Luister
muziek
31 oktober 2020 - 11:33
Deel dit artikel:

Gemeentenieuws van Valkenswaard is hier gebundeld | Week 44

Hier hebben we al het gemeentenieuws van Valkenswaard voor jou gebundeld. Een handig overzicht van wat gemeente Valkenswaard de afgelopen week allemaal voor nieuws naar buiten heeft gebracht. Blijf Valkenswaard24 volgen om niets te missen.

valkenswaard24
  / Gemeente Valkenswaard
  • Beeld - Michael van Tol
Advertentie

Vergadering Adviescommissie voor bezwaarschriften in de A2-gemeenten
Op dinsdag 10 november 2020 komt de Adviescommissie voor de bezwaarschriften A2-Gemeenten in het gemeentehuis van Heeze-Leende aan de Jan Deckersstraat 2 in Heeze-Leende bijeen in een openbare hoorzitting.

Op de agenda staan de volgende zaken:
- 19.00 uur
Het bezwaarschrift gericht tegen het tijdelijk sluiten van een woning met daarbij behorend perceel aan de Vinnen te Maarheeze.

- 19.40 uur
Het bezwaarschrift gericht tegen het tijdelijk sluiten van een woning met daarbij behorend perceel aan de Vinnen te Maarheeze.

- 20.20 uur
Het bezwaarschrift gericht tegen het tijdelijk sluiten van een woning met daarbij behorend perceel aan de Vinnen te Maarheeze.

- 21.00 uur
Het bezwaarschrift gericht tegen het tijdelijk sluiten van een woning met daarbij behorend perceel aan de Vinnen te Maarheeze.

Er zijn maatregelen getroffen om de verdere verspreiding van COVID - 19 te voorkomen. In dit verband vragen wij u om contact op te nemen met het secretariaat van de Adviescommissie voor de bezwaarschriften A2-Gemeenten (telefoonnummer 040-2241568) als u van plan bent als toehoorder de zitting bij te wonen.


Denk je mee over een gezonde en duurzame leefomgeving?
Met de realisatie van de nieuwe N69 verandert de functie van de oude weg tussen Eindhoven, Waalre en Valkenswaard. Binnen het Ontwerplab gaan studenten van de TU/e (master Urbanism) aan de slag met vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, wordt gezocht naar alternatieve vervoersoplossingen en ingespeeld op de gevolgen van klimaatverandering. De provincie Noord-Brabant ondersteunt dit onderzoek, net als de samenwerkende gemeenten, omdat het belangrijke input kan leveren voor de toekomstige ontwikkeling van onze Brainport regio.

Wil je als inwoner of ondernemer van Valkenswaard een bijdrage leveren binnen dit Ontwerplab? Doe dan mee en breng je ideeën in via https://bit.ly/3kHPvzK.

Je kunt ook naar de gemeentelijke website www.valkenswaard.nl. Op de homepage staat het bericht en als je daarop klikt, opent de enquête.

De gemeenten ontvangen na afronding van dit onderzoek een presentatie van de mogelijkheden voor het gebied. Een mooie samenwerking. Ga naar de website van TU/e voor meer informatie over het Ontwerplab Duurzame en gezonde leefomgeving in Eindhoven, Valkenswaard en Waalre: https://www.tue-urbanlabs.nl/?lab[]=healthy-and-sustainable-city.


Mogelijke oplossingsrichting voor toekomst basisschool St. Servatius in beeld
Schoolbestuur SKOzoK neemt op basis van het definitieve onderzoeksrapport eind november 2020 een besluit over het al dan niet continueren van het aanbieden van onderwijs in Borkel en Schaft. Indien ze besluit te stoppen, dan is een overname van St. Servatius door een ander schoolbestuur een realistische oplossingsrichting voor de basisschool in Borkel en Schaft.

Dat blijkt uit een tussentijdse rapportage van onderzoeksbureau ICSadviseurs uit Eindhoven. Het bureau heeft alle mogelijke toekomstige scenario’s onderzocht voor het behoud van basisonderwijs in het dorp. De tussenrapportage is besproken in de projectgroep met daarin een afvaardiging vanuit schoolbestuur SKOzoK, gemeente, Dorpsinitiatief Borkel & Schaft en de Medezeggenschapsraad van St. Servatius.

Afgelopen mei heeft SKOzoK aangegeven dat zij het onderwijs op de basisschool St. Servatius in Borkel en Schaft vanaf het nieuwe schooljaar 2021-2022 niet meer in de huidige organisatievorm kan voortzetten. Gelet op het belang en de functie van de basisschool voor het dorp heeft de gemeente Valkenswaard samen met SKOzoK daarop laten onderzoeken of, en op welke wijze het onderwijs in het dorp in de toekomst georganiseerd kan blijven en wat de mogelijke alternatieven zijn. De onderzoeksvraag is opgesteld na afstemming met het Dorpsinitiatief en de Medezeggenschapsraad.

Toelichting toekomstbestendige scenario’s
Het onderzoeksbureau heeft verschillende toekomstscenario’s op bestendigheid onderzocht: continueren door SKOzoK, fusie St. Servatius met een andere school binnen hetzelfde bestuur, overname St. Servatius door een ander bestuur, twee besturen fusie, nevenvestiging en coöperatiemodel.

De voorlopige conclusie is dat overname van St. Servatius door een ander bestuur een haalbare oplossingsrichting lijkt voor het duurzaam behouden van onderwijs in Borkel & Schaft, als SKOzoK besluit om de school te willen sluiten. Nadere gesprekken, analyses en onderzoek volgen om te kijken of die oplossingsrichting concreet gemaakt kan worden. Dat proces gaat waarschijnlijk 6-8 weken duren. Daarnaast wordt nader onderzoek gedaan naar optimalisatie van de huisvestingssituatie van Sint Servatius door ICSadviseurs in samenwerking met de gemeente. Daarbij wordt onderzocht of (vervangende) nieuwbouw of renovatie van de school kan bijdragen aan het behoud van onderwijs in Borkel en Schaft.

Voor het einde van 2020 moet duidelijk zijn of overname daadwerkelijk plaats zal vinden en daarmee ook hoe de toekomst van St. Servatius eruit gaat zien.


Mantelzorgcompliment Valkenswaard in nieuw jasje
Zorgt u binnen de gemeente Valkenswaard intensief voor uw partner, ouder, kind of vriend, die ernstig of langdurig ziek, of hulpbehoevend is? Dan bent u een mantelzorger en kunt u in aanmerking komen voor het mantelzorgcompliment. In voorgaande jaren organiseerden wij in onze gemeente rond 10 november (Dag van de Mantelzorg) een ontspannende activiteit, als compliment voor de mantelzorgers.

Dit jaar heeft het college besloten om een andere aanpak te kiezen. Vanwege de coronamaatregelen kan uiteraard geen grote bijeenkomst plaatsvinden.
Wethouder Mieke Theus (zorg en welzijn): “Natuurlijk willen we ook dit jaar alle mantelzorgers bedanken voor hun grote inzet. Zeker in deze Coronaperiode worden mantelzorgers al maandenlang extra belast. Het is lastiger om ‘hulptroepen’ in huis te halen en thuiszorg en dagbesteding zijn tijdelijk minder, of gaan soms helemaal niet door. Ik heb groot respect voor de enorme toewijding van al deze mensen die - naast een baan, een gezin met kinderen, of andere drukke bezigheden - voor langere tijd, intensieve zorg blijven bieden aan hun partner, ouder(s), kind, of vriend.”
Die mensen willen wij persoonlijk bedanken met een compliment in de vorm van een speciale, lokale, cadeaubon Valkenswaardkado, ter waarde van 50 euro. Valkenswaardkado is te besteden bij bedrijven in de gemeente Valkenswaard.
De bonnen worden eind december toegestuurd aan de mantelzorgers.

Hoe vraagt u het Mantelzorgcompliment aan?
Als u als mantelzorger minimaal 8 uur per week, voor tenminste drie aaneengesloten maanden in 2020, meer dan gebruikelijke zorg verleent, kunt u het Mantelzorgcompliment aanvragen.
Voorwaarden zijn verder dat u geen vergoeding voor de geboden zorg ontvangt én dat degene die de zorg van u krijgt in de gemeente Valkenswaard woont.

U kunt het Mantelzorgcompliment aanvragen vanaf 4 november tot 1 december 2020. Ook uw zorgvrager kan het Compliment voor u aanvragen. Aanvragen kan digitaal via www.valkenswaard.nl/mantelzorg

Vult u liever een papieren formulier in ? Bel dan naar Mantelzorg Verlicht op nummer 088 0031 288, of haal vanaf woensdag 4 november een formulier af bij de balie in het gemeentehuis in Valkenswaard.
Let op: Mantelzorgers die al geregistreerd zijn bij Mantelzorg Verlicht, ontvangen automatisch persoonlijk bericht en een aanmeldformulier thuis.

Nog niet geregistreerd? Meld u aan!
Mantelzorg Verlicht is hét steunpunt voor mantelzorgers in de gemeente Valkenswaard. Het is gevestigd in Eindhoven, als onderdeel van de GGD Brabant Zuidoost. Zie ook www.mantelzorg-valkenswaard.nl
U kunt het steunpunt telefonisch bereiken via nummer 088 0031168, van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur of via mail: info@mantelzorgverlicht.nl.

De gemeente wil u als mantelzorger via Mantelzorg Verlicht zo gericht mogelijk ondersteunen. Dat kan alleen als we weten wie u bent, waar u behoefte aan heeft en hoe we u kunnen bereiken. Bent u ook mantelzorger in Valkenswaard en heeft u zich nog niet geregistreerd? Doe dat dan alsnog. Dat kan eenvoudig via het formulier op www.valkenswaard.nl/mantelzorg. Hier vindt u ook meer informatie over mantelzorgondersteuning.
Bent u niet zo handig met de computer? Bel Mantelzorg Verlicht op het hiervoor genoemde nummer, dan ontvangt u per post een inschrijfformulier.


Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie