20 september 2020 - 06:37
Deel dit artikel:

Volkstuiniers aan het woord: ‘Ik ben alleen maar een gewone tuinier, verder niks’

Valkenswaard24 bezoekt de komende tijd alle volkstuinen die de gemeente rijk is. Vaak liggen de tuinen wat achteraf en werken vrouwen en mannen in stilte samen met de natuur om bloemen, planten, groenten of fruit te kweken. Door een gesprek met de hobbyisten gaat een wereld open. Niet alleen op het gebied van tuinieren, maar ook over wat hen nog meer bezighoudt. Deze week komt Jos de Proost aan het woord. Hij tuiniert aan de Minister Aalbersestraat.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

De volkstuin langs de Minister Aalbersestraat ligt dicht aan de openbare weg. Het totale perceel is onlangs voorzien van een splinternieuwe omheining en elke tuinier die lid is, heeft een sleutel van de toegangspoort. In de ochtend is Jos de Proost de enige hobbyist die aan het werk is. “Ik ben maar een gewone man en doe hier verder niks dan tuinieren. De buurman is er nou ook niet, maar die houdt de waterpomp bij”, zo vertelt Jos. “Hij heeft dus een extra taak.”

Vogels op een afstand houden
De Valkenswaardenaar staat een beetje voorovergebogen en kijkt als de contente mens uit Eersel naar een bed met aardbeienplanten waar een net overheen gespannen is. “Ik ben een paar aardbeien aan het plukken. Wat nu rijp is kun je nu nog gebruiken. Het zijn zowat de leste”, zegt hij en wijst naar enkele rijen grotere en enkele rijen kleinere aardbeienplantjes. Hij legt uit dat het twee verschillende soorten zijn. “Deze plantjes heb ik bij een aardbeienkweker gehaald en doen het wel goed. Daar ben ik blij mee.” Het net moet de vogels op afstand houden om toch nog een beetje opbrengst te hebben. Er staan verder wat boontjes en de aardappelen zijn er al uit. Er groeit nog prei en onder een dakje beginnen nog wat tomaten bij te kleuren.

Aardbeienplantjes uitzetten
Onlangs heeft de gemeente de nieuwe afrastering geplaatst en struikgewas vervangen. “We zitten nu onder de vlag van Moestuinvereniging De Rijt. Hier hebben we acht perceeltjes, het achtste is nog vrij. De buurman heeft twee tuinen, maar wij zetten niet meer dan we zelf nodig hebben. En dan is het prima.” Jos hoeft maar over te steken van huis uit naar hier.

Op de vraag wat hij nog allemaal moet doen nu het seizoen ten einde raakt, vertelt hij dat de goede aardbeienplanten jonkies krijgen. “Die ga ik uitzetten over enkele weken, in ditzelfde perk. De mindere plantjes vervang ik dan. Want wij houden van aardbeien, voor op de boterham en in de vla en de pudding. De laatste bonen worden gepoold voor de bonensoep.”

De komende maanden blijft Jos zijn landgoed zuiver houden van onkruid. De collega’s zetten volgens hem vaak rogge in het najaar, zodat er geen onkruid komt. Als het gewas hoog genoeg is, wordt het veld omgespit en dient de rogge als bemesting. “Maar dat wil ik niet, ik blijf onkruid wieden, één keer in de drie of vier weken, da’s goed te doen.”

Geen dierentuin
Af en toe maakt Jos een praatje met de ‘collega’s’. “We hebben een vergadering gehad met de andere tuin, maar daar ken ik niemand van. En ook hoe ze daar tuinieren, da’s niks voor ons”, legt hij uit. “Op De Rijt hebben ze ook dieren. En als je voeders gooit, krijg je ratten. En dat wilden wij niet. Wij zijn voor gewone groenten; het is hier geen dierentuin. Daar is over gestemd en hebben ze de statuten zelfs moeten wijzigen. Hier komen geen dieren.” Jos tuiniert al ruim dertig jaar op deze plaats en kreeg via de gemeente dit plekje. “We zaten eerst in Dommelen, maar dat werkt niet als je daar met de auto heen moet. Dit is ideaal. Voor een kropje sla hoef ik nu maar even over te steken.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug