Luister
muziek
12 augustus 2020 - 07:57
Deel dit artikel:

Aanpak eikenprocessierups succesvol in Valkenswaard

De overlast van de eikenprocessierups is minimaal en over het geheel genomen heeft de gemeente dit jaar veel minder meldingen (37) gehad dan in vorige jaren (2019: 194, 2018: 126). "Onze gerichte aanpak van preventieve bestrijding in combinatie met natuurlijke bestrijding, heeft dus een goed resultaat opgeleverd", aldus de gemeente.

valkenswaard24
  / -
Advertentie

Samen met aannemer Vaessen uit Maasbree, heeft gemeente een plan van aanpak opgesteld waarin 8.649 eiken langs belangrijke fiets- en wandelroutes, bij scholen, verzorgingstehuizen en buitensportgelegenheden, preventief gespoten zijn. In totaal staan langs wegen en paden bijna 30.000 eiken, de bospercelen niet meegeteld.

Gerichte inzet
Op plekken waar volgens de Vlinderkaart van de Vlinderstichting beschermde vlinders verblijven, spuit de gemeente niet preventief en ook niet in natuurgebieden en bospercelen. Wanneer daar echt overlast wordt ervaren, worden de nesten weggezogen (curatieve bestrijding).

Natuurlijke vijanden
De gemeente Valkenswaard zet al enkele jaren in op een herstel van het natuurlijk evenwicht zodat bestrijding van de eikenprocessierups door natuurlijke vijanden gebeurt. Daarvoor worden mezenkastjes opgehangen en zorgen ze voor een begroeiing (onder andere wilde bloemen, ruige bermen en speciale bloembollen) die de natuurlijke vijanden aantrekt. "Met deze verbeteringen hopen we dat stilaan het preventief en curatief bestrijden kan afnemen ten gunste van de natuurlijke bestrijding", zegt de gemeente.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie