20 september 2020 - 10:48
Deel dit artikel:

Bomen aan Van Heinsbergdal gekapt vanwege wortelopdruk

Zondag worden acht bomen aan het Van Heinsbergdal gekapt. Het gaat om de bomen die tussen de parkeervakken staan. Deze bomen worden te groot voor de bebouwde omgeving en geven bovendien extreme 'wortelopdruk', luidt de verklaring van de gemeente.

valkenswaard24 / Gemeente Valkenswaard • Beeld - Google Streetview

Wortelopdruk betekent dat wortels op zoek gaan naar water en daarbij dicht onder de verharding groeien, omdat daar condensvorming plaatsvindt. Hierdoor drukken ze tegels omhoog of scheuren ze het asfalt. Oneffen liggende tegels of omhooggedrukte verharding is gevaarlijk voor fietsers en hinderlijk voor bijvoorbeeld rollators, kinderwagens of rolstoelen.

Klimaatbomen
De gemeente vervangt ze door 'klimaatbomen' die beter in deze omgeving gedijen. Klimaatbomen zijn bomen die beter toegerust zijn op het veranderende klimaat. Ze kunnen goed tegen de hitte en verbranding (schorsbrand). Ook langdurige droogte of extreme temperatuurschommelingen verteren ze beter. Ze zijn ook beter bestand tegen langdurige regen of kunnen deels onder water staan. Bepaalde klimaatbomen worden geselecteerd om op bepaalde plaatsen verkoeling te brengen.

De werkzaamheden beginnen om 08.00 uur.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug