Luister
Live
27 november 2020 - 06:15
Deel dit artikel:

Initiatief voor het aanleggen van een pumptrack in Valkenswaard

Evert-Jan Haarhuis is samen met medebestuursleden Joy van den Boom en Robin Depon deze week een petitie gestart voor de aanleg van een pumptrack. Een bevlogen Haarhuis vertelt uitgebreid over de suggestie om jongeren vanaf tien een extra vertier te bieden.

valkenswaard24
  / -

Pumptrack is een groeiend fenomeen bij mensen die sport beoefenen ‘in de stad’. "Het is eigenlijk een asfaltbaan met meerdere goed-vloeiende bulten”, legt Evert-Jan Haarhuis uit. Als je op deze baan fietst, schijn je nauwelijks te hoeven trappen, als je je lichaam goed gebruikt. “Zonder te trappen kun je toch voldoende snelheid ontwikkelen”, aldus de voorzitter van Fietscrossclub Lion d’Or, die binnenkort haar veertigjarig bestaan herdenkt. “Toen is de club ook gestart met een klein crossbaantje, bij De Wedert.”

Laagdrempelig
Ook steppers kunnen op de baan en mensen met inline skates, maar met name voor BMX is het heel erg goed, want je kunt er echt hoge snelheden mee ontwikkelen. Er komt een skatebaan in Valkenswaard, maar die is alleen voor skaters en niet voor fietsers, steppen en al wat dies meer zij. Op een pumptrack kan iedereen met een fiets, mountainbike, BMX of zelfs kinderen met hun loopfietsje. Het is heel laagdrempelig en daarmee voor iedereen geschikt. Evert-Jan Haarhuis heeft al eerder contact gehad met de gemeente en zou het fantastisch vinden de baan te verwezenlijken tussen de parcours van de twee Valkenswaardse wielerclubs nabij het Eurocircuit. “Maar er zijn natuurlijk nog genoeg andere ruimtes die daarvoor geschikt zijn”, zo luidt het.

Eersel en Roosendaal
Lion d’Or is zich bewust van de kosten die een pumptrack met zich meebrengt. Haarhuis spreekt over ongeveer 65 euro per m2. “Je hebt 1000 tot 1200 m2 nodig, dus al gauw 70.000 euro.” Joy van de Boom, vice-voorzitter, heeft al meerdere pumptracks bezocht. “Ze zijn heel erg in trek, zowel in Nederland als in Europa. Ik ben al in Eersel geweest en zelfs in Roosendaal, waar de grootse van ons land ligt. Mocht je zoiets naar Valkenswaard kunnen brengen, zou dat geweldig zijn. Want zelfs de fietsploeg van vroeger is na een reünie weer op de fiets gestapt en is weer begonnen met crossen in Valkenswaard. Ook voor hen zou de pumptrack een uitkomst zijn.”

Meer dan voldoende animo
Om het idee kracht bij te zetten is een digitale petitie opgestart om te peilen hoeveel mensen het idee ondersteunen. Want voor de leeftijdscategorie vanaf tien jaar is nauwelijks iets te doen. In Dommelen ligt van oudsher een crossbaantje, maar dat is ook niet echt wat de jongelui willen. “We hebben de petitie opgestart omdat we her en der al positieve geluiden opvingen over het idee. Binnen een halve dag waren er al zeventig ondertekeningen en nu al ruim driehonderd. Ik denk wel dat er meer dan voldoende animo voor is. Mocht het plan gerealiseerd gaan worden, kunnen wij in elk geval onze contacten daarvoor aanboren, samen met de gemeente. We kunnen adviseren en onze handen uit de mouwen steken.” Graag wil de fietscrossclub voor Valkenswaard enkele clinics en wedstrijden organiseren voor MTBers, BMXers, skateboarders, stuntsteppers, skaters en inline skaters, omdat de baan echt voor iedere inwoner bestemd moet zijn.

Trainer Robin Depon onderstreept dat vooral de jeugd een extra kans krijgt om te sporten op een dergelijke baan. “De pumptrack bij de Doe-week is van zand. Er komen geulen in, het regenwater spoelt veel weg en daardoor wordt het voor niet-getrainde fietsers te gevaarlijk.” Depon benadrukt dat de sport enorm in opkomst is. “Er zijn ook officiële wedstrijden en kampioenschappen.” De KNWU wil graag in elk dorp en stad een pumptrack zien. “Kids iets minder achter de schermpjes van de iPad en TV. Met veel plezier buiten spelen”, is de missie.

Petitie
Voorzitter Evert-Jan Haarhuis roept iedereen op om het initiatief te steunen via de website pumptrackvalkenswaard.petities.nl of via facebook. Om een idee te krijgen hoe een pumptrackbaan kan worden gebruikt, is op YouTube een aardig filmpje te zien onder de naam Crossfietsen, skateboarden, steppen: het kan allemaal op een pumptrackbaan.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug