Luister
muziek
18 augustus 2020 - 07:59
Deel dit artikel:

Oscar Sweere is dé positieveling van Valkenswaard: ‘Accepteer me zoals ik ben’

Hij is in Valkenswaard bepaald geen onbekende: Oscar Sweere. Vanwege zijn rijzige gestalte en spontane babbel weet de 33-jarige iedereen aan zich te binden. Valkenswaard24 praat met hem over zijn afkomst, ontwikkelingsstoornis en hobby’s.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Nog even en de vakantie van Oscar is voorbij. Dan gaat hij weer aan de slag bij fietsengroothandel Louis Verwimp BV aan De Vest. Samen met nog vier collega’s pakt hij fietsen en fietsonderdelen in. “Ik heb het daar goed naar mijn zin”, vertelt hij. “Tijdens mijn schooltijd op Berkenschutse in Heeze liep ik in 2007 stage bij Verwimp. Sindsdien werk ik er vier dagen in de week. Als ik moet overwerken, wil ik dat wel graag van tevoren weten, want ik ben heel erg van de structuur”, zegt Oscar en hij vertelt honderduit over zijn autisme.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

De Valkenswaardenaar is geboren in de Dominicaanse Republiek en vervolgens te vondeling gelegd. “Zo kwam ik in een weeshuis terecht en na drie maanden werd ik geadopteerd door mijn Nederlandse ouders. Ik kwam met hen naar hier en ben goed terechtgekomen. Mijn ouders merkten op een gegeven moment dat ik alles op mijn eigen manier wilde doen. Toen bleek dat ik een ontwikkelingsstoornis heb: PDD-NOS.” Oscar heeft zijn handicap volledig geaccepteerd. “Bij mij moet alles kloppen, anders is het wat moeilijk om te schakelen”, zo legt hij uit.

Schoenmaat 50
Met een zware stem vertelt de bekende Valkenswaardenaar over zijn lengte (1,98 meter) en huidskleur. “Ik ben vanwege mijn uiterlijk nog nooit gediscrimineerd. Ik ben gelukkig nog nooit gepest”, zo licht hij toe, zittend op het randje van een bloembak in de Corridor. Zijn postuur en schoenmaat 50 maken van Oscar een atletisch figuur.
Sommige voorbijgangers roepen hem vriendelijk toe. “Ik roep altijd terug, dat zit in mijn fatsoen.”

Veel vrienden
Vanwege de vele maatschappelijke functies van zijn Valkenswaardse ouders, raakt Oscar al gauw bekend bij het grote lokale publiek. Oscar: “Vaak ging ik met mijn vader en moeder mee. Toen ze in 2011 en 2014 overleden, had ik gelukkig veel vrienden en bekenden. Iedereen was op de hoogte en ik kreeg erg veel kaarten.” Inmiddels woont Oscar zelfstandig in de Wollegrasstraat en wordt hij begeleid door Lunetzorg, samen met Pauline en Robert Claassen. “Dat gaat heel goed, ik heb goed contact en ze helpen me overal bij waar dat nodig is”, aldus de positieve Oscar.

Op tv
Zijn bekendheid is de laatste jaren verder vergroot omdat hij graag binnenwipt in allerlei winkels, zoals de HEMA. Daar maakt hij dan een praatje met het personeel en springt vervolgens weer op de fiets om een andere winkel of ander café binnen te gaan voor een babbeltje. “Maar ik ben ook enkele malen op tv geweest. Bij RTL Late Night en De Wereld Draait Door zat ik in het publiek. Samen met een vriend deed ik mee met Te land, ter zee en in de lucht, in Almere-Haven in 2010.”

In zijn vrije tijd is Oscar Sweere sportief bezig. Hij gaat op zeilvakantie in Griekenland, zwemt bij De Wedert en doet aan spinning. “Bij hockeyclub HOD ben ik de ‘mascotte’ omdat ik er zo vaak ga kijken. Ik houd van de wedstrijden en de sfeer.”

Grappig
Op de slotvraag wat Oscar graag zou willen terugzien in het artikel voor Valkenswaard24 zegt hij: “Ik ben een sociale jongen. Iedereen moet mij zien als een gewone jongen die af en toe grappig kan zijn. Accepteer me zoals ik ben. Misschien maak ik onbewust wel eens een verkeerde opmerking, maar die is nooit echt gemeend.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie