Luister
muziek
04 September 2020 06:17
Deel dit artikel:

In Valkenswaard, achter hoge bomen, verrijst een nieuw villapark

Net voorbij het bord ‘Valkenswaard’, richting Waalre, staan enkele grote borden langs de weg. Ze brengen bij passanten onder de aandacht dat hier Villapark ‘t Strijbos ontstaat. Er verrijzen vijftien luxe vrijstaande recreatiebungalows op 350 vierkante meter eigen grond. Valkenswaard24 trekt de stoute schoenen aan, neemt een kijkje achter de hoge wal en spreekt met Stan Strijbosch en dochter Romy.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Het volledige terrein is ongeveer 1 hectare groot. Er liggen allerlei bouwmaterialen als steigers, kabels en zakken cement. Grote hoeveelheden bakstenen staan nog ingepakt en de betonmolen lijkt net nog gebruikt te zijn. Een aantal mannen staan op een steiger en metselen naar hartenlust, terwijl een dame alvast met groenvoorziening bezig is bij een woning die helemaal wit geschilderd is, en staat te wachten op kozijnen. Romy Strijbosch heeft net de borden langs de Heikantstraat gepoetst en gaat voor, loopt door het witte pand en daarachter staan enkele meubels en is een tuintje al fris en groen. Vader Stan Strijbosch komt erbij zitten en vader en dochter vertellen in werkkleding honderduit over hun droom.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Stan steekt van wal: “We hebben altijd een camping gehad in Zandoerle: ’t Denneke. Wij hadden het plan om Romy de camping te laten overnemen, maar ze was toen nog te klein. Een jaar of zeven geleden hebben we ’t Denneke daarom aan de familie verkocht”, legt de vader uit. “Stomtoevallig kwamen we bij dit park uit.” Het blijkt dan een bosperceel te zijn dat oorspronkelijk eigendom is van het bisdom Den Bosch. Er is een kennis van de familie Strijbosch die hier een soort restaurant met blokhutten wil realiseren, samen met een investeerder. Maar dat plan mislukt. “Zo’n drie jaar geleden kochten wij de grond. Het is dan een wildernis en je moet door het onkruid stappen. Vroeger hebben er blokhutjes van de scouting op gestaan. Maar toen wij het kochten was alles al gesloopt.”

Recreatiebestemming
“Ik heb altijd tegen Romy gezegd dat ik een huis voor haar wil bouwen en hier is de mogelijkheid om er zelfs vijftien te bouwen, met nog een beheerderswoning, waarin mijn dochter Romy kan gaan wonen. Ze zag dat helemaal zitten, dus zijn we aan de slag gegaan”, zegt Stan, die aanvult dat de mogelijkheid bestaat om eventueel ook nog een restaurant op het perceel te gaan bouwen. Romy: “Er zat al een recreatiebestemming op de grond, dus zo hebben we het ook gekocht. Toen zijn de tekeningen gemaakt en daar is dit plan uit voortgekomen.” Enkele maanden is er gewerkt om het onkruid te verwijderen en na vele gesprekken met de gemeente mogen ze de vijftien woningen en een beheerderwoning bouwen. “Een gedeelte zullen we verkopen en een gedeelte zullen we zelf verhuren, zo is de opzet”, legt Stan uit.

Tricky
Het witte huis is gebouwd als modelwoning. “Zo worden alle huisjes. Ik ga hier alvast met mijn vriend wonen, zoals met de gemeente is afgesproken. Iedere dag komen er mensen kijken, en dan kunnen we ze goed te woord staan en uitleg geven. Ook kunnen we toezicht houden, zodat het zeker geen Fort Oranje wordt”, zegt Romy lachend. Het is de bedoeling om na maximaal drie jaar het hele park op orde te hebben. Corona heeft roet in het eten gegooid en hoe de komende winters zullen verlopen is natuurlijk ook nog ongewis. Tricky is nog wel dat de woningen geen 365 maar 245 dagen te huur mogen worden aangeboden. “Maar mensen mogen wel het hele jaar recreëren”, aldus vader en dochter. Zij zijn het erover eens dat dit wel een grijs gebied is. Wat is het verschil tussen wonen en recreëren? Ook kopers mogen niet permanent hier wonen, maar weer wel recreëren. De regering heeft wel groen licht gegeven om dit soort woningen te vergunnen voor het gehele jaar, maar lokaal is dat nog niet geregeld.

De nieuwe woningen zijn extra geïsoleerd en worden voorzien van een warmtepomp. Zelfs in de vloer komt airco. “We hopen dat de gemeente zo snel mogelijk het landelijk beleid gaat volgen, zodat de bewoner en eigenaar twaalf maanden kan blijven wonen op dit park.”

Rust en natuur
Enkele wespen genieten mee van het voorgeschotelde gebakje als het tweede kopje koffie door Romy wordt geserveerd. Vader en dochter vinden het van groot belang dat nieuwe bewoners rustig kunnen wonen, met de natuur om zich heen. Uiteindelijk is het een bos waar de woningen tussenin staan. Geen schuttingen, alleen laurierstruiken als erfafscheiding. “Er komen nog nieuwe bomen bij omdat we moeten terugplanten”, zegt Romy, die trots is dat het project stapje voor stapje gerealiseerd gaat worden.

Na alle administratieve rompslomp te hebben getrotseerd, kijken de Strijboschen vooruit en kunnen ze niet wachten om het villa-project te gaan uitbaten.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie