Luister
muziek
23 september 2020 - 13:55
Deel dit artikel:

Groen en Heem reageert onthutst op Statenvragen VVD over Eurocircuit

Vereniging Groen en Heem Valkenswaard heeft gereageerd op de Statenvragen die de VVD van Noord-Brabant over het Eurocircuit heeft gesteld aan het college. "Uw vragen zijn erg eenzijdig en geven bovendien een onjuiste voorstelling van zaken", zegt voorzitter Lambert de Brouwer namens de vereniging.

valkenswaard24
  / -
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De vereniging Groen en Heem Valkenswaard zet zich in voor het behoud en de versterking van natuur en milieu en erfgoed en ondersteunt omwonenden van het motorcrosscircuit en het autorallycrosscircuit. Zij ondernemen pogingen om de overlast 'tot aanvaardbare proporties' terug te brengen.

De Brouwer zegt dat er in de schriftelijke vragen met geen woord wordt gerept over de vele illegale activiteiten die in de huidige situatie plaatsvinden. "Zowel de Rechtbank Oost-Brabant als de Raad van State hebben de laatste jaren herhaaldelijk geoordeeld dat de activiteiten in strijd zijn met de geldende Hinderwetvergunning uit 1993 en met het bestemmingsplan Buitengebied uit 1977. Uw vragen roepen op tot het belonen van jarenlang illegaal handelen. De gemeente Valkenswaard heeft 40 jaar lang 'de andere kant uit gekeken'."

Belangen
Daarnaast vindt Groen en Heem dat de VVD de commerciële belangen van het Eurocircuit boven de belangen van de inwoners worden gesteld. "Die worden jarenlang, en nog steeds, geconfronteerd met geluids- en stankoverlast, ook gedurende onacceptabel, vele, vele weekenden per jaar", aldus De Brouwer."

Gaby Scholder, woordvoerder sport van de VVD, benoemt in hun brief aan het college dat het Eurocircuit van groot belang is voor toerisme en horeca in Valkenswaard. "Dat wordt nergens door gestaafd", reageert Groen en Heem. "U gaat voorbij aan het op gespannen voet staan van de herrieactiviteiten met de door de gemeente Valkenswaard geambieerde toestroom van hoogopgeleide Brainport-werknemers die zoeken naar rust en ruimte. Ook de aantasting van natuur en milieu zijn voor u kennelijk niet relevant", aldus de reactie op de vragen. "Uw opmerking dat de crossactiviteiten in het belang zijn voor ondernemers in heel Brabant is ver naast de werkelijkheid. U negeert bovendien vele burgers in Valkenswaard en Brabant die streven naar een gezonder leefklimaat met minder luchtvervuiling en fijnstof."

Onjuiste cijfers
Ook is de VVD volgens Groen en Heem uitgegaan van onjuiste gegevens. Zo zou het bezoekersaantal van de MXGP niet 80.000 (volgens VVD) zijn, maar ergens tussen de 25.000 en 30.000 (volgens Groen en Heem). "Kennelijk worden cijfers gehanteerd, afhankelijk van een 'gewenste' uitkomst."

Groen en Heem verzoekt de VVD eerst inzicht te verkrijgen in de feitelijke situatie en vervolgens het college van Gedeputeerde Staten op de hoogte te brengen van de door hen genoemde onjuistheden.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie