21 september 2020 - 11:50
Deel dit artikel:

Barron bereidt zich voor op WK Barbecue: 'Op sterk niveau eten met een knipoog'

Of je nu van jamsessies houdt, van speciaalbieren of darten, bij café Barron aan de Dommelseweg in Valkenswaard kun je voor dit alles terecht. Maar zondag was een uitzondering: toen liep het schitterende buitenterras vol met gasten voor een barbecue-evenement.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

Volgend jaar zal het Barron BBQ Team gaan deelnemen aan de wereldkampioenschappen Barbecue in België. Daar is echter een fiks budget voor nodig en het organiseren van het barbecue-evenement doet daarbij een duit in het zakje. Het team heeft vorig jaar al eens deelgenomen aan een wedstrijd en ze hebben de smaak te pakken. Mede dankzij het mooie weer hangt er op het terras een prima mediterrane sfeer. De gasten zijn vooral bekenden en familieleden.

Vijf gerechten
Xaviera van Tintelen en partner Ron van de Moosdijk zwaaien de scepter en zijn die middag opvallend rustig. Hij loopt op en neer tussen terras en café en zij vult achter de tap de dienbladen van de obers. Als de gezondheidsverklaring is ingevuld, zegt Xaviera: “Het is ideaal weer voor onze barbecue. Iedereen is rond drieën gearriveerd en het terras zit lekker vol. Er moeten er nog wel enkelen komen.”

Samen met Ron trakteren ze de gasten vanmiddag op een heerlijk menu met een amuse, voor- en tussengerecht, hoofdgerecht met buikspek, kipolie, zoete aardappel, sjalot en gerookte knoflookjus. Dan is er tenslotte het dessert met tarte tatin van ananas. “De laatste gang gaat om kwart over zeven voorbij”, volgens Ron.

Rolverdeling
Het is de hele middag lekker eten en drinken voor de gasten. Maar voor het achtkoppige barbecueteam is deze middag ook een test als aanloop naar de wedstrijd van komend jaar. Ron: “Bij die wedstrijd staat er voor elk gerecht ook een bepaalde tijd. Je krijgt een box met ingrediënten waar je iets van moet zien te maken. We zorgen dat de rolverdeling van de mensen klopt en dat ze goed op elkaar zijn ingespeeld. Een soort van try-out dus.” Het idee om volgend jaar deel te nemen is hier aan de bar ontstaan, zegt Xaviera.

WK in Torhout
Voor sponsoring van de deelname kan men ook een plekje kopen op een sponsorbord. Ook de kleding kan gesponsord worden. Iemand anders sponsort de groenten, de huur van tafels en bestek wordt gesponsord. De inschrijving alleen al bedraagt 600 euro.

De WK-wedstrijd zelf vindt plaats op 28, 29 en 30 mei in het Belgische Torhout. “Je moet een typisch Nederlands recept laten zien in een barbecueomgeving”, legt de uitbater uit, terwijl de laatste gasten binnenkomen. “Toen we vorig jaar meededen aan de Belgische kampioenschappen, werden we derde van de vijftig. Ik denk dat het team zelf onze belangrijkste troef tot het succes is”, aldus Ron.

Goed voorbereid
Inmiddels wordt het drukker onder de veranda van het terras. Kok Valerie laat zien dat de eerste amuse bestaat uit gemarineerde watermeloen in sojasaus, gedipt in een Japans mengsel van zeewier, bonitovlokken en rijstkorrels. “We zijn goed voorbereid, dat haalt er de spanning voor vanmiddag wel af”, zegt ze glunderend. “Het vlees heeft er al 12 tot 13 uur op gelegen.”

Het team heeft ook logistieke mannen, receptenmakers, een culinair adviseur en iemand voor de foto en video. Ron zelf doet de horecakant, een kameraad is groenteman en er is een vleesman.

Exclusief
“Als het evenement van vanmiddag een succes wordt, dan willen we het hier enkele malen per jaar herhalen, maar we houden het wel exclusief”, verklapt Xaviera, die natuurlijk hoopt dat Torhout een succes wordt.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug