15 oktober 2020 - 16:13
Deel dit artikel:

Valkenswaardse volkstuinen: Vrijwilligers verbouwen groenten in moestuin aan Bosstraat

Valkenswaard24 bezoekt de komende tijd alle volkstuinen die de gemeente rijk is. Vaak liggen die wat achteraf en werken vrouwen en mannen in stilte samen met de natuur om bloemen, planten, groenten en fruit te kweken. Door een gesprek met de hobbyisten gaat er een wereld open. Deze keer is moestuin VELT aan de Bosstraat aan de beurt.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

Achter het IVN-gebouw aan de Bosstraat in Valkenswaard ligt de biologische moestuin van VELT: de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Op woensdag en zaterdag zijn vrijwilligers bezig om onkruid te wieden, plantjes te kweken, tomaten te dieven, te schoffelen, water te geven en zoal meer.

Martin Prins geeft een rondleiding, terwijl enkele vrouwen en mannen onverstoorbaar doorwerken, hetzij met een kruiwagen met slangen, hetzij met de blote knieën in de grond. “Dit is een openbare moestuin waar we met een man of twaalf milieuvriendelijk gewone en vergeten groenten verbouwen, zoals pastinaak. De opbrengst van alle gewassen is voor de vrijwilligers zelf”, legt Martin uit. Ruim 25 jaar geleden bood de gemeente deze grond aan voor een leuke bestemming. Later zijn er nog enkele meters bijgekomen.

Grote diversiteit
Stonden er in het begin vooral aardappelen, aan de bordjes die in de grond steken is te zien dat er nu een grote diversiteit aan struiken en planten keurig in het gelid staan. Het perceel is ingedeeld in afzonderlijke stukken. “Kijk”, zegt Martin, “hier staan bladgroenten, daar is een kruidentuintje en daar is een experimenteerveldje voor gewassen.” Ondanks de langdurige droogte staan de plantjes er fris bij. “Vinden we zelf ook”, zegt een vrijwilligster uit Leende. Ze geniet zienderogen van het biologisch tuinieren en oogsten. “Het is hier zo’n mooie plek”, zegt ze. “Iedereen voelt zich verantwoordelijk zonder dat er maar één contract is getekend.”

Terwijl Martin Prins uitleg geeft over het ene na het andere gewas vertelt hij over de ledenstop, over de Belgische oorsprong van de vereniging en over een afdeling in Bergeijk en Eindhoven. “Toevallig zijn de bestuursleden op dit moment niet aanwezig”, zegt hij. Een man loopt met een gieter water en een vrouw trekt een touw strak, om daar straks plantjes langs te kunnen zetten. Hij loopt langs zonnebloemen, venkel, en zegt dat twee à drie mensen verantwoordelijk zijn voor een bepaald veldje. De zaadjes en plantjes worden centraal ingekocht voor het gehele terrein.

Engelengeduld
Er is ook een fruitboomgaard. “Iemand is super-allergisch voor bijen, en daarom hebben we geen bijenkasten. Maar bij het IVN zijn voldoende solitaire bijen, dus daar profiteren wij natuurlijk ook van. Hier zijn rode, blauwe en kruisbessen”, en Martin plukt een framboos om te proeven. Er is ook een bloemenveld met zonnebloemen, afrikanen en noem maar op. “Als die bloemen hoog bloeien, is dat ook prachtig. Wortelgewassen worden door twee personen ontdaan van onkruid, waar je engelengeduld voor nodig hebt. Witlof en uien worden afgewisseld met bieten en pastinaak. Ook rabarber en asperges zijn te vinden, naast de aardbeien. Op het terrein staan ook glazen kassen met onder anderen tomaten. “Met die grote bollen is de artisjok”, lepelt hij met het grootste gemak op.

Halve hectare
Sommige gewassen zitten onder doek, ter bescherming tegen rupsen. Bij de uitgang staat een informatiebord. Aan de ene zijde is een plattegrond aangebracht en aan de andere kant staat informatie over het wisselend gebruik van de perceeltjes, zodat de grond niet uitgeput raakt. “Hier zijn zes of zeven soorten aardappelen gezet”, en hij wijst op de verschillende veldjes. Aan de andere kant van de halve hectare zitten achter de heg drie mensen van het IVN aan de koffie. Ze knabbelen aan een koekje. “Wij zijn helemaal apart van VELT, maar zijn ook fijn bezig in de natuur”, zeggen ze lachend.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug