Luister
muziek
29 augustus 2020 - 14:49
Deel dit artikel:

Ondernemers en bezoekers vinden hun weg naar MolenMarkt in Borkel

Aan de Dorpsstraat staan diverse auto’s geparkeerd, van bezoekers en middenstanders van de eerste MolenMarkt in Borkel en Schaft. Een markt als aanvulling op de SRV-wagen en het verkooppunt van de windmolen. Ook enkele plaatselijke boeren brengen hun producten aan de man. Vanaf vandaag een mooi nieuw initiatief.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De molenaar laat zijn wieken van de molen Sint-Antonius Abt de frisse wind doorklieven. Een ideale achtergrond voor de eerste markt die wordt gehouden aan de Dorpsstraat. Het is een pilot die ook op 19 september zal plaatsvinden. Mogelijk dat hierna de markt nog vaker georganiseerd zal worden op dit unieke plekje.

Molenbrood
Op een krijtbord staat dat bij de molen diverse meelsoorten te koop zijn, maar ook honing en eieren. Het is een beetje wringen bij de ingang omdat de in- en uitgaande route hier niet is aangegeven. Bessensap, bitterkruiden en Borkels molenbrood staan uitgestald op een tafeltje, met daarbij democratische prijzen. Naast de molen een grote groenten- en fruitkraam. Er hangt nog een rood-wit lint als versperring. “Wij zijn niet van hier, hoor, wij komen uit Inge, in de buurt van Tiel”, zegt een vrouw achter de stand. Drie doosjes aardbeien kosten 5 euro.

Ons vader en ons moeder
Aan de andere kant van de molen is het veldje coronavriendelijk ingericht. Eetcafé De Woeste Hoeve verkoopt warme koffie en alles wat daarbij hoort. Ernaast twee vriendelijke dames die wafels te koop aanbieden. “Ik woon in Reusel”, zegt de een. De ander: “En ik al 20 jaar in Horst aan de Maas”. Een van hen vult aan: “Maar ons vader en ons moeder wonen hier nog wel. Ze zijn gevraagd om vandaag ook een standje te bemannen. Goodwill, want onze kameraden wonen hier nog allemaal.” De opbrengst is om Borkel te promoten. “Roots moet je koesteren”, zegt de andere dame lachend.

Uit de hand gelopen hobby
Snackbar De Oude Bakkerij is ook present. De oventjes moeten nog warm gemaakt worden. “Straks kun je hier loempia’s en zo kopen”, zegt de uitbater en hij duikt onder de tafel om de snoeren aan te sluiten. Uit Valkenswaard komen twee dames die voor het eerst op een markt staan. “We hebben geen winkel, maar hebben een uit de hand gelopen hobby. De oogst is zo royaal, dat wij alles in potjes doen. We kunnen zelf niet alles meer opeten. We maken jam en siroop en zo van fruit waar de mensen niks mee doen.” Op de productstickers staat ‘Uit Susan’s Keuken’. In kratjes staan ook aardbeien, uien en courgettes.

Enkele soorten kaas staan op een tafeltje waar Astrid onder de naam Kaaz Valkenswaard haar artikelen presenteert. Ze gaat binnenkort een winkel in Valkenswaard openen. Het mag nog niet bekend worden wáár. Een kaasfondue verhuurt ze, ze organiseert proeverijen en allerlei zuivelproducten wil ze graag verkopen.

Kleinere branderijen
Koffie- en theeproducten zijn te koop aan een marktkraam waar een dame en heer wat staan te kleumen. “We hebben net weer eens wat andere soorten en smaken. We hebben hier maar een klein gedeelte liggen van onze webshop. De producten komen van de wat kleinere Nederlandse branderijen”, zegt de man van Koffie Geluk. “Dit is de eerste markt van dit jaar”, zegt de vrouw die ook producten verkoopt van lokale ondernemers uit Italië.

De bloemenverkoopkraam is de laatste stand van deze pilot-markt. Mocht je misschien het idee hebben dat het alleen maar Borkelse ondernemingen zijn die zich hier presenteren, dan is het nét iets anders. Desalniettemin een lovenswaardig initiatief in coronatijd.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie