Luister
muziek
12 November 2020 06:03
Deel dit artikel:

Deze gele schelp wijst bedevaartgangers de weg naar Santiago de Compostela

In de Stakenborgakker in Valkenswaard staat voor een huis een betonnen paaltje, voorzien van een blauwe tegel met gestileerde gele schelp. Dit symbool staat voor de richtingaanwijzer die bedevaartgangers naar het Spaanse Santiago de Compostela brengt. De stralen van de schelp geven de looprichting aan. Harrie Gijsbers loopt in 2003 met zijn maat Jan Jansen de route van Vessem naar Santiago en plaatste na afloop dit zuiltje.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

“In 2003 wandelde ik te voet naar de noord-Spaanse stad Santiago, zo’n 2500 kilometer. Eenmaal over de helft van de route, vooral in Spanje zelf, zie je overal deze gele schelp staan die je de weg wijst.” Santiago betekent ‘Sint-Jacob’ en deze stad is de begraafplaats van de apostel Sint Jacob en de Jacobsschelp is het symbool van deze heilige. Er doen allerlei verhalen de rondte over de schelp, maar zeker is dat deze hét symbool van de pelgrims is geworden. Wie naar Santiago gaat, te voet, per fiets of te paard, draagt veelal zo’n schelp als herkenning.

Souvenir
Harrie heeft dus heel veel van deze richtingaanwijzers gezien voordat hij arriveerde in de bedevaartplaats. “Na afloop werden we met de auto opgehaald en stopten in de stad Burgos. Daar kocht ik als souvenir de blauwe tegel met gele schelp.” Wandelaar Harrie wil de tegel voor aan zijn huis bevestigen. Wandelmaat Jan maakt echter een mal, stort die vol beton en Harrie kit de tegel daarin vast. “Hij kreeg een plekje aan de straat. Maar de post, de krantenman en iedereen zette er zijn fiets tegenaan en de tegel werd beschadigd. Toen heb ik er een metalen beugel boven geplaatst om de gele schelp beter te beschermen,” aldus de gastheer. Door de vorst is de schade groter en Harrie kapte de tegel uit de paal.

Ook in Bergeijk
Tijdens een autovakantie nadien, naar Spanje, kocht Harrie een nieuwe tegel, wederom in Burgos. Deze kreeg hetzelfde plaatsje in het zuiltje aan de straat. De kritische kijker ziet dat de nieuwe richtingaanwijzer ook nu weer schade heeft opgelopen.

Of iemand op straat de tegel ooit opvalt? Harrie: “Je ziet wel eens mensen voorbijlopen en kijken, maar ze weten meestal niet wat de clou van de gele schelp is. Jan Jansen heeft ook een tegel aangebracht aan zijn woning in Bergeijk. Aan de zijkant van zijn huis heeft Harrie ook nog eenzelfde tegeltje tegen het huis zitten, maar dan veel kleiner. Bovendien zit er een tegeltje naast met een gele pijl, zoals de wandelaars er in 2003 ook zo veel zagen, in plaats van, of in combinatie met de schelp.

Behulpzame mensen
Dan neemt Harrie ruimschoots de gelegenheid om te vertellen over de wandeling van zijn leven. Over de mensen die hij ontmoette uit alle werelddelen, over de overnachtingsplaatsen en de behulpzame mensen die hem tijdens de honderd dagen durende route spontaan eten gaven, drinken of een slaapplaats. Dan start hij zijn laptop op en loopt door een PowerPoint-presentatie die hij maakte voor een aantal lezingen die hij de afgelopen jaren gaf over de tocht, die vanaf de Pyreneeën de Camino wordt genoemd.

‘Ik geloof in wonderen’
De foto’s geven informatie over datgene wat Harrie en zijn wandelvriend aan bagage meenamen, over historische weetjes over verschillende steden als Lourdes, Burgos en Léon en over vele prachtige verhalen over de mensen die ze onderweg ontmoetten. “Sinds deze reis geloof ik echt in wonderen. Die bestaan. Als we honger hadden, hadden we eten, als we dorst hadden, hadden we drinken en als we moe waren, konden we slapen.” Op de valreep komt er nog een fotoboek en een plakboek tevoorschijn. Als je Harrie zo enthousiast hoort vertellen heb je de neiging om morgen te beginnen met lopen.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie