Luister
muziek
29 september 2020 - 09:35
Deel dit artikel:

Voorzitter Sjef Schram is trots op ‘zijn’ volkstuin De Kornoelje

Valkenswaard24 bezoekt deze zomer alle volkstuinen die de gemeente rijk is. Vaak liggen de tuinen wat achteraf en werken dames en heren in stilte samen met de natuur om bloemen, planten, groenten of fruit te kweken. Door een gesprek met de hobbyisten gaat er een wereld open. Niet alleen op het gebied van tuinieren, maar ook over wat hen nog meer bezig houdt. Deze week komt Sjef Schram aan het woord. Hij tuiniert aan de Kornoeljelaan.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Bijna een hectare groot is de volkstuin aan de Kornoeljelaan. Als je met de spin in het web, Sjef Schram, over het terrein loopt, hoor je in één uur tijd alles over de vereniging, over wat er allemaal groeit en bloeit en over vakkundige en nonchalante tuiniers. Maar eerst een lekker drankje proeven van een mix van het eigen bomenfruit; van goudreinetten, notarisappels tot sterappels toe.

Dubbelgezoomde Barneveld-kippen
“Die man daar is nieuwe bomen aan het planten. Dat mag ie en als tegenprestatie moet hij hier alles maaien wat groen is. Dan wordt het netjes bijgehouden met de motormaaier”, zegt Sjef. De gemeente verhuurt als eigenaar het complex voor 650 euro. “Eerst was rechts tuin en links gras. Inmiddels wordt het linker stuk ook gebruikt als tuin. Ikzelf heb vooraan twee grote tuinen met dubbelgezoomde Barneveld-kippen, twee ganzen voor de bewaking, een koppeltje pauwen en twee pauwstaartduifjes.” De leden betalen 50 euro contributie per jaar voor 200 vierkantenmeter grond.

Officiële afspraken nakomen
De verenigingsvoorzitter vertelt dat er negentien leden zijn voor 22 tuinen. “Er zijn er bij die drie tuinen hebben. Zij zijn hier bijna de hele dag, ik zal het je zo laten zien.” Sjef heeft eigenlijk geen groene vingers maar is meer een organisator. Dat komt hem goed van pas als bestuurslid. “Ze noemen mij wel eens streng, maar iemand moet zorgen dat de officiële afspraken nagekomen worden. Als het onkruid huizenhoog komt te staan, stap ik eropaf om ze te herinneren aan de reglementen. We zijn niet voor niks bij de notaris geweest voor het opmaken van statuten.” Er staat op een perceeltje een tent die aan de regels voldoet. Op een ander plekje staat een groen hok.

Echt ouderwets
“We hebben ook verschillende nationaliteiten. Da’s juist zo mooi. Eén van de leden is een Pool, hier zit een Griek en daar werkt iemand uit Sri Lanka, maar ook uit Bosnië en Servië”, somt Sjef op. Een tuinier pompt intussen onverstoorbaar een emmer water uit de grond. Een stukje verderop zitten enkele kippen in een hok. Een stapel eierrekjes verraadt dat ze nog leggen ook. Er staat aan de Kornoeljelaan een grote diversiteit aan planten en bloemen. Frambozen, fruitbomen, boerenkool, uien en sla. “Dit is nog echt ouderwets, zie je? Hier zit een jonge tuinder die door corona niks aan z’n tuin doet. Ik spreek hem aan en weet dat het allemaal goed komt. Dan heb ik er ook vrede mee.” In een hoekje van de volkstuin ligt mest, gebracht door een paardenhouder. Eén perceel is bedekt met zwart plastic, verzwaard met enkele bakstenen. “Als hij het drie weken zo laat liggen, is alle onkruid zeker weg.”

Na 22.00 uur mag er niemand meer op het terrein komen, vervolgt Sjef zijn verhaal. Er mag ook geen alcohol genuttigd worden en drugs evenmin. De voorzitter steekt veel tijd in zijn hobby. Elke middag is hij hier te vinden en vaak gaat hij ’s avonds nog even terug. “Deze volkstuin ligt hier officieel vanaf 1988 en is aangelegd door de gemeente. Van tevoren waren wij hier al een beetje aan het tuinieren, zo lang ben ik hier al bezig.”

Eigengemaakte automaat
Dan springt hij op de fiets om naar het perceel van hemzelf te gaan. Aan de poort hangt een eigengemaakte automaat. Als je er geld in stopt, komt er een potje bramenjam uit of een doosje eieren. In een schuurtje liggen pauwenveren. “Weet je hoeveel veren een pauw per jaar verliest? 170!” De pauw loopt er nu een beetje onvoordelig bij zonder veren. De barnevelder-kippen zijn broeds en twee ganzen doen alsof er niemand op bezoek is. Een toom kippen en een fiere haan stappen trots rond en krabben de grond los.

Volkstuin De Kornoelje is een mooi stukje natuur in Het Gegraaf. Een goed beheer is aan Sjef Schram wel toevertrouwd.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie