maar de nieuw-gemaakte puzzel is een des te groter succes geworden. Traditionele producten zijn er overigens ook nog steeds te vinden, als het vingerhoedje, het theelepeltje en andere souvenirs. Maar ook de Dopper-drinkfles is te koop.

Reijnders is 32 uur in dienst en haar voorzitter is Peter Moezelaar, waarover we al eerder een interview publiceerden in verband met de Valkenswaard-puzzel en Visit Valkenswaard.

Digitaal
Graag zou Reijnders in de toekomst de digitale informatie wat verder willen uitbouwen. “Corona heeft veel roet in het eten gegooid. Samenscholing mogen we niet adviseren. Toch willen we graag zo veel mogelijk adviezen aanbieden aan de inwoners en aan de gasten uit Hamont, Achel, Pelt en noem maar op.” Een ferme digitale toeristenbrochure komt hopelijk tot stand net als een digitale routeplanner voor misschien wel het meest bruisende dorp in Zuid-Brabant.

En de overige gedichtentafeltjes? Die worden tweemaal per jaar met een sopje schoongemaakt, op 8 augustus aanstaande rukken de schoonmaakvrijwilligers weer uit.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie