Luister
muziek
04 November 2020 11:56
Deel dit artikel:

Gouden echtpaar Borrenbergs geniet van leven in statig oud-gemeentehuis van Dommelen

Al vindt het bruiloftsfeest pas plaats na de kerkelijke inzegening op 5 maart 1971, het wettelijk huwelijk van Toon en Nelly Borrenbergs wordt gesloten in Bergeijk op 16 november 1970. Voor de gemeente telt natuurlijk de datum van het gemeentehuis. Het gouden echtpaar (50 jaar) kijkt vanuit hun eigen gemeentehuisje in Dommelen terug naar de bijzondere momenten vanaf de datum in hun trouwboekje.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Hun woning aan de Bergstraat heeft twee bijzondere gevelstenen: één uit 1876 en één uit 1918. Het gemeentehuis van de toenmalige zelfstandige gemeente Dommelen is van binnen helemaal aangepast als woning. De voordeur zwaait open en Toon maakt een armgebaar dat betekent: ‘kom binnen, we hebben op je gerekend’. Nelly zit in de kamer aan tafel. “Wij zitten hier al vijftig jaar in Dommelen”, zegt ze. Haar wieg staat in Leende en de gastheer zag het levenslicht in Luyksgestel.

Op tafel staat een ontsmettingsmiddel, aan de wanden glas-in-loodkunstwerken en tiffanyproducten hangen aan de wand. Enkele weegschalen maken deel uit van het interieur en alles bijeen straalt het een sfeer uit die prima past bij een historisch pand als dit. Toon: “Ons huisje was een zielig huisje. Het stond al een paar jaar leeg en we kochten het van kleermaker Roothans. De dag nadat we getrouwd waren, zijn we hier komen wonen.”

Over Luyksgestel
Al zegt Toon dat hij niet veel interesse heeft voor waar hij vandaan komt, eenmaal pratend over Luyksgestel, komen er toch allerlei zaken bij hem naar boven. “Heel Luyksgestel kent mij wel, en Bergeijk ook”, zegt Nelly vlug. “Vroeger was meester Van Mierlo het schoolhoofd en burgemeester Houben is ook al veertig jaar weg”, zo herinnert Toon zich maar al te goed.

Valkenaars Elektrotechniek
Bruid en bruidegom leerden elkaar kennen toen zij elf was en hij veertien. “Hij kwam na LTS Don Bosco aan de Geenhovensedreef, bij mijn vader werken. Toen mochten we natuurlijk nog niet bij elkaar komen, maar Toon kwam bij ons als elektricien, bij Valkenaars Elektrotechniek in Bergeijk”, vertelt Nelly en ze vervolgt: “We hebben eerst nog zes jaar gelopen voordat we trouwden. Toon zei altijd dat we niet zouden trouwen als we nog geen 21 waren.” Uiteindelijk heeft hij 46 jaar bij Valkenaars gewerkt en hij kan volgens Nelly nog steeds niet stilzitten. “Ik heb er altijd goede aard gehad, anders was ik al lang weg geweest, hè”, zegt hij.

Thuiswerk in een kammerke
Nelly heeft tot haar huwelijk altijd thuis gewoond en werkte lange tijd bij de Ploeg in Bergeijk op de afdeling stopperij. “Ik moest samen met zo’n 25 collega’s met een dikke naald en een kromme schaar weeffouten herstellen van gordijnen die daar gemaakt werden. Na ons trouwen heb ik datzelfde werk ook nog wel thuis gedaan op het kleine kammerke, en brachten ze de rollen stof van 50 en 100 meter naar hier toe.” Totdat ze last krijgt van haar knie, werkt Nelly ook nog bij Kempervennen en bij Alfahulp voor huishoudelijk werk. Er komt een boek van de Ploeg op tafel met daarin veel foto’s. “Oude boeken van Valkenswaard en van overal heeft Toon verzameld. Dit boek ook. De mensen gooien alle boeken tegenwoordig weg”, weet de bruid, die nog een energieke indruk maakt.

De bejaarde Toon is ook nog heel vitaal. “Ik werk niet meer zo veel, maar ik heb vogeltjes en maak glas-in-lood en tiffany.” Trots toont hij de prachtigste resultaten die her en der staan en hangen. “Ik doe dat nog steeds, maar niet voor andere mensen.”

800 olifanten
Ook is Toon een verwoed verzamelaar. Weegschalen en allerlei oude spullen zijn in huis en schuur te vinden en hij koestert in zijn werkplaats nog een origineel PTT Postuniform. Een kijkje in de slaapkamer leert dat daar een groot deel van de 800 olifanten staat. Buiten wonen valkparkieten, diamantduiven en één zebravinkje.
Nelly’s favoriete tv-programma’s zijn Rote Rosen en Sturm der Liebe. Naast het huishouden mag ze ook graag buiten kijken wat er allemaal aan verkeer langskomt. Al met al is er geen tijd om zich te vervelen. Natuurlijk is er ook aandacht voor de drie kinderen en zeven kleinkinderen.

“De trouwdag willen we niet zomaar voorbij laten gaan. Kleinzoon Michael zal een taart maken, heeft ie gezegd. En op 5 maart zien we wel verder”, zo besluit het gouden echtpaar.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie