Luister
muziek
25 Oktober 2020 11:35
Deel dit artikel:

Valkenswaardse Constance maakt zich hard voor minderbedeelden in Syrië

Constance van Dorp uit Valkenswaard spant zich al jaren in voor de minderbedeelden in onze samenleving. Vaak heeft ze haar aandacht gericht op de inwoners van Kobanê, een stad in Syrië, op de grens met Turkije. Vooral de lokale basisschool Hîvî wordt regelmatig verblijd met donaties die Constance en haar werkgroep bijeenbrengen. Onder het genot van kruidenthee vertelt ze over de oorlogsgruwelen die daar plaatsvinden en over de hulp die vanuit Valkenswaard geboden wordt.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

“Het verhaal begint eigenlijk in 2015. Ik ging al een aantal jaren met mijn Valkenswaardse Koerdische vriendin Fatima uit Turkije op familiebezoek in de Koerdische regio. Zo kwam ik in Irak en Turkije en raakte ik betrokken bij een eenvoudige geldinzameling voor vluchtelingen uit Kobanê. Met Nederlands geld kochten we goederen voor die Koerdische gemeenschap”, vertelt Contance.

Al gauw blijkt dat ze goed is ingewijd in de politieke situatie rondom de grensstad en ze pakt er een landkaart bij om de stad aan te wijzen. “De Koerdische vluchtelingen hebben heel veel verschillende religies en allerlei verschillende talen. Ze zitten verspreid over vier of vijf landen en zijn inmiddels over de hele wereld uitgewaaierd. In Turkije en sommige andere landen zijn ze de grootste minderheid en een bedreiging voor de nationale staat.”

Erbarmelijke omstandigheden
Het gesprek gaat verder over Arabieren, Perzen, Turken en Koerden die in het gebied bij de stad wonen en Constance legt de betekenis van de verschillende kleuren op de kaart uit. “De Koerden zijn een heel oud volk dat inmiddels ver verspreid is. Door oorlogen is deze bevolkingsgroep op de vlucht geslagen en verkeert in erbarmelijke omstandigheden”, volgens haar. In april 2015 ontstaan verschillende initiatieven om Kobanê te helpen. Er komt een afvaardiging van de Koerden naar ons land en bezoekt organisaties om steun te krijgen voor noodhulp en wederopbouw.

Geen tolk te vinden
In een verslag van haar bezoeken aan de stad schrijft Constance dat de Koerdische strijders wereldwijd bewondering genieten omdat zij de enige zijn die IS effectief op de grond bestrijden. “Veel kinderen zijn in gevangenissen terechtgekomen. Ik had in Turkije graag aandacht willen vragen voor die kinderen. Jammer dat dat niet lukte, omdat die kinderen vaak van gevangenis wisselen. Bovendien had ik brieven in het Turks, van kinderen aan hun ouders, en ik kon in Nederland niemand vinden die voor een betaalbaar tarief die brieven zou willen vertalen.” Wel heeft Constance de sociale dienst ter plekke financieel kunnen steunen.

School voor gehandicapten
Ze komt in contact met een docente in het primair onderwijs en komt oog in oog te staan met verwoeste en beschadigde schoolgebouwen. Op haar vraag wat er nodig is om de scholen weer te kunnen openen, krijgt ze te horen dat er containers nodig zijn die als klaslokaal kunnen dienen. Maar ook moeten mensen komen helpen om het puin op te ruimen. Bovendien moet de school voor gehandicapte kinderen (Hîvî) worden voortgezet. Eindhovense burgers hebben in anderhalf jaar 10.000 euro bijeengebracht voor deze school. Maar de kinderen die naar school komen, hebben honger want er is geen eten. “Daarom vragen de ouders van de school ook geld voor een schoolontbijt”, aldus de Valkenswaardse, die bovendien het onderhoud en de brandstof van de schoolbus onder de aandacht brengt om gehandicapte kinderen van en naar school te brengen.

Hîvî betekent ‘hoop’
In het jaarverslag van de Werkgroep Kobanê laat Constance van Dorp zien wat ze al bereikt heeft. Zo heeft de Valkenswaardse Ontmoetingskerk al enkele malen met succes een collecte gehouden voor de school en het ontbijt. Op Were Di is in de brugklas aandacht besteed aan het project en de Geenhovense rommelmarkt bracht ook de nodige euro’s op. Zo probeert Constance samen met de Werkgroep Kobanê letterlijk en figuurlijk een bijdrage te leveren aan de nood van het dorp en de school, die Hîvî heet, ‘Hoop’.

Naast aandacht voor de Koerden in en rond Kobanê is ook geld hard nodig om het onderwijs zelf voort te zetten. Wil je meer weten over dit project, via info@eindhovenkobane.nl wil Constance je graag nadere informatie verstrekken. “Alles is nodig, maar het moet ook kunnen”, is haar leus. “Elk dag dat een kind kan spelen en leren is de moeite waard.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie